Baksı Müzesi dünyaya açılıyor

Sanatçı ve akademisyen Prof. Dr. Hüsamettin Koçan'ın, sanatın büyük şehirlere sıkıştığı düşüncesinden hareketle Çoruh Vadisi'ne bakan bir tepede kurduğu Baksı Müzesi'nin dünyaya açılması için çalışmalar yapılıyor.

Baksı Müzesi dünyaya açılıyor

Bayburt Postası - Sanatçı ve akademisyen Prof. Dr. Hüsamettin Koçan'ın, sanatın büyük şehirlere sıkıştığı düşüncesinden hareketle Çoruh Vadisi'ne bakan bir tepede kurduğu Baksı Müzesi'nin dünyaya açılması için çalışmalar yapılıyor. 


Bayburt kent merkezine 45 kilometre uzaklıktaki bulunan ve eski adı Baksı olan Bayraktar köyünde kurulan Baksı Müzesi'nde çağdaş sanat ve geleneksel el sanatları eserleri aynı çatı altında bulunuyor.

Avrupa Konseyi 2014 Yılı Müze Ödülü, aynı yıl TBMM Onur Ödülü ve daha birçok ödüle layık görülen Baksı Müzesi'nin kurucusu Koçan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, taşıdığı dinamizm ve anlam derinliğinin bölgede onaylanıyor olmasının müze için yeni bir aşama olduğunu söyledi.

"Baksı bugün bu bölge için turizm açısından bir ekonomik itici güç"

Müzenin kuruluşunda, bugün gelinen noktayı hiçbir zaman düşünemediklerini belirten Koçan, şöyle devam etti:

"Onun için bizim hayallerimizin daha ötesinde bir noktada. Bu kurumsallaşmayla birlikte geçen sene burada ICOM'un (Uluslararası Müzeler Konseyi) bir toplantısını yaptık. Doğrusunu isterseniz Baksı bugün bu bölge için turizm açısından bir ekonomik itici güç haline gelmeye başladı. Burada her gün birkaç dil konuşuluyor. Yabancı, yerli konuklarımız arttı ve giderek buradaki organizasyonlarımız sıklaşmaya başladı."

Uluslararası sergi açılacak

Koçan, her yıl Baksı Müzesi'nde sergi düzenlediklerini, bu sene de büyük bir sergi yapmayı planladıklarını anlatarak "Barbara Polla'nın kreatörlüğünde 'Hüsamettin Koçan' sergisi açacağız. Bu sergi, uluslararası bir sergi olacak. Doğrudan doğruya Bayburt, uluslararası ortamla kültürel etkileşime geçecek, kültürel ilişki kuracak. Onun için de bizim açımızdan son derece önemli" dedi.

"Uluslararası merkez olmaya doğru gidiyor"

Müzenin kurulduğu günden bugüne kadar uluslararası bütün ilişkileri İstanbul üzerinden yaptıklarını aktaran Koçan, artık uluslararası ilişkilerin Bayburt'tan gerçekleştirileceğini vurguladı.
Amerika, Avustralya ve Uzak Doğu'ya kadar ulaşmayı amaçladıklarını dile getiren Koçan, "Bunun anlamı şudur, artık bu küresel dünyada burası bir uluslararası merkez olmaya doğru gidiyor. Burada da büyük bir şansımız var. Baksı'ya yönelik uluslararası büyük bir sempati ve kabul var. Bu, son derece önemli." değerlendirmesinde bulundu.
Müzeye yabancı ilgisi

Koçan, müzeyi Alman, Avusturyalı, İngiliz ve Amerikalı turistlerin özellikle son günlerde yoğun olarak ziyaret ettiğini anlatan "Bunlar ziyaret için geldiklerinde Baksı Müzesi'ndeki konukevlerinde de konaklıyor. Yabancı ziyaretçilerimiz günlük 10-15 kişilik gruplar şeklinde müzeyi ziyaret ediyor. Bu sayının ilerleyen zamanlarda daha da artacağını düşünüyoruz. " dedi.

"Arazi sanatı gerçekleştireceğiz"

Koçan, Baksı Müzesi olarak bu sene Bayburt türküleri ve şarkılarına yönelik bir çalışma yürüttüklerini de ifade etti. "Bayburt türkü ve şarkıları" konulu bir araştırma yaptıklarına işaret eden Koçan, yaklaşık 60 sayfalık bir kitabı yayına hazırlandığını vurguladı.

Bayburt'un güçlü bir kültürel geleneğe sahip olduğuna dikkati çeken Koçan, "Bu güçlü kültürel gelenekten yeni tasarımlar yaparak, güncel duyguyu, güncel ihtiyaçları da işin içine katarak dünya pazarına değer üretmek. Bayburt'a da ekonomik girdi sağlamak. Baksı'nın yolculuğu bu" diye konuştu.

Geçmiş yıllarda yaptıkları çocuk şenliğinin yeniden düzenleyeceklerini söyleyen Koçan, şunları kaydetti:

"Bu sene müzenin hemen yamacında bir arazi sanatı gerçekleştireceğiz. Bu projeyi büyüteceğiz. Önümüzdeki yıl, niyetimiz Erzurum, Erzincan, Gümüşhane, Trabzon, Rize ve Artvin. Böylece Bayburt’un merkezde olduğu, Bayburt merkezli büyük bir çocuk şenliği düzenleyeceğiz. Proje başarılı olursa önümüzdeki yıl 130 öğrenciye burs vermiş olacağız. Böylece bu bölgenin yetenekli insanları içinde Baksı bir alan açmış olacak diye düşünüyoruz."

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Murat 8 yıl önce

Hüsamettin Hocam tarih ve kültür şehri olan Bayburt'a gelecek seçimlerde Bayburt Belediye Başkanı olarak görmek istiyoruz sizleri sizin eliniz değsin Bayburt'a ucube binalardan kurtulalım..

Avatar
sevdalı 8 yıl önce

baksı müzesi var.ne acıdırki 4 bin yıllık tarihi Bayburt kalesi var,onu tanıtacak
bayburtta"devasa müze yok"kaygı verici.!!!????.

Avatar
Sena 8 yıl önce

Sizi bayburt belediye baskani olarak gormeyi hayal bile edemiyorum..
Dusunsenize minik bir koy dunya markadi oldu..ya bayburt ..foto cekilen cekilene...

Avatar
Ahmet güzel 8 yıl önce

Kahraman bayburtlular...atip tutanlar..pabel ustune panel yapnlar..iste sanatin ve sanatcinin gucu..
Siz bize masal anlatmaya devam edin.
Hocami gekecek secimlerde belediye baskan adayi olmasi icin sivil toplumlar olarak teklif te bulunacagiz.

Avatar
Celal 8 yıl önce

Adamla dalga gecmeyin ya.. yazik oluyor..sonra ciddiye alir...