Organik bal üretimine 900 bin lira destek

Bayburt'ta, 900 bin lira bütçeli "Organik Arı Yetiştiriciliği Projesi" hayata geçirilecek.

Organik bal üretimine 900 bin lira destek
Bayburt Postası - Vali Ali Hamza Pehlivan, yaptığı yazılı açıklamada, Bayburt'ta arıcılıkla ilgili yürütülen proje ve çalışmalar sayesinde özellikle son 5 yılda kovan sayısında ciddi artış yaşandığını belirtti.

İldeki kovan sayısının 20 binlerden 70 binlere çıktığını ifade eden Pehlivan, Türkiye'de arıcılığa yönelik uygulanan projelerin Bayburt'ta da doğru şekilde değerlendirilmesiyle bal üretimine önemli katkılar sağlandığını vurguladı.

Pehlivan, rekoltenin bin tonun üzerine çıktığını anımsatarak, gezginci arıcıların ürettiği miktar da ilave edildiğinde yıllık 2 bin tonun üzerinde bal üretiminin söz konusu olduğuna dikkati çekti.

Eğitimin, üretimin önemli bir ayağı olduğuna işaret eden Pehlivan, bu kapsamda İl Tarım ve Orman Müdürlüğü uzmanları tarafından 2 bin arıcıya eğitim verildiğini aktardı.

Pehlivan, balın gıda güvenliği ve üretim kalitesi bakımında sağlıklı ve organik şartlarda üretilmesinin büyük önem arz ettiğinin altını çizerek, şu değerlendirmede bulundu:

"Bayburt'un her vadisi, coğrafi konumu nedeniyle farklı özelliklerde flora yapısına sahip. Bu durum, bal üretiminde kalite olarak kendisini gösteriyor. Amacımız, değerli bir arıcılık kültürüne sahip ilimizin, rakım ve flora yapısı çeşitliliğine bağlı üstünlüğünü kullanarak, arıcılık sektöründe hak ettiği noktalara ulaşmasını sağlamaktır. Çiftçilerimizin yüksek verim ve kaliteli ürün elde etmesine yönelik tarım ve hayvancılığın tüm alt sektörlerinde proje çalışmalarımız devam etmektedir. Emektar çiftçilerimizin daha müreffeh bir yaşama ve yüksek gelire sahip olması en büyük hedefimizdir."

Bayburt Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından hazırlanan "Organik Arı Yetiştiriciliği Projesi"nin, Doğu Karadeniz Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığınca (DOKAP) finanse edileceğini belirten Pehlivan, "Yıl sona ermeden başlayacak ve 2020 yılına kadar devam edecek 900 bin lira bütçeli proje, Bayburt'un doğal kaynaklarını üretime kazandırmanın yanında güvenilir ve sağlıklı bal ile diğer arı ürünleri temini noktasında da öncülük edecektir." ifadelerini kullandı.

Pehlivan, projenin Bayburt'un özellikle vadilerde yerleşik arıcılık yapılan köylerinde yürütüleceğini vurgulayarak, böylece ilde arıcılığa ciddi katkı sağlayacağına inandığını belirtti.

Vali Pehlivan, coğrafi konumu itibarıyla organik bal üretimi anlamında önemli potansiyele sahip Bayburt'un bu ve benzeri projeler sayesinde arıcılık faaliyetleri açısından üstün özellikleriyle sektörde ve bal üretiminde hak ettiği noktalara ulaşmasını amaçladıklarını aktardı.

Pehlivan, 900 bin lira bütçeli Organik Arı Yetiştiriciliği Projesi sayesinde 9 vadide toplam 80 arıcılık işletmesinin organik üretime dönüştürüleceğini, böylece Bayburt'u arıcılık alanında markalaşma sürecine dahil edeceklerini kaydetti.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.