Anadolu'ya yapılan ilk Türk camisi

Kars'ta, 5 bin yıllık geçmişe sahip tarihi Ani şehrinin Selçuklu Sultanı Alparslan tarafından 1064'teki fethi sonrası, Şeddatoğulları tarafından yaptırılan Ebu'l Manucehr Camii'nin restorasyonu meselesi bir türlü çözülemiyor.

Anadolu'ya yapılan ilk Türk camisi
Kars'ta, 5 bin yıllık geçmişe sahip tarihi Ani şehrinin Selçuklu Sultanı Alparslan tarafından 1064'teki fethi sonrası, Şeddatoğulları tarafından yaptırılan Ebu'l Manucehr Camii'nin restorasyonu meselesi bir türlü çözülemiyor. Minaresi ve bazı duvarları günümüze kadar ulaşan camii, Anadolu'ya yapılan ilk Türk camii olma özelliği taşıyor.

Bugün gazetecilerle bir araya gelen Kars Valisi Günay Özdemir'e 'Ebu'l Menucehr Cami ibadete açılacak mı? Böyle bir proje var mı?" sorusu yöneltildi.

Vali Özdemir ise konuyla ilgili şu cevabı verdi:

"Ani tarihi bir antik kentimiz. Şu anda ibadete açılır, açılmaz yani orada zaten şuan şu var. Orada kadrolu imamın olması sürekli bir ibadetin yapılması gibi bir şey söz konusu değil. İlerde ne olur bilemiyorum. Ama orası cami ise cami gibi dizayn edilmesi gerekir mi? Olabilir. Ama orada ibadetin yapılması, cuma namazının kılınması gibi bir şeyler şu an yok. Orada cami olarak kullanılabilir mi? Kullanılabilir. Ama camiden ziyade bir mescit gibi belki, cami ayrı bir konu. Yani belki gelen insan orada namaz kılmak ister ise namaz kılacak bir alan olabilir mi? Olabilir. Orada cuma kılınır mı? Kılınmaz mı? Dini açıdan ise onu da müftülere sormak lazım, böyle bir projemiz yok."

Ebul Manucehr Camii, Selçuklular zamanında Anadolu'da kurulan ilk Türk cami olma özelliğine sahip. Cami, 1072'de Kars'ın Arpaçay ilçesindeki Ani antik şehrine yapılmış.

Seddatoğulları'ndan Ebu Süca Manucehr tarafından yaptırıldığı bilinen caminin tavanlarında renkli taşlardan yapılmış geometrik süslemeler yer alıyor.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Ali 5 yıl önce

Çok kötü biraz kisa

Avatar
Sema 5 yıl önce

Çok GÜZEL ve anlamlı