Ahıskalıoğlu'nun vefatının 11. yıldönümü

Bayburt türkülerinin koruyucusu, bestekâr Mustafa Ahıskalıoğlu'nun aramızdan ayrılışının 11 yıl dönümü.

Ahıskalıoğlu'nun vefatının 11. yıldönümü
Bayburt Postası - Bayburt türküleri denilince kala gelen isimler arasında yer alan Ahıskalıoğlu, yaşadığı sürece sadece kendi eserlerinin değil tüm Bayburt türkülerinin koruyucusu olarak ön plana çıkmıştı.

1940 yılında Bayburt’ta dünyaya gelen Mustafa Ahıskalıoğlu, uzun yıllar Bayburt ve İstanbul’da marangozluk mesleğini sürdürdü ve bir çok marangoz ve saz ustası yetiştirdi. 1954 yılında, henüz 14 yaşında iken ilk kez sahneye çıkan Ahıskalıoğlu, uzun yıllar TRT radyolarında mahalli sanatçı olarak Bayburt'u temsil etti.

Bulunduğu her ortamda Bayburt kültürüne hizmet eden, birçok gence bağlama ve Bayburt folklorunu öğreten Ahıskalıoğlu, 13 Ekim 2009’da Hakk’ın rahmetine kavuşmuştu.

Kardaki izi silinmiyor...

'Kara Basma İz Olur' türküsüyle 55 yıldır izi silinmeyen Ahıskalıoğlu'nun, sanat hayatında bu türkünün önemi büyük. Karda yürüyen bir kedinin ayak izlerinden esinlenerek yazılan türkü özellikle melodisiyle çok sevildi, milyonlara ulaştı. Şöyle ki, filmlere, reklamlara, statlara, kışlaya, tribünlere girdi bu melodi. Kışlada sözleriyle birlikte askerin ağzında marş oldu, siyasette melodisiyle Recep Tayyip Erdoğan sloganına dönüştü, sporda 'Bize Her Trabzon' tezahüratına hayat verdi. 

Bayburt kültürüne yaptığı tüm hizmetlerle gönüllerde her daim yaşayacak olan Mustafa Ahıskalıoğlu büyüğümüzü 11. ölüm yılında rahmet, minnet ve özlemle anıyoruz. 

MUSTAFA AHISKALIOĞLU’NUN ESERLERİ

01- Kara Basma İz Olur
02- Tiliko
03- Al Yeşil Giyinmiş Sunalar
04- Bir Serçe Vurdum
05- Çalı Koydum Ocağa
06- Bir Taş Attım Çegile
07- Hacı Bey Beylerin Beyi
08- Oy Nidem (Bir Güzel Geldi Çeşme Başına)
09- Küp Dibinde Pastırma (Mavilim)
10- Attım Sandalyeyi
11- Çimenli Bahçede Bulgur Eliyor
12- Ulu Cami Direk İster
13- Elinde Şiş Var
14- Güzel Al Giyinmiş
15- Şu Bayburtun Dağlarında
16- Hep Esirler Geldi
17- Hükümetin Kapıları Burmalı
18- Kalenin Ardı Bostan
19- Kuşburnunun Kurusu Tarinnam
20- Kemerin Altından Geçtim
21- Koçları Vurdum Dereye
22- Kuşburnu Derde Derman
23- Mendilinde Kar Getir
24- Gönül Kuşu Gelse Konsa Engine
25- Meyvelerden Üç Meyve Var

Haber: Murat Okutmuş 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.