Bayburt Kalesi'nde yeniden çini çalışması

Geçtiğimiz yıllarda yapımına başlanan fakat Bayburt Kalesi'nin ve çini sanatının estetiği ile uzaktan yakından alakası olmadığı için iptal edilen çini çalışması, bu kez eski örnekleri göz önünde bulundurularak yeniden yapılıyor.

Bayburt Kalesi'nde yeniden çini çalışması
Bayburt Postası - Bayburt’ta, tarihi Bayburt Kalesi surları üzerinde geçmişte yer alan 800 yıllık çini süslemeleri, 10 santimetrekarelik kırık örnekten yola çıkılarak yeniden üretildi. Hazırlanan proje ile çiniler kalenin geçmiş dönemlerdeki görünümüne uygun olarak yerlerine konulacak. 

Geçmişi milattan önce 3 binlere dayanan ve Anadolu Selçuklu Devleti döneminde üzerine yapılan çini süslemeleri dolayısıyla ‘Çini Maçin’ ismiyle de anılan tarihi Bayburt Kalesi’nde zamanla yok olan çini süslemeleri yeniden surlara yerleştiriliyor.

Bayburt Valiliği tarafından hazırlanan proje ile daha önce surlar üzerinde yer alan ve zamanla tahrip olan farklı renk ve boyuttaki çiniler, aslına uygun şekilde yeniden üretilerek yerlerine konulmaya başlandı. Çinilerde, ilahi ve sonsuz aşk temalarının İslamiyet öncesi Türk kültürüyle harmanlandığı ‘Allah’, ‘Sonsuzluk, ‘Haşhaş’, ‘Kuş Palmet’ ve  ‘Gökyüzü Hayat’ motifleri benimsendi. Yaratıcı ve yaşam arasındaki bağları var oluş, sonsuzluk ve ilahi aşk döngüsü içerisinde yorumlayan çiniler taşıdığı anlamlarla da dikkat çekiyor.

Çalışmalara ilişkin incelemelerde bulunan Vali Cüneyt Epcim, Bayburt Kalesi’nin daha önceleri üzerindeki Çini süslemeleri dolayısıyla Çini Maçin Kalesi olarak da anıldığını söyledi. Vali Epcim bugün itibariyle başlayan çalışmalar neticesinde Bayburt Kalesi’ni 800 yıllık tarihe sahip çinileriyle yeniden buluşturduklarını anlattı.

Çalışmaların tamamlanmasıyla Bayburt Kalesi’nin önemli bir turizm durağı haline geleceğini aktaran Vali Epcim, “Bayburt Kalesi’ni çinileri ile buluşturduğumuzda Bayburt’un kültürel derinliğine, zamanın mekandaki sürekliliğine hizmet edeceğimizi düşünüyoruz. Bayburt’umuza hayırlı olsun.” dedi.

Bayburt Valiliği koordinasyonunda Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü ile Bayburt Müze Müdürlüğü tarafından çinilerin aslına uygun şekilde üretimi ve yerleştirilmesine yönelik çalışmalar yaklaşık iki yıl sürdü. Yetkililer, çinilerin renk, boyut ve desenlerinin doğru biçimde saptanmasına yönelik antik kaynaklar, çini yuvaları, kazılardan elde edilen seramik parçalar ve sur yüzeyinde kalan 10 santimetre karelik kırık parçadan yola çıktı. İncelemeler sonucu farklı renk ve motiflerde karar kılındı. Üzerlerinde Türk İslam medeniyetinden ince detaylar barındıran çinilerin üretimi için de İznik tercih edildi.

Büyük özen gerektiren çalışmalar yetkililer gözetiminde gerçekleştiriliyor. 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Demokrat Bayburt 3 yıl önce

Restorasyon nedir? Eski eserin bozulmayacak şekilde temizlenmesi, güçlendirilmesi ve onarılmasıdır. Yani eskimiş ve dökülmüş çinileri toplayıp aslına uygun yeniden yerleştirirseniz bu restorasyondur.
Yok eski çinilerin yerinde yeller eserken tutup onların benzerini yapmak imitasyondur. Yıllardır Bayburt'ta restorasyon adı altında imitasyon yapılıyor.

Avatar
Bayburt 3 yıl önce

Şu kalenin de icinde bisiklet yolları bir tane çay veya lokanta bir tane ağaçlandırma yapamadik .agacsiz kale olarak kalacak gibi.bence verin üniversiteye bir yıl sonra kaleyi turizim kervan yolu yapsın.

Avatar
bayburt61 3 yıl önce

Akademik destek alındı mı?InşAllah Ulu Camii restorasyonu(!) gibi olmaz.

Avatar
Temuçin 3 yıl önce

02 Mayıs 2014 tarihli "Bayburt Neyi Bekliyor?" adlı makalenin bir bölümünde "Kaleyi, yaşına uygun, saygı duyulan bir eser olarak canlandırırsın.
Çinimaçini görkemli günlerindeki çekiciliğine kavuşturursun.
Oradaki mezbeleliğin utancından Bayburtu kurtarırsın." demiştik. 6 yıl sonra bir ışık mı göründü?

Misafir Avatar
muhterem 3 yıl önce @Temuçin

bayburt,kalesinin.,3,hisarı,yıkılmak,üzere.,sn,valimize..,kültür,müd,duyrulur.yazık

Beğenmedim! (0)
Avatar
Bayburt 3 yıl önce

Helal olsun sayın valim. Şu memleketin değerlerine sahip çıkın. Allaha emanet