Elektrikle çalışan su değirmeni üretiyor

Artvin'in Arhavi ilçesinde yaşayan Metin Kuru, yöre kültürünü yaşatmak amacıyla taşınabilir ve fazla yer kaplamayan elektrikli su değirmenleri üretiyor.

Elektrikle çalışan su değirmeni üretiyor
Bayburt Postası - Artvin'in Arhavi ilçesinde yaşayan Metin Kuru, yöre kültürünü yaşatmak amacıyla atölyesinde elektrikle çalışan taşınabilir su değirmeni yapıyor. Sanayi sitesindeki atölyesinde ahşap oymacılığı yapan 57 yaşındaki Kuru, bu sanatı 10 yaşındayken dedesinden öğrendiğini söyledi.

Bunu kendisine meslek edindiğini ve 40 yıldır ailesinin geçimini ahşap oymacılıktan sağladığını dile getiren Kuru, atölyesinde yaklaşık bir yıl önce elektrikle çalışan su değirmeni üretmeye başladığını belirtti.

Kuru, eskiden her köyde birden fazla su değirmeninin bulunduğunu, köylülerin buğday ve mısırlarını bu değirmenlerde öğüterek una dönüştürdüklerini anlatarak, şunları kaydetti:

"Su gücüyle çalışan değirmenler, geleneksel yaşantının teknolojik gelişmelere karşı koyamaması sonucu kaderine terk edildi. Köylerde yaşanan göç nedeniyle su değirmenlerinin pek çoğu yıkılmış, çoğu da yıkılmaya yüz tutmuştur. Tahrip olmuş değirmenlerin kalıntıları duruyor, makine ve taşları bile yerinden sökülmüş."

Köylerden bulduğu değirmen taşlarını sahiplerinden satın aldığını belirten Kuru, bu parçaları atölyede birleştirip değirmen haline getirdiğini söyledi.

"Fazla yer kaplamadığı için rağbet görüyor"

Kuru, tarihi su değirmenlerini bire bir örnek alarak sadece su çarkının bulunduğu kısma elektrik motoru ilave edip taşınabilir su değirmeni geliştirdiğini ifade ederek, özellikle köylerde yaşayanların yoğun talebi üzerine elektrikle çalışan su değirmeni üretmeye başladığını anlattı.

Su değirmenlerinin taşınabilir olduğu ve fazla yer kaplamadığı için büyük rağbet gördüğünü vurgulayan Kuru, "Taşınabilir su değirmeni, her evin balkonuna konulabilecek, fazla yer kaplamayacak büyüklükte. Şehir merkezinde ikamet eden insanlar bile sipariş veriyor" dedi.

Kuru, değirmen kültürünü yeni nesillere aktarmayı amaçladıklarını belirterek, "Değirmenimizin dışı ahşap kaplama olup içinde eskiden kalma değirmen taşı bulunmakta ve sadece elektrikle çalışmaktadır. Ürettiğim değirmenleri 4 bin liradan satıyorum" diye konuştu. AA



Anahtar Kelimeler:
ArtvinArhavi
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.