"Baksı Müzesi'nin ziyaretçi sayısı yüzde 30 arttı"

2015 yılını değerlendiren Prof. Dr. Hüsamettin Koçan, 2016 yılına dair ise ipuçları verdi... İşte detaylar...

"Baksı Müzesi'nin ziyaretçi sayısı yüzde 30 arttı"
Bayburt Postası - Kendisini sadece seyirlik bir müze olarak sınırlamayan ve 2014 Yılı Avrupa Konseyi Müze Ödülü'ne layık görülen Baksı Müzesi, ziyaretçilerin uğrak noktası haline geldi.

Müzenin kurucusu Prof. Dr. Hüsamettin Koçan, Baksı Müzesi'nin bu topraklarda yaşamayı bir sevinç haline getirmek isteyen bir müze olduğunu söyledi. Kısaca 2015 yılını değerlendiren Prof. Koçan, 2016 yılına dair ise ipuçları verdi. 

Kuruluşundan itibaren ulusal ve uluslararası kamuoyunun gündeminde olan Baksı Müzesi'nin 2015 yılında da yoğun bir turizm sezonu yaşadığını belirten Koçan, "2015 yılı Baksı için bayağı hareketli bir yıl oldu. Bunun nedeninin bir tanesi daha uluslararası projeler gerçekleştirmeye başladık. İki ay önce Uluslararası Müzecilik Konseyi'nin (ICOM) burada 'Müzelerin Ekonomiye İtici Güç Olarak Katkıları' konusu tartışıldı ve 22 yabancı konuşmacı geldi, 30 dolayında da Türkiye'den katılım oldu" dedi.

Koçan, Uluslararası Müzecilik Konseyi'nin Türkiye'de ilk kez yapıldığını anımsatarak, "Bunun bize getirdiği şey, ICOM toplantısı ilk kez Türkiye'de oluyor. Önümüzdeki yıl İtalya'da Milano’da olacak. Böylece Bayburt'un daha uluslararası ve Baksı'nın uluslararası etkinlikler çizgisi ve bilinirliği artmış oluyor. Bu son derece önemli bir durum" ifadelerini kullandı.

Baksı Müzesi'ne kuruluşundan itibaren artan bir ilgi olduğunu dile getiren Koçan, şöyle devam etti:

"Turizme yönelik Baksı'da oluşturulmuş büyük bir ilgi var. O nedenle de bizim sürdürülebilirliğimiz açısından son derece önemli gelişmeler olacak diye düşünüyoruz. Böylece 2015'i uluslararasılaşmak, kurumsallaşmak ve sürdürülebilirlik diye tarif edebileceğimiz şeyler var. Hızlı bir 2015 oldu, şimdi artık sezon sonuna doğru yaklaşmaya başladık. 2015 ziyaretçi açısından yüzde 30 dolayında bir artış söz konuşu oldu. Yabancı izleyicimiz çok arttı. Onun için burası kültürel bir uğrak merkezi haline geldi. Buradan adımlarımızı sıklaştırarak öteye doğru gideceğiz." 

2016 yılı daha dinamik geçecek

Bundan sonra Baksı'nın daha dinamik bir ortama geçeceğini söyleyen Koçan, "Bu kurumsallaşmayla birlikte oluşacak. Önümüzdeki yıl Kadın İstihdam Merkezi'nin inşaat faaliyetlerini sürdürmeye çalışacağız. Yine yeni bir sergi yapacağız. Bizim hep bir sinema etkinliği düşüncemiz vardı, önümüzdeki yıl içerisinde bunu gerçekleştireceğiz. Bir amfi tiyatro projemiz vardı, o ekonomik nedenlerden dolayı olmamıştı, onu gerçekleştireceğiz. Yine bir helikopter pisti planlıyoruz, ulaşımı daha kolaylaştırmak için. Dolayısıyla daha dinamik bir 2016 yaşayacağız diye düşünüyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

En çok Alman turistler geliyor

Koçan, Baksı Müzesi'ni yabancı ziyaretçi olarak en çok Alman turistlerin ziyaret ettiğini belirterek, "Sebebi şu, önemli bir Alman dergisinde Baksı ile ilgili bir yer ayırmışlardı. O nedenle de Baksı, Türkiye'ye gelen, özellikle Karadeniz Bölgesi'ne gelen Almanlar açısından bir uğrak yeri olmaya başladı. Bu tamamen medyayla, bilinirlikle ilgili bir durum. Bir de gelenlerin memnuniyetiyle ilgili bir durum. Gelenler burada çok memnun oluyorlar, o memnuniyetlerini başkalarına da aktarıyorlar" diye konuştu.
 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.