Moda diye alınan eşyalar çocukların özgürlüğüne engel oluyor

Zirve Üniversitesi Eğitim Fakültesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Hidayet Tok, ‘Sakın elleme, kırılır, uzak dur, onunla oynama’ gibi ikazların çocuğun psikolojisi üzerinde olumsuz etkiler bıraktığını söyledi.

Moda diye alınan eşyalar çocukların özgürlüğüne engel oluyor
Zirve Üniversitesi Eğitim Fakültesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Hidayet Tok, ‘Sakın elleme, kırılır, uzak dur, onunla oynama’ gibi ikazların çocuğun psikolojisi üzerinde olumsuz etkiler bıraktığını söyleyerek böyle ortamlarda bulunan çocukların, içine kapanık, özgüveni eksik olarak yetişeceklerini açıkladı.

Bu gibi ikazların çocuğun özgürlüğünün kısıtlanmasının yanında psikolojisi üzerinde de olumsuz etkiler bırakabileceğini bildiren Tok, özgürlük alanının kısıtlanmasıyla yetişen çocukların, içine kapanık, özgüveni eksik olarak yetiştiklerini ifade etti. 

Tok, “3 yaşında bir çocuğun özgürlükçü tavırları daha sonraki yaşamın herhangi bir evresinde hiçbir zaman elde edemeyeceği tavırlardır. Bu özgürlük kıskanılacak bir özgürlüktür. Bunu kısıtlama hakkımız yok. Gereksiz eşyaları evlerimizden uzaklaştırmalıyız, aldığımız eşyaları sırf moda diye almamalıyız. Çocukların sağlıklı yaşamaları eşyalardan çok daha önemlidir.” dedi.

Ev dekorasyonunda kullanılan renk ve objelerin çocukların ruhsal iklimini çeşitlendirdiği üzerinde duran Tok, “Kullandığımız renklerin, desenlerin, mobilyaların her biri çocuğun ruhunda ayrı bir pencere açar. Aslında çocuklarımızın karakterleri ilk bebekliklerinden itibaren belirlenmiştir. Ancak çocuk içinde bulunduğu ortama göre bazı olumlu ve olumsuz hareketlerde bulunur, daha doğrusu, bazı ortamlar çocukların ruh dünyasını etkileyerek farklı hareket etmelerini tetikler. Renklerin çocukların davranışları üzerinde etkili olduğu çeşitli araştırmalarla kanıtlanmıştır." diye konuştu.

Renklerle Tedavi Mümkün
Tok, renklerin evrensel sözsüz iletişim araçları olduğunu kaydederek bazı renklerin hareketli çocukları sakinleştirdiğini bazı renklerinse çocukları agresif duruma getirebileceğine vurgu yaptı. Agresif çocukları yumuşatan, karamsar çocukları gülümseten ve mutsuz çocukları mutlu yapan renklerin odalarda ve evlerde kullanılması gerektiğini tavsiye eden Tok, şunları söyledi: "Kırmızı rengin hareketli çocukların fazla enerjisini boşalttığından, azda olsa çocukların odasında bulunmalıdır. Sakin ve içe kapanık çocukların odalarında büyük oranda kırmızı renkli eşyaların bulunması onları daha aktif yapabilir. Mavinin sakinleştirdiği, yeşilin dinginlik getirdiği, sarının neşelendirdiği, pembenin muzip ve çocuksu enerjiler verdiği, morun elit ve seçilmişlik hissiyle donattığı bilinir. Dolayısıyla evlerimizde kullanacağımız renklerin çocukların üzerinde bıraktığı etkiyi düşünerek seçmeliyiz. Kırmızı, sarı turuncu, kahverengi ve bej renkleri ve bu renklerin tonları oturma odalarında kullanılabilir. Çünkü bu renkler konuşmayı sohbeti tetiklemektedirler, Ayrıca insanların oturup konuşmalarını teşvik etmektedirler." CİHAN

Anahtar Kelimeler:
ModaOyuncakçocuk
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.