2014'te Türkiye'de 20 bin 582 kuş halkalandı

Altun: "2014 yılında 20 bin 582 kuşa halkalama yapıldı. Bu sayılar, ülkemizin tür çeşitliliği ve popülasyonu düşünüldüğü zaman olması gerekenin çok altındadır.."

2014'te Türkiye'de 20 bin 582 kuş halkalandı
Orman ve Su İşleri Bakanlığı Yaban Hayatı Daire Başkanı Cihangir Altun, geçen yıl 20 bin 582 kuşa halkalama yapıldığını, bunun Türkiye'nin tür çeşitliliği ve popülasyonu düşünüldüğünde gerekenin çok altında olduğunu söyledi.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı ile Samsun Büyükşehir Belediyesince Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti Ziyaretçi Merkezi'nde, gönüllüler ve ülke genelinden gelen 40 kişiye kuş halkalama eğitimi verildi.

Eğitimde konuşan Altun, kuş halkalama işini Türkiye dışındaki ülkelerde sivil toplum örgütlerinin yaptığını belirtti.

Türkiye'de bu kapasitenin bulunmadığına işaret eden Altun, "Bakanlığımız kuş halkalamaya 2011 yılından itibaren destek vermeye başladı. Daha önce maalesef bu işi yabancı araştırmacılar yapmışlar. Yerli kapasitemizin güçlendirilmesini Bakanlık olarak önemsiyoruz. Onun için bu eğitimleri destekliyoruz" dedi.

15 yeni kuş halkalama istasyonu kurulacak

Türkiye'de sadece üç halkalama istasyonu bulunduğuna dikkati çeken Altun, bölge müdürlüklerinin bulunduğu 15 yerde istasyon kurmayı hedeflediklerini söyledi. 

Her bölgede en az bir istasyon oluşturmak istediklerini ifade eden Altun, şöyle konuştu:

"Kuşların izlenmesi konusunda akademik camiaya lojistik destek sağlamayı amaçlıyoruz. 3 istasyonumuzda 2013 yılında 19 bin 300 civarında kuş halkalandı. 2014 yılında 20 bin 582 kuşa halkalama yapıldı. Bu sayılar ülkemizin tür çeşitliliği ve popülasyonu düşünüldüğü zaman olması gerekenin çok altındadır. Halkalanan kuşların bir kısmını göç esnasında takip etmekteyiz ancak olmamız gerekenin çok gerisindeyiz."

Etkinlikte kuş gözlemi de yapıldı.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.