Prof. Asri Çubukçu’yu kaybettik

Bayburt, çok kıymetli bir evladını daha yitirdi. İlahiyat profesörü Asri Çubukçu (80) bugün hayata gözlerini yumdu.

Prof. Asri Çubukçu’yu kaybettik
Bayburt Postası - Hayatının her anına yerleştirdiği tevazusuyla ömrünü ilme adayan Prof. Dr. Asri Çubukçu Erzurum’da tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti.

Öğrencileri başta olmak üzere tüm çevresinde çok sevilen ve bugün onlarca profesör öğrencisi bulunan Çubukçu, yarın Bayburt’tan son yolculuğuna uğurlanacak.

Uzun yıllar görev yaptığı Erzurum Atatürk Üniversitesi İlahiyat  Fükültesi’nden emekli olduktan sonra Erzurum’da hayatını sürdüren ve bir süredir rahatsızlığı dolayısıyla tedavi gördüğü hastanede hayata gözlerini yuman Prof. Çubukçu, bugün (22.05.2019) ikindi namazına müteakip Yakutiye Cami’de kılınan cenaze namazının ardından Asri mezarlığa defnedildi.

Kütüphanesini Bayburt Üniverisitesi’ne bağışlamıştı

Öte yandan Prof. Dr. Asri Çubukçu, 2014 yılında Bayburt Üniversitesi’ne bine yakın kitabını bağışlamıştı. Bayburt Üniversitesi de İlahiyat Fakültesi kütüphanesine Prof. Asri Çubukçu ismini vermişti. Çubukçu ayrıca, 2016 yılında BEKDER tarafından onur ödülüne layık görülmüştü. 

Asri Çubukçu kimdir?

Asri Çubukçu, 1939 yılında Bayburt'ta dünyaya geldi. Bayburt Kurtuluş İlkokulu, Bayburt Ortaokulu, Erzurum Lisesi, Ankara Üniversitesi İlâhiyat Fakültesinden mezun oldu. Bir süre Yozgat İmam Hatip Okulunda öğretmenlik yaptıktan sonra, 1972 yılında Erzurum Yüksek İslâm Enstitüsüne okutman olarak atandı. MEB tarafından eğitim amacıyla iki yıllığına Bağdat’a gönderildi (1967-68). Doktorasını “Tarsûsî Hayatı-Şahsiyeti-Eserleri” çalışması ile 1977’de aynı yerde tamamladı. 1983’te “Memluklar Zamanında Mısır ve Suriye’de İlim Hayatı” çalışması ile doçent, 1993’te profesör oldu. Atatürk Üniversitesi İlâhiyat Fakültesi İslâm Sanatları ve Tarihi Bölümü İslâm Tarihi Anabilim Dalı öğretim üyesi olarak görev yaptı.

ESERLERİ:

Tarsusi/Hayatı-Şahsiyeti–Eserleri, Memlukler Zamanında Mısır ve Suriye’de İlim Hayatı, İslâm Devletlerinde Devlet Teşkilatı ve İlmi Faaliyetler, Vefeyâtü’l-a’yân min Mezhebi Ebî Hanifeti’n-Nu’mân, İslâm Devletlerinde Şurta (polis) Teşkilâtı, Ekmelüddîn Bâbertî Hayatı ve Eserleri, Dımaşk Hanefî Kâdî’l-kudâtları, İslâm Tarihi Ders Notları (İlk Müslüman Türk Devletleri).

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Gürsel KARAPINAR 5 yıl önce

Bayburt'un yetişdirdiği,Türkiye'nin saygın ilim adamlarından, mükemmel insan,şahsiyet abidesi, Prof.Dr.Asri ÇUBUKCU hocamızı,büyüğümüzü, ağabeyimizi kaybetmenin üzüntüsünü yaşıyoruz....Bir değerimizi daha yitirirken,yeri çok zor doldurulacak,mütevazi,gönül adamıydı..
Ruhu şad, mekanı cennetolsun...Biz razıyız ALLAH'ta razı olsun.....