Teknik arıcılık eğitimleri sürüyor

Bayburt İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından arıcılara yönelik başlatılan teknik bilgi destekleri devam ediyor.

Teknik arıcılık eğitimleri sürüyor
Bayburt Postası - Bayburt İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından arıcılara yönelik başlatılan teknik bilgi destekleri devam ediyor. 2014 yılı sezonunu Bayburt’ta geçiren sabit ve gezginci arıcılara yönelik gerek teknik bilgi desteği, gerekse karşılıklı bilgi paylaşımlarını devam ettiren Bayburt İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, eğitimlerle üreticilerin en yüksek düzeyde verim almalarını sağlamayı amaçlıyor.

Konu ile ilgili bilgi veren yapan Ziraat Yüksek Mühendisi Öner Bakan, eğitimlerde arıların biyolojileri, yüksek verim için nelere ihtiyaç duydukları, bu ihtiyaçların nasıl karşılanacağı gibi konular hakkında üreticilere bilgi verdiklerini  belirtti.

Açıklamasında, başarılı ve kazançlı bir teknik arıcılık için yapılması gerekenleri sıralayan Bakan, “Verim kabiliyeti yüksek, güçlü ve sağlıklı arı kolonileri ile çalışmak.Kolonileri, iklim ve bitki örtüsü ile örtüşen, nektar ve polen kaynakları gibi doğal koşulların uygun olduğu zengin meralarda tutmak. Modern arıcılık bilgisiyle bunları uygulama tecrübesine sahip olmak. Başta standart fenni kovanlar olmak üzere, temel arıcılık malzeme ve ekipmanlarını kullanmaktır” dedi. 

Arıcılara ziyaretler gerçekleştirdiklerini ve ziyaretlerde temel arıcılık malzeme ve ekipmanları kullanımı konusunda daha hızlı mesafe kat edildiğini gördüklerini belirten Bakan, “Ziyaret ettiğimiz gezginci arıcılardan Bahdiyar Öztürk,  arılığında arıcılığın temel girdisi olan tellenmiş, mum takılmış, arıya verilecek konumda olan çerçevelerin yapımını eski yöntemle değil daha gelişmiş olan bir yöntemle yapmaktadır.  Bir çerçeve yapımı eski yöntemle 5-6 dakika gibi bir zaman alırken, gelişmiş  yöntemle  1 dakika gibi bir zaman almaktadır. Bu durum üreticimize hem zamandan tasarruf, hem de ekonomik açıdan katkı sağlamaktadır” diye konuştu.

Tüm arıcılara bereketli bir sezon geçirmeleri temennisinde bulunan Bakan, eğitimlerin sezon boyunca süreceğini sözlerine ekledi. 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.