Şehit Dursun Özkuzu, unutulmadı...

Ülkü Hareket'in ilk şehitlerinden Dursun Önkuzu, 50. ölüm yılında anılıyor.

Şehit Dursun Özkuzu, unutulmadı...

Bayburt Postası - Özkuzu, Ankara Erkek Teknik Yüksek Öğretmen Okulu'nda eğitim gördüğü sırada karşıt görüşlü öğrenciler tarafından 23 Kasım 1970'de ciğerlerine pompayla hava basılarak işkencelerle katledildi.

Önkuzu, ilk olarak 3 gün hapsedildi, acımasızca dövüldü, sonrasında da işkencelere maruz bırakıldı. Ciğerlerine pompa ile hava basılarak acılar içerisinde üçüncü kattan boşluğa bırakılıp, şehit edildi. Genç yaşta işkenceler ile hayatına son verilen Ertuğrul Dursun Özkuzu, Ülkücü Hareket’in ilk şehitleri arasında yer alıyor. Özkuzu 23 Kasım 1970 tarihinde hayatını kaybetti ve naaşı memleketi Tokat, Zile'ye defnedildi.

Türk edebiyatında Dursun Özkuzu

Önkuzu’nun hayatı Türk edebiyatında romana, sinemaya uyarlandı. Yazar Emine Işınsu 1974 yılında yayınladığı "Sancı" adlı romanında Önkuzu'nun hayatını anlattı. Özkuzu’yu Niyazi Yıldırım Gençsomanoğlu da ‘Özkuzu’ adlı bir şiirle destanlaştırdı. Mustafa Yıldızdoğan, Gençosmanoğlu’nun bu şiirini besteledi. En son 2015 yılında vizyona giren, 12 Eylül’ü anlatan ‘Kafes’ filminde Özkuzu’nun hayatından kesitler yer aldı. 

Başkan Pekmezci, mesajla andı

Bayburt Belediye Başkanı Hükmü Pekmezci, Ülkücü Hareket’in ilk şehitlerinden Dursun Önkuzu’nun şehadete erişinin 50. yılını andı.

Pekmezci, yayınladığı mesajında, "Önkuzu hey! Önkuzu! Önde gider Önkuzu/Bu bayrak düşmez yere, Ölmedikçe sonkuzu!" Şehadetinin 50. sene-i devriyesinde Ülkücü Şehidimiz Ertuğrul Dursun Önkuz’uyu rahmetle anıyorum” ifadelerine yer verdi.

Haber: Murat Okutmuş

Anahtar Kelimeler:
Ertuğrul Dursun önkuzu
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
adem 3 yıl önce

ALLAH rahmet esin mekanı cennet olsun

Avatar
Ali şentürk 3 yıl önce

Bu Bayrak yere düşmez ölmedikçe son kuzu..