BAYDER Kültür Sohbetleri'nde 'aşıklık geleneği'

BAYDER Kültür Sohbetleri aşıklık geleneğini de yaşatıyor.

BAYDER Kültür Sohbetleri'nde 'aşıklık geleneği'
Bayburt Postası - BAYDER Kültür Sohbetleri aşıklık geleneğini de yaşatıyor. Bayburt Tarih Kültür ve Edebiyat Derneği tarafından Cuma günleri gerçekleştirilen ve her hafta farklı bir konunun ele alındığı kültür sohbetinde aşıklar şehitlik üzerine atıştı.

Bayburt'ta aşıklık geleneğinin son temsilcilerinden Aşık Süphani sazını omzundan asarak şehitlik üzerine anlattığı bir kıssanın ardından verdiği ayakla başlayan atışmaya Aşık Bekir ve Aşık İmdat Sancar katıldı.
 
Katılımcıların ilgiyle izlediği atışmanın ardından Aşık İsmail Öksüz de 'Türk Halk Edebiyatı'nda Hikayecilik' konulu bir sunum yaptı.

Hikayeciliğin, Türklerin ata yurdu Orta Asya'dan geldiğini belirten Öksüz, Anadolu'da da meddahlar ve aşıklar tarafından anlatıla gelerek yaşatıldığını kaydetti.  

Günümüzde meddahlık kanadının tamamen sona erdiğini fakat aşıkların hikayeciliği yaşatmaya çalıştığını anlatan Öksüz, hikayecilik sanatında göz okuma tekniğinden de bahsederek, örnekler verdi. 

Öksüz, sunumunu 'Murat Reis' adlı hikayeyle sonlandırdı. 


Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.