100 yıl sonra aynı isimle kuruldu

Bayburt Müslüman Dilendirmezler Cemiyeti bir asır sonra yeniden kuruldu. Osmanlı Devlet’nin son dönemlerinde Bayburt Kaymakamı Tunalı Hilmi Bey’in önderliğinde kurulan ve sivil toplum kuruluşları tarihindeki en ilginç sosyal hizmet çalışmalarından birisi olarak tanımlanan 'Bayburt Müslüman Dilendirmezler Cemiyeti' 100 yıl sonra yeniden hayat buldu...

100 yıl sonra aynı isimle kuruldu

Bayburt Postası - Bayburt Müslüman Dilendirmezler Cemiyeti bir asır sonra yeniden kuruldu. Osmanlı Devlet’nin son dönemlerinde Bayburt Kaymakamı Tunalı Hilmi Bey’in önderliğinde kurulan ve sivil toplum kuruluşları tarihindeki en ilginç sosyal hizmet çalışmalarından birisi olarak tanımlanan 'Bayburt Müslüman Dilendirmezler Cemiyeti' 100 yıl sonra yeniden hayat buldu.

Kurucu Başkanlığını Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi öğretmeni Adil Kacır’ın yaptığı dernekte, Belediye Başkanı Hacı Ali Polat, İl Sağlık Müdürü Zülkarni Özbek, İl Müftüsü Kemalettin Aksoy, İşkur Müdürü Ömer Akdeniz, Avni Topsakal, Eyüp Görgülü, Hatem Serkan Taner, Hüsnü Yağmur, Memet Sezer, Nevzat Aydın, Selim Akgün ise kurucu üye olarak görev aldı.

Derneğin tanıtımı için Bayburt Öğretmenevi'nde gerçekleştirilen toplantıda konuşan Dernek Başkanı Adil Kacır, 100 yıl önce 15 Ağustos 1913’te kurulan ‘Bayburt Müslüman Dilendirmezler Cemiyeti’ni dernek yapısında yeniden oluşturmanın mutluluğunu ve onurunu yaşadıklarını belirterek, Bayburt Müslüman Dilendirmezler Cemiyeti'ni günün ihtiyaçlarına göre  revize ederek yeniden kurduklarını söyledi.

Kacır, derneğin amacının yurtiçinde ve yurtdışında dil, din, ırk, cinsiyet ve siyasi düşünce gibi hiçbir ayırım gözetmeden, sıkıntıya düşmüş, felakete uğramış, savaş, tabi afet vb. sebeplerle mağdur olmuş, yaralanmış, sakat kalmış, aç ya da açıkta kalmış, zulme uğramış bulunan tüm insanlara gerekli insani yardımı ulaştırmak, insanların sosyal sorumluluk bilincini, yardımlaşma ve dayanışma duygusunu geliştirmek, toplumların sosyo-ekonomik düzeyini yükseltmek, yoksullukla mücadele ve nitelikli insan yetiştirilmesi maksadıyla her seviyede eğitim ve öğretim faaliyetlerinde bulunmak, dilencilere her türlü maddi ve manevi yardımı yapmak ve onların topluma kazandırılmasını sağlamak, işsizliği bahane edinerek dilenciliğe girişmiş yahut girişecek olanlara iş bulmayı sadakanın en makbulü görerek işçi ve işveren arasında köprü görevi üstlenmek, veren el ile alan eli buluşturmak olduğunu ifade etti.

Derneğin kurulmasına öncülük eden herkese teşekkür eden Kacır, “Bizler yardımlaşma ve dayanışmayı en üst seviyede tutan bir toplumun bireyleriyiz. ‘Veren el alan elden üstündür’ prensibini hayat düsturu haline getirmiş bir medeniyetin müntesipleriyiz. Bizim medeniyetimiz ‘Komşusu açken tok yatan bizden değildir’ ilkesini asırlarca topraklarında hâkim kılmış, sadece insanlara yönelik değil diğer canlıların da hakkını gözetmek adına dünya tarihinde ilk defa vakıf müessesini oluşturmuş bir medeniyettir. Kaynağını tarihindeki bu güzelliklerinden alan ülkemiz insanı, kendisindeki bu cevheri, her zaman ve zeminde korumuştur” dedi.

Derneğin sadece muhtaçlara yardım dağıtan bir kuruluş  olarak değil, çok ciddi bir istihdam bürosu gibi çalışan üretken bir müessese oluşturmayı hedeflediklerini söyleyen Kacır, “Cemiyetimiz dün olduğu gibi bugün de, siyaset üstüdür, parti, cemaat, grup, ideoloji ve düşünce üstü bir yapıda organlarını oluşturmuştur. İçerisinde her düşünceyi ihtiva edecek enginlikte hoşgörü ve saygıyı içselleştirmiş bireylerin öncülüğünde kurulmuştur,  cemiyetimiz bir renk cümbüşüdür. Bizler çalışma prensiplerimizi ve misyonumuzu benimseyen tüm hemşerilerimizi, vatandaşlarımızı derneğimize üye olmaya ve destek vermeye davet ediyoruz. Son olarak göstermiş olduğunuz bu ilgiden dolayı kurucularımız ve yönetim kurulumuz adına hepinize çok teşekkür ediyoruz” diye konuştu.

Kacır, ayrıca Belediye Başkanı Hacı Ali Polat’tan 100 yıl önce derneğin kuruluşuna öncülük eden Bayburt Kaymakamı Tunalı Hilmi Bey’in isminin Bayburt Belediyesi tarafından uygun görülen bir yere verilmesini talep etti.

Toplantıda bir konuşma yapan Belediye Başkanı Hacı Ali Polat şu ifadelere yer verdi:

“Ecdadımız müslümanın dilenmemesini sağlamış”

“Mekke’den gelen hiçbir şeyi olmayan fakir fukara olanlarla Medine’deki yerleşik hayata alışmış olanların kardeşliğiyle varlık ile yokluk birleşti. İslam bir arada paylaşmayı emreder. Hatta o dönemde öyle sahneler yaşanmıştır ki kendi ihtiyaç duyduğu halde elindekini başka kardeşine verebilme gibi bir kavramı en güzel şekliyle ortaya koymuştur. Bu felsefeden hareketle 1913 yılında o savaş ortamında Osmanlının son dönemlerinde ecdadımız Müslüman’ın dilenmesini kendisine yakıştıramadığı için böyle bir dermek kurmuş. Ve Müslüman’ın dilenmemesini sağlamış. Bizde ecdadımızın bu güzel uygulamalarını ve temel değerlerini yaşatma felsefesiyle hareket eden insanlar olarak böylesine bir derneğin yaşaması gerektiğine inandık ve bu yola çıktık.”

“Bayburt Türkiye’ye bir model olacak”

Milletvekilimiz Özbek ise toplantıda yaptığı konuşmada, “İnşallah bu cemiyet faaliyete geçtikten sonra Bayburt olarak Türkiye’ye bir model olacağımızı düşünüyorum. Bu millette bu zaten vardır. Nerde bir Müslüman’ın başı sıkışsa hemen yardımına koşmuştur. 100 yıl öncesinde, 200 yıl öncesinde bu öyleydi, inşallah bugünde öyle olacaktır. Somali’de de olacağız Açe’de de olacağız, Suriye’de de olacağız. Filistin’de de olacağız ve inşallah Bayburt’un her köşesinde de olcağız. Ben bu cemiyeti kuran başta başkanım olmak üzere tüm kurucu üyeleri tebrik ediyorum. Tüm siyasi partilerimize de destekleri için teşekkür ediyorum. İnşallah siyasi bir olgu olmadan Bayburtluluğumuzu bu dernek üzerinden göstereceğiz” şeklinde konuştu.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.