Şalcılar'da zamanı biriktiren koleysiyoner

İşçi olarak gittiği Almanya'da 2004 yılında emekli olarak memleketi Aydıntepe'ye dönen Hasan Atmaca, yurt dışında pazarlardan satın aldığı eski cep saatlerini köyünde sergiliyor.

Şalcılar'da zamanı biriktiren koleysiyoner
Bayburt Postası - Bayburt'ta yaşayan 78 yaşındaki işçi emeklisi Hasan Atmaca, yurt dışında pazarlardan satın aldığı eski cep saatlerini köyünde sergiliyor.


Aydıntepe ilçesine bağlı Şalcılar köyünde doğup büyüyen ve 1967'de işçi olarak gittiği Almanya'da 2004 yılında emekli olan Hasan Atmaca, çocukluk yıllarından bu yana süren saatlere olan ilgisini hobiye dönüştürdü.

Atmaca, emekli olduktan sonra Almanya'nın çeşitli şehirlerinde kurulan pazarları gezerek aldığı saatleri köyüne getirerek sergilemeye başladı.

Hasan Atmaca, saatlere merakının eskiden beri olduğunu ancak 2004 yılından itibaren de koleksiyon yapmaya başladığını söyledi.

İlk saatini Eskişehir'de inşaat işçisi olarak çalıştığı 1957 yılında aldığını anlatan Atmaca, "O zaman ilk kol saatimi aldım ve 1957 yılından beridir de duruyor. O saate bir maaşımı vererek aldım ve bir sonraki aya hiç param kalmadı. O saatle birlikte saate olan merakım başladı" dedi.

Atmaca, eski saatleri alabilmek için Almanya'daki bütün pazarlara gittiğini aktararak, "Şu an 34 saatim burada, 27 tane de Bursa'daki evimde var. Bundan sonra da eski saatleri toplamaya devam edeceğim" diye konuştu.

Çocuklarının da kendisine yardımcı olduğunu kaydeden Atmaca, "İki oğlum var. Bu saatleri toplayabilmek için gezerken çok masraf ettiğimi biliyorlar. Onun için de 'Sen gezme, biz bulunca alalım' diyorlar ama ben yine de gezip arıyorum." ifadesini kullandı.

Koleksiyonundaki saatlerin yalnızca mekanik aksamlı saatlerden oluştuğunu belirten Atmaca, en eskisinin 1768'de üretilen bir saat, en yeni tarihli sayılabilecek saatin ise 30 yıllık olduğunu söyledi.

Atmaca, kendi köyünün yanı sıra çevre köylerden de meraklılarının gelip koleksiyonunu incelediğini, saatlere duyulan bu ilginin kendisini mutlu ettiğini kaydetti.AA



Anahtar Kelimeler:
Hasan AtmacaSaat Merakı
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
hasan 6 yıl önce

hizli tuketimin oldugu bir dunyada teknolojik gelisim surecleri sizin gibi koleksiyonerler sayesinde sonraki nesillere aktarilabiliyor. tebrik ediyorum.

Avatar
ali 6 yıl önce

helal be hemserim. emek ve sanatin kiymetini bildigin icin tesekkur ederim. atmak kolay marifet korumaktir.