Bayburt Kalesi’nde büyüleyici gece…

Bayburt Postası - Dede Korkut 15. Uluslararası Kültür Sanat Şöleni, Tarihi Bayburt Kalesi’nde BEKDER tarafından verilen açılış kokteyli ile başladı. Temmuz sıcağına inat püfür püfür esen kale rüzgarı eşliğinde gerçekleşen organizasyon, Bayburt’a tarihi akşamlarından birini daha yaşatmış oldu. Vali Kerem Al’ın şölen meşalesini yakması ile başlayan gecede, Kültür Bakanlığı tarafından Prof. Dr. Saim Sakaoğlu’nun anlatımıyla hazırlanan Şair Zihni belgeseli izlettirildi. Şarkılar eşliğinde devam eden gecede en büyük ilgiyi temsili Dede Korkut’un, elindeki meşale ile kale surlarında dolaşması oldu. Bayburt Bilim Eğitim Kültür Derneği Başkanı Mete Emir, gecede yaptığı konuşmada şunları söyledi:  

Bayburt Kalesi’nde büyüleyici gece…

Bayburt Kalesi’nde büyüleyici gece…Bayburt Postası - Dede Korkut 15. Uluslararası Kültür Sanat Şöleni, Tarihi Bayburt Kalesi’nde BEKDER tarafından verilen açılış kokteyli ile başladı. Temmuz sıcağına inat püfür püfür esen kale rüzgarı eşliğinde gerçekleşen organizasyon, Bayburt’a tarihi akşamlarından birini daha yaşatmış oldu. Vali Kerem Al’ın şölen meşalesini yakması ile başlayan gecede, Kültür Bakanlığı tarafından Prof. Dr. Saim Sakaoğlu’nun anlatımıyla hazırlanan Şair Zihni belgeseli izlettirildi. Şarkılar eşliğinde devam eden gecede en büyük ilgiyi temsili Dede Korkut’un, elindeki meşale ile kale surlarında dolaşması oldu. Bayburt Bilim Eğitim Kültür Derneği Başkanı Mete Emir, gecede yaptığı konuşmada şunları söyledi:

 

Vali Kerem Al’ın şölen meşalesini yakması ile başlayan gecede, Kültür Bakanlığı tarafından Prof. Dr. Saim Sakaoğlu’nun anlatımıyla hazırlanan Şair Zihni belgeseli izlettirildi. “Dünyada hiçbir kent, sadece kamu kaynaklarından aldığı payla büyük bir sıçrama gerçekleştiremez. Gelişmenin birinci yolu, o kentte yaşayan insanların kentin sorunlarına duyarlı bir şekilde yaklaşması ve çok kullanılan bir tabirle de taşın altına elini koymasıdır.

Bu manada biz dernek olarak, sadece eleştiren değil eleştirdiği şeyi değiştirmek için irade ortaya koyabilen bir topluluk olmaya çalışıyoruz. Çünkü takdir edersiniz ki, dünyanın hiçbir yerinde sadece eleştirmek üzere kurulan bir Sivil Toplum Örgütü yoktur. Zaten Sivil Toplum Örgütleri eleştirdikleri şeyi değiştirmek için kurulurlar.

Biz bu manada Bayburt Bilim Eğitim Kültür Derneği olarak bunu yapmaya çalışıyoruz. Bayburt’un çok önemli bir kültür değeri olan Bayburt Kalesi, bizim kültür zenginliğimizin en önemli parçasıdır. BEKDER olarak böyle bir etkinlikle kalemizi kullanmak ve aynı zamanda ilgiyi kalemiz üzerine yoğunlaştırmak istedik. Çünkü Aspendos’ta dünya çapında konserler gerçekleştirilirken, bizim Çini Maçin kalemizde bu kokteyl hiçbir şey değil, daha büyükleri daha görkemlileri yapılabilir. Bu manada biz buna öncülük etmek istedik. Bu programın yapılmasında emeği olanlara teşekkürlerimi sunuyorum.”


Belediye Başkanı Hacı Ali Polat’ta STK’ların önemine değindi ve “bir ülkenin sivil toplum kuruluşu sayısı, o ülkedeki demokratik hayatın yapısını ortaya koyar. Ne kadar çok sivil toplum kuruluşumuz varsa ve ne kadar verimliyse, o ülke o kadar kalkınmış olur. Sivil Toplum Kuruluşları katılımcı ve çoğulcu demokrasinin olmazlarsa olmazlarıdır. Belediye olarak Sivil Toplum Kuruluşları ile beraber hareket edeceğiz. Çünkü STK’lar halkın nabzını bizden daha iyi tutarlar. Yapılması gerekenleri daha iyi görürler. Belediye olarak STK’larla işbirliği yaparak Bayburt’umuzun kalkınmasında çalışmalarımızı devam ettireceğiz.” Dedi.

Bayburt Valisi Kerem Al, sözlerine yaşadığı mutluluğu ifade edeke başladı. Al, şöyle devam etti:

 

Bayburt Bilim Eğitim Kültür Derneği Başkanı Mete Emir“Bu güzel temmuz akşamında, bu tarihi mekanda nice uygarlığa beşiklik yapmış bu kalede, sizleri selamlamanın mutluluğunu yaşıyorum. Tarihi mekanlar bir ilin turizm değerlerinin başında gelir. Bundan da daha kıymetli olan o tarihi kültür mirasını korumak, geliştirmek, daha da ötesi tanıtıma vesile kılmaktır. Kalemiz bu tür tanıtım organizasyonları için oldukça güzel bir konuma sahiptir. Kırmadan, dökmeden, harap etmeden, bu tür organizasyonlar güzel bir şekilde icra edilebilir. Bir eksiğimizi burada sizlerle paylaşmak istiyorum. Ne yazık ki, kültürel ve tarihi miras konusunda biraz bilinç eksikliğimiz var. Bu güzel kalenin surlarına yazılan yazıları temizlemek için epey uğraştık. Yazan da bizim çocuklarımızdı, silen de. Yarın bu kaleden yararlanacak olanlarda çocuklarımızdır. Herkesi kültür miraslarımıza sahip çıkmaya davet ediyorum.”
 

 

Gecede en büyük ilgiyi temsili Dede Korkut’un, elindeki meşale ile kale surlarında dolaşması oldu. Vali Kerem Al gecenin sonunda, Bayburt kültürüne katkılarından ötürü Antalya’da ikamet eden Kemal Kunar’a teşekkür plaketi, Bilim Eğitim ve Kültür Derneği’ne ise takdirname verdi.

Geceye katılan isimler arasında Bayburt Milletvekilleri Ülkü Güney ve Fetani Battal, Bayburt’un yeni Emniyet Müdürü Mesut İnce, Bayburt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Murat Mollamahmutoğlu, Türkiye Gazeteciler Federasyonu Genel Başkan Yardımcısı ve Konya Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Sefa Özdemir, Türkiye Gazeteciler Fedarasyonu Yönetim Kurulu Üyesi ve Doğu Anadolu Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Feridun Fadıl Özsoy, STK temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.

 

 

Vali Kerem Al gecenin sonunda, Bayburt kültürüne katkılarından ötürü Antalya’da ikamet eden Kemal Kunar’a teşekkür plaketi, Bilim Eğitim ve Kültür Derneği’ne ise takdirname verdi.

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.