Bayburt Kalesi’ni, Miniatürk’te görmek…

Türkiye genelinde birçok bölgeden seçkin eserlerin yer aldığı Miniatürk’te Bayburt'u temsil eden bir eser yok...

Bayburt Kalesi’ni, Miniatürk’te görmek…

Bayburt Postası - Türkiye  ve Osmanlı coğrafyasından seçilmiş 120 mimari eserin maketlerinin yer aldığı Minyatür Türkiye Parkı (Miniaturk), her yıl yüzbinlerce yerli ve yabancı turist tarafından ziyaret ediliyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı olarak işletilen ve Türkiye'nin tek minyatür parkı Miniaturk'te, 57 eser İstanbul'dan, 51 eser Anadolu'dan, 12 eser ise bugün Türkiye sınırları dışında kalan Osmanlı coğrafyasından olmak üzere, toplam 120 sabit eser sergileniyor.

Dünyanın en büyük açık hava müzesi…

Ayasofya'dan Selimiye'ye, Rumeli Hisarı'ndan Galata Kulesi'ne, Erzurum Çifte Minareli Medrese'den Sümeli (Sümela) Manastırı'na, Kubbet-üs Sahra'dan Nemrut Dağı Kalıntıları'na kadar pek çok kültür ve medeniyetin izlerinin bir araya getirildiği parkta, bugün artık yerlerinde olmayan Artemis Tapınağı, Halikarnas Mozolesi, Ecyad Kalesi gibi eserler de yeniden canlandırılırken bu eserler arasına en son Karaman’da bulunan Hatuniye Medresesi de eklendi.

Türkiye’nin vitrini…

Anadolu ve çevresinde hüküm sürmüş, izler bırakmış her medeniyetin yer almasına özen gösterilen Miniatürk’te Antik Çağ'dan Bizans'a, Selçuklu'dan Osmanlı'ya kadar 3000 yıllık yaşanmışlığın izleri ünlü sanat eserlerinin birebir yapılmış maketleri ile yansıtılıyor.

Yerli ve yabancı turistlerin İstanbul turunun uğrak bir adresi olan Miniaturk, Türkiye turu atmak isteyenler için ideal bir mekân… 

Türkiye’nin Vitrini olarak kabul edilen Miniatürk, 6o bin metrekareyle dünyanın en geniş alanına sahip açık hava müzesi olarak biliniyor. Haliç kıyısında bulunan eski bir park alanına kurulan ve 2001 yılında temeli atılan Miniatürk, 2 yıllık kısa bir çalışmanın ardından ziyarete açıldı. Açık hava müzesi olarak tasarlanan Miniatürk kısa sürede ilgi gördü. Türkiye ve Osmanlı coğrafyasından seçilmiş 120 mimari eserin maketlerinin yer aldığı ve her yıl yüzbinlerce turistin ağırlandığı parkta, Anadolu ve çevresinde hüküm sürmüş her medeniyete ait eserlerin yer almasına özen gösteriliyor.

Gücünü ve güzelliğini başta Türk kültürünün temel eserleri olmak üzere Anadolu’da yaşamış diğer uygarlıklardan da alan Miniaturk, hoş bir gezi parkı olmasının yanı sıra, aynı zamanda bir kültür ve sosyal sorumluluk projesi. Eser seçimi Miniaturk’te yer alacak eserlerin seçimi Prof. Dr. Ilber Ortaylı ve Doç. Dr. Ahmet Haluk Dursun’un danışmanlığında bir kurul tarafından yapıldı. Seçimde, en önemli ölçü, eserlerin maketi yapılabilir nitelikte olması.

Miniaturk’te yer alacak eserler belirlenirken, bu topraklarda iz bırakmış her medeniyete yer verilmesi konusunda büyük özen gösterildi. Ait oldukları döneminin teknolojisini, sanatını ve kültürünü temsil yeteneğine sahip eserler arasından en çok bilinenlere ilk etapta yer verildi. Maket yapımı için gerekli rölöveleri hazır olan ya da hazırlanması daha kısa sürede mümkün olan eserler ilk etapta üretildi.

Eserler üç ayrı yaklaşımla üretildi

Miniatürk’te sergilenen her bir eser üç ayrı yaklaşımla üretildi. Anıtkabir, Üçüncü Ahmet Çeşmesi, Süleymaniye Camii gibi iyi durumda olan eserler 2001 ve 2002 yıllarındaki görünümleriyle; Mostar Köprüsü, Artemis Tapınağı, Halikarnas Mozolesi gibi bugün artık yerinde olmayan eserler, ayakta oldukları dönemdeki görünümleriyle; Konya İnce Minareli Medrese, Erzurum Çifte Minareli Medrese gibi ağır onarım gerektiren eserler ise onarım sonrası alacakları görünümle üretildi.

Tarihi Bayburt Kalesi, Miniatürk’te yer alabilir mi?

Türkiye genelinde birçok bölgeden seçkin eserlerin yer aldığı Miniatürk’te Bayburt'u temsil eden bir eser yok...  Tarihi kimliğiyle Anadolu’da en önemli eserler arasında yer alan ve ihtişamıyla da içinde bulunduğu bölgede göze çarpan Bayburt Kalesi, Anadolu’ya ait tarihi alanların minyatürlerinin bir arada görülmesine imkân tanıyan ve kültürel birçok eserin yeniden canlandırıldığı Miniaturk’te yer alabilmesi için ön görülen tüm kriterleri içeriyor. Tıpkı Miniatürk’te sergilenen Konya İnce Minareli Medrese ve Erzurum Çifte Minareli Medrese gibi…

Anadolu`nun ilk Türk İslam üniversitelerinden olan ve Erzurum`un sembolü haline gelen tarihi Çifte Minareli Medrese, ‘ağır onarım gerektiren eserler’ kategorisinde değerlendirilerek, Miniatürk’te sergilenen 120 eser arasında yer aldı.

Tarihçilerin yapacağı araştırmadan sonra Çifte Minareli Medrese gibi onarım sonrası alacağı görünümle uzmanlar tarafından oluşturulacak olan Bayburt Kalesi minyatürü, hem Miniatürk ziyaretçilerinin dikkatini çekecek, hem de Bayburt Kalesi’nin geleceği için tarihi bir adım olacak. 

Konuyla ilgili Bayburt Valiliği’ni, Bayburt Belediyesi’ni ve diğer ilgili kurumları; -tarihi ve kültürel eserleriyle birlikte Bayburt’un tanıtımı adına- girişimde bulunmaya davet ediyoruz.
(Bayburt Postası Arşivinden / 13 Eylül 2010)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
bayburt halkı 8 yıl önce

bayburt m.vekilleri ,ist b.şehir bşk sn kadir topbaşa ricada bulunulur ise,minyatur
parkta"bayburt üç hisarlı kale"yerini alır"saygı ile sn vekillere duyrulur.

Avatar
gökhan AKPULAT 9 yıl önce

Birçok şehirin marka olmuş tanınmış tarihi yerlerinin bu şekilde tanıtılmaları gurur verici ancak kültür şehri bayburt un bu projede yer almaması üzücüdür.

Avatar
seko69 8 yıl önce

Bayburt'un kalkınmasını engelleyen en önemli etken kurum müdürlerinin layıkıyla işlerini yapmamaları. (bazıları istisna) Burda da Kültür ve Turizm Müdürlüğünün iş yapmadığını görüyoruz..gerekli girişimler ve tanıtımlar ile Bayburt Turizm Şehri olabilir. tabi koltuktan kalkılabilse..

Avatar
abdullah 8 yıl önce

İlk önce harap içinde olan Kale mizin bakımı-koruması yapılsın..Her şey sırayla