'Bayburt’un Manevi Mimarlarını (T)anıyoruz'

Bayburt Üniversitesi İlahiyat Fakültesi İlköğretim Din Kültür ve Ahlak Bilgisi (İDKAB)öğrencileri “Bayburt’un Manevi Mimarlarını (T)anıyoruz” adlı bir panel düzenleyerek şehrin manevi şahsiyetlerini anlatmaya devam ediyor.

'Bayburt’un Manevi Mimarlarını (T)anıyoruz'
Bayburt Üniversitesi İlahiyat Fakültesi İlköğretim Din Kültür ve Ahlak Bilgisi (İDKAB)öğrencileri  “Bayburt’un Manevi Mimarlarını (T)anıyoruz” adlı bir panel düzenleyerek şehrin manevi şahsiyetlerini anlatmaya devam ediyor.

İlki 2013 yılında yapılan panelin bu yıl üçüncüsü düzenlendi. İDKAB öğrencisi Halil İbrahim Şahin tarafından Kur’an-ı Kerim okunmasıyla başlayan panel Prof. Dr. Gökhan Budak Konferans Salonunda gerçekleştirildi.

Panelin açılış konuşmasını yapan İlahiyat Fakültesi Dekan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Ahmet Özkan Bayburt’un tarihi milattan önce üç binli yıllara dayanan kadim bir şehir olduğunu belirterek, “ Şehir kadim olunca onun kültürü de kadimdir. Bayburt tarihine göz attığımızda daha 13.yüzyılda bu topraklarda Ahi Emir Ahmet Zencani ile hem Ahiliğin hem de Mevleviliğin nefesinin Bayburt topraklarına ulaştığını görüyoruz. Daha sonraki devirlerde Abdulkadir Geylani’nin hemşerisi Zahid Geylani’nin Kadiriye nefesini bu topraklara getirdiğini görüyoruz. 13 ve 14.yüzyıl olarak tarihlenen Yakutiye ve Mahmudiye medreselerinin Bayburt’ta kurularak Bayburt’un ilim merkezi haline geldiğini görüyoruz.  Günümüze gelinceye kadar Bayburt, bağrından nice âlimler, nice gönül insanları yetiştirmiş bir şehrimiz olarak öne çıkmaktadır. Bugün üçüncüsünü yaptığımız bu panelle daha önce tanıttığımız manevi mimarlarımıza ilave olarak dört manevi mimarımızı öğrencilerimiz anlatacak. Bu konuda yaptıkları hazırlıklardan dolayı öğrencilerimize ve panelimize katılanlara teşekkür ediyorum ” dedi.

Topluma Hizmet Uygulamaları dersi kapsamındaki panelde İDKAB 3.sınıf öğrencisi Özlem Çelik panel yöneticiliği yaparken 3.sınıf öğrencileri panelistler Tolga Yılmaz, 14.yüzyılda yaşamış Hanefi fakihi Ekmeledddin Beberti’yi; Ömer Faruk Işık, Milli Mücadele yıllarının din adamlarından Müdafaa-i Hukuk Bölge Başkanı Müftü Fahrettin Efendi’yi; Hülya Alıcı, Oslu Hoca olarak bilinen Müderris Hacı Hasan Efendi’yi ve İrşadi Baba ile aralarında geçen manevi irtibatları; Ayşenur Kandil, Müftü Damat Ali Efendi’yi anlattı.

Panele Bayburt Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Aslan Gülcü, Bayburt Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekan Yardımcıları Yrd. Doç. Dr. Yusuf Şen ve Yrd. Doç. Dr. Ahmet Özkan, İlahiyat Fakültesi akademisyenleri, vatandaşlar ve öğrenciler katıldı.

2013 yılında yapılan panelde 19. Yüzyılda Bayburt’un Tahsini (Ozansu) köyünde yaşamış Celali Baba, Bayburtlu mutasavvıf gavs, şanı yüce evliya Ağlar Baba, Şirinsiz Ferhat, Leylâsız Mecnûn olarak anılan Hicrani Baba, mahviyet ehli bir kanaat önderi olan gönül tabibi, mürşid-i kâmil Dede Paşa, Bayburt’un mümtaz zatlarından gönül ehli Veli Şaban Efendi, âlim, fazıl manevi mimarlardan Kıvır Zıvır Mehmet Efendi anlatılmışken 2014 yılındaki panelde 15. Yüzyılda yaşamış ve Bayburt Emirliği yapmış aynı zamanda Mevlevi olan, Mevleviliğin Bayburt’ta yayılmasına ve yerleşmesine vesile olmuş Ahi Emir Ahmet Zencani, Abdulkadir Geylani’nin hemşehrisi günümüz Azerbaycan sınırlarında kalan Geylân’dan kalkıp irşad amacıyla Bayburt’a gelen bir derviş olan Zahid-i Geylânî, Horasan kökenli Terzi Baba hazretlerinin halifesi mutasavvıf, şair, arif, gönül insanı, zamanının kutbu, Ahmediye, Mevlid, Kısas’ül Enbiya isimli eserlerin sahibi İrşadi Baba, Osmanlının son dönemlerini ve Cumhuriyetin ilk yıllarını görmüş, yazdığı risalelerle Osmanlı-Rus savaşı hakkında bilgilendirmeler yapmış Küçük Hafız Efendi, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemi muallimi, fetva kâtibi, Şingah mahallesi imam-hatibi, ehl-i takva, Cumhuriyetin ilanı ile beraber kurulan ‘Vatansever Gençlik Yurdu Cemiyeti kurucularından ve heyet-i idare üyesi Abustalı Hoca Ahmed Hasbi (Ahmed Hasbi Aker) Efendi anlatılmıştı.


Haber&Fotoğraf: Bayburt Üniversitesi

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Hakan Okur 9 yıl önce

Ahilik onunla geldi deniliyorda niçin ahilik haftasında ailemizin devamı olan sivastaki gibi türbesi başında anılmıyor dedem Ahı Emir Ahmedi Zengani

Avatar
Hakan Okur 9 yıl önce

Ahi Emir Ahmedi Zengani babası olan büyük dedemiz Bayburta anadoluya Türklüğü ve islamiyeti yaymak amaçlı orta asyadan gelmiş Aslen Uygur Türkü Halk arasında kavukve bayburta

Avatar
ömer sertoğlu 9 yıl önce

bizim şeyh eşrefi niye unutuyorsunuz?

Avatar
adil durulmuşoğlu-ank 9 yıl önce

pir abdülkadir geylaninin.k.s."halifi,imaret tepesinde türbesi bulunan"Necmeddini
Geylani ekberi kebiri,dir,bilgilerinize.
kaynak:bayburt belediyesi,türbeler yatırlar.

Avatar
Dilek Danayiyen 1992 8 yıl önce

Damat Ali efendi ilk mezarı ilerleyen yapı ile cadde üzerine denk gelince başka yere defnedilmek istenmiş lakin hiç bir kuvvet kaldıramamış hatta dozerin kepçesi bile kırılmış daha sonra başta Trabzon olmak üzere yakın illerden alimler hocalar gelerek onların okuması duası ile şimdi Esentepedeki caminin bahçesine alınmıştır.. semerciler çarşısında çıkan yangını kimse durduramazken damat ali efendi avucuna bir toprak kum alarak dur mübarek diyip serpmiş ve yangını durdurmuş bi zaattır.. Anne tarafından bağım vardır.. Bilgileri annemden almıştım tanımak isteyenler için inşaAllah faydalı olur..