Prematüre buzağı "Ümitcan"ı evinde besliyor

Bayburtlu çiftçi Turgay Türkmen, prematüre doğduğu için evine getirdiği ve "Ümitcan" adını verdiği buzağıya adeta çocuğu gibi bakıyor.

Prematüre buzağı "Ümitcan"ı evinde besliyor
Bayburt Postası - Çamdere köyünde çiftçilik yapan Türkmen, kasım ayı sonunda prematüre doğan buzağıyı yaşatabilmek için evine götürdü.

Türkmen, bebek şampuanıyla yıkayarak temizlediği buzağıyı, evin bir odasında oluşturduğu alana yerleştirdi.

Yaşamasını çok istediği buzağıya "Ümitcan" adını veren ve bir ay daha evinde bakmayı planlayan Türkmen, buzağı için oluşturduğu alana "hasta bezi" seriyor.


Turgay Türkmen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, buzağıyı eve getirdikten sonra görüştüğü veteriner hekimin, prematüre olduğu için hayvanın yaşamasının imkansız olduğunu ve yapacağı ilaç masrafının boşa gideceğini söylediğini anlattı.

Veterinerden ilaçları alıp buzağının bakımını evinde yapmaya başladığını ifade eden Türkmen, "Onuncu günden sonra ilk defa ayağa kalkıp odanın içerisinde yürümeye başladı. Ayak tırnakları tam oluşmadığı için fazla yürüyemedi ancak yirminci günde tırnakları daha da sertleşince odanın içinde koşmaya başladı." dedi.

Herkesin buzağının öleceğini söylediğini, ancak yaşaması için elinden geleni yaptığını ifade eden Türkmen, "Çocuğumuz gibi bakıyoruz. Gece kalkıyoruz, oda soğuksa sobayı yakıyoruz, karnı açsa süt ısıtıp veriyoruz çünkü soğuk sütü içmiyor, illaki sütü ılık olacak." diye konuştu.

"Buzağı ölümlerinin önüne hep beraber geçeceğiz"

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü Hayvan Sağlığı Yetiştiriciliği ve Su Ürünleri Şube Müdürü Kani Yavuz ise prematüre doğan buzağıların yaşama şansının çok az olduğunu, ancak Turgay Türkmen'in bakımı sayesinde Ümitcan'ın yaşadığını kaydetti.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca 2018 yılının buzağı ölümleriyle mücadele yılı ilan edildiğini anımsatan Yavuz, "Böyle değerli yetiştiricilerimizin, bu konu üzerinde bu kadar hassas davranmaları bizi ayrı mutlu etti. İnşallah böyle yetiştiricilerimiz sayesinde buzağı ölümlerinin önüne hep beraber geçeceğiz." dedi.

Bayburt İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Veteriner Hekimi Yunus Emre Zengin de Türkmen'i bu duyarlı davranışı dolayısıyla kutlayarak, "Ümitcan" için çeyrek altın hediye etti.


Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Özer 6 yıl önce

Turgay abimizi canı gönülden tebrik ederim

Avatar
Tulin Ulu 6 yıl önce

Bravo size Turgay bey Allah yolunuzu ve bahtınızı açık etsin.Sizin gibi hayvan severlerin dahada coğlaması dileğiyle