Kırsalda kadın istihdamı

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Eğitim, Yayım ve Yayınlar Dairesi Başkanlığı Kırsalda Kadın Hizmetleri Koordinatörü Nimet Kaleli, kırsalda kadın istihdamının önemli bir nokta olduğunu söyledi.

Kırsalda kadın istihdamı
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Eğitim, Yayım ve Yayınlar Dairesi Başkanlığı Kırsalda Kadın Hizmetleri Koordinatörü Nimet Kaleli, Türkiye İstatistik Kurumu (TUİK)’in 2013 yılı verilerine bakıldığı zaman tarım sektöründe istihdam edilen kadınların yüzde 37 olarak belirlendiğini, bunun da önemli bir nokta olduğunu söyledi.

Kırsalda Kadının Çalışmalarının Geliştirilmesi ve Yaygınlaştırılması programı kapsamında Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Eğitim, Yayım ve Yayınlar Dairesi Başkanlığı ile Nevşehir Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü işbirliği ile 17 ilde görev yapan şube müdürleri ve teknik personellerinin katılımıyla bölgesel ortak akıl toplantısı düzenlendi.

Kapadokya Dedeman Otel Konferans Salonunda yapılan toplantıya katılan Kırıkkale, Yozgat, Kırşehir, Kayseri, Sivas, Erzincan, Nevşehir, Tunceli, Elazığ, Şanlıurfa, Adıyaman, Malatya, Kilis, Kahramanmaraş, Gaziantep, Hatay ve Osmaniye’de görevli şube müdürleri ve teknik personelleri, illerinde kırsal kesimde yaşayan kadınlara yönelik yaptıkları çalışmaları ve sorunları, Bakanlıktan beklentilerini dile getirdi.

Toplantı sonrası basın mensuplarına açıklama yapan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Eğitim, Yayım ve Yayınlar Dairesi Başkanlığı Kırsalda Kadın Hizmetleri Koordinatörü Nimet Kaleli, Bakanlık olarak kırsalda kadının güçlendirilmesi için çalışmalarını yoğun bir biçimde yürüttüklerini söyledi. Türkiye İstatistik Kurumu (TUİK)’in 2013 yılı verilerine bakıldığı zaman tarım sektöründe istihdam edilen kadınların yüzde 37, erkeklerin ise 17 olarak belirlendiğini kaydeden Kaleli, bu verilerin kırsalda kadınların tarım alanında çok önemli bir etkiye sahip olduklarını gösterdiğini kaydetti. Kaleli, bu veriler ışığında 'kırsalda kadın çalışmalarını en aktif hale nasıl getirebiliriz, sorunlarına en hızlı nasıl çözüm bulabiliriz' sorularının cevabı için ortak akıl toplantılarını 5 koordinatör ile nezdinde 81 il temsilcisi ile konuştuklarını dile getirdi.

İlkini Nevşehir’de gerçekleştirdikleri ortak akıl toplantılarının Bakanlık tarafından kırsalda kadın çalışmaları için atılmış bir ilk adım olduğunu ifade eden Kaleli, “Kırsaldaki kadınlar ekonomik ve sosyal bakımdan güçlendirildiğinde ülke ekonomisinin güçlendirilmesine, istihdamın artırılmasına ve sosyal güçlenmeye etki edecektir. Eğer sürdürülebilir kalkınmayı da sağlamak istiyorsak, kırsalda yaşayan kadınlara en iyi hizmeti sunarak sorunlarını çözmemiz gerekiyor. Kadınlara kaynaklara ulaşmada aynı fırsatlar sağlanırsa kadınların aktif olduğunu son 10 yıl içinde gördük. Kadınlar kaynaklar, haklar, fırsatlar ve toplumsal cinsiyet eşitliği konularında aktif bir biçimde harekete geçirilirse çok başarılı çalışmalar ortaya koyabiliyorlar. Bakanlık olarak toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin giderilmesi, girişimcilik ve istihdamın artırılması esasına dayanıyor” diye konuştu.

Toplantı sonrasında ortaya çıkacak görüşler ve öneriler Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na iletilerek kırsalda yaşayan kadınlara yönelik yapılan çalışmalara yön verecek, yapılan planlar revize edilecek, ortaya konan sorunların çözümü için çalışmalar yapılacak.

Haber: Cihan

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.