Evlenme sayısına göre işte 81 ilin çocuk gelin oranı

TÜİK, 81 ilin 16-17 yaş grubunda olan kız çocuklarındaki resmi evlenme oranını toplam resmi evlenme oranına göre açıkladı.

Evlenme sayısına göre işte 81 ilin çocuk gelin oranı
Bayburt Postası - Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Türkiye'de 16-17 yaş grubunda olan kız çocuklarındaki resmi evlenme oranını bu defa toplam resmi evlenme sayısı içindeki oranına göre açıkladı.

Türkiye’de kadınlarda ortalama ilk evlenme yaşı 2011 yılında 23,3 iken 2015 yılında 23,9 yaş oldu. Merkezi Nüfus İdaresi Sistemi veri tabanından üretilen evlenme istatistiklerine göre 16-17 yaş grubunda olan kız çocuklarındaki resmi evlenmelerin toplam resmi evlenmeler içindeki oranı 2014 yılında yüzde 5,8 iken 2015 yılında yüzde 5,2'ye düştü. 

Çocuk gelin sayısı en düşük üçüncü il Bayburt'ta, çocuk gelinlerin toplam resmi evlenmeler içindeki oranı

Kız çocuk evlenmelerinin toplam resmi evlenme içindeki oranı iller itibariyle de açıklandı. Verilere göre çocuk gelin sayısının en fazla olduğu il, yüzde 15,3 ile Kilis oldu. Bu ili sırasıyla; yüzde 15,2 ile Kars ve yüzde 15,1 ile Ağrı izledi. Bu resmi evlenmelerin en az olduğu iller ise sırasıyla; yüzde 1 ile Tunceli, yüzde 1,5 ile Rize ve yüzde 1,6 ile Trabzon oldu. Bayburt, kız çocuklarındaki resmi evlenmelerin toplam evlenme oranına göre en fazla olduğu iller sıralamasına göre 35’inci sırada görüldü.

Diğer yandan toplam resmi evlenme sayısının en az olduğu il olan Bayburt'ta buna göre çocuk gelin sayısı ise oldukça yüksek çıktı. Toplam resmi evlenme sayısı 495 olan kentte, bu rakamın yüzde 6,3'ünde çocuk gelin var!

Daha önce açıklanan çocuk gelinlerin evlenme sayısına göre ülke genelindeki en düşük üçüncü oran Bayburt'taydı. TÜİK’e göre söz konusu yaş grubunda evlenen kız çocuk sayısının en yüksek olduğu il 2 bin 438 ile İstanbul olurken, bu ili bin 962 ile Gaziantep, bin 317 ile Şanlıurfa, bin 293 ile Ankara, bin 130 ile Van’ın takip ettiği açıklanmıştı. Evlenen kız çocuk sayısının en az olduğu il ise 5 evliliğin gerçekleştiği Tunceli iken, bu şehri 21 evlenme ile Artvin, 31 evlenme ile Bayburt, 32 evlenme ile Rize, 36 evlenme ile Bilecik izliyor.

İşte illere göre 16-17 yaş grubu resmi evlenme sayısı ve toplam resmi evlenme sayısına oranları:

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.