Hayvan pazarında 'Kurban Bayramı' bereketi

Bayburt Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Abdulkadir Karabulut, Kurban Bayramı'na sayılı günler kala hayvan pazarlarında hareketlilik yaşandığını söyledi.

Hayvan pazarında 'Kurban Bayramı' bereketi
Bayburt Postası - Bayburt Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Abdulkadir Karabulut, Kurban Bayramı'na sayılı günler kala hayvan pazarlarında hareketlilik yaşandığını söyledi.

Karabulut, Bayburt Belediyesi Canlı Hayvan Pazarı'nda yaptığı açıklamada, Kurban Bayramı öncesinde yoğun bir dönemin yaşandığını belirterek, hayvan pazarlarının, kurban pazarlarlarının en yoğun dönemlerini yaşadığını ifade etti.

Özellikle Kurban Bayramı sürecinde çiftçilerin, hayvan yetiştiricilerinin emeklerinin ve yetiştirdikleri hayvanlarının gelire dönüşmesi yönünde bir heyecan yaşadıklarını dile getiren Karabulut, "Pazar yoğun, biz de müdürlük olarak elimizden geldiğince bütün tedbirleri hem mevzuat uyarınca hem diğer hususlarda almaya çalışıyoruz. Vatandaşların hem heyecanlarına ortak olmaya çalışıyoruz hem de bu yoğun dönemde olası bütün aksaklıkları engellemek için var gücümüzle çalışıyoruz" dedi.

Karabulut, il ekonomisinde hayvancılığın önemli yer tuttuğunu anımsatarak, "Bayburt hayvancılıkta önemli bir il. Hayvancılık il ekonomisinde hakikaten önemli bir yer tutuyor. İl dışından kurban getiren çok sayıda yetiştiricimiz var. Her yıl 8-10 bin civarında büyükbaş hayvan başta İstanbul olmak üzere büyük şehirlerimize gidiyor. Biz de bu yoğun dönemde hem üreticilerimizin hem de vatandaşlarımızın bu yoğunluğunu biraz hafifletecek, onlara yardımcı olabilecek bazı çalışmalar, planlamalar yapıyoruz" diye konuştu.

Kurbanlık hayvanın alınıp satılması ve kesim sürecinin yılda bir dönemde yapılması bakımından vatandaşlara bilgilenderme yapılmasının önemine işaret eden Karabulut, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Biz de il müdürlüğü olarak bu yıl ilk defa ki sanıyorum Türkiye'de de ilk, Kurban El Rehberi hazırladık. Bunları vatandaşlarımıza dağıtık. Vatandaşlarımıza özellikle kurbanlık hayvan alırken, seçerken nelere dikkat etmesi gerekir, hayvanı ne şekilde kestirmesi lazım, kimlerden yardım alması gerekir, kesim yerleri olarak nereleri tercih etmesi lazım veya kesilen bir kurbanlık hayvanda nelere dikkat etmesi lazım, kesimden sonra yine kurban etlerinin muhafazası, değerlendirmesi anlamında nelere dikkat etmesi lazım. Bunları içeren bir el rehberi hazırladık."

Karabulut, fiyatlarda arz talep dengesine bağlı dalgalanmalar yaşandığını da kaydederek, "Bayburt'ta hayvan sayısında 2014-2015 yılı itibarıyla kurbanlık hayvan sayısında azalma yok. Bu arz talep dengesine bağlı olarak, spekülatif olarak biraz daha fiyatlarda dalgalanmalar olabiliyor ama şu anda canlı kilogram fiyatı 25 ile 30 lira arasında değişiyor. Bayrama yakın bu fiyatlar biraz daha değişebilir, düşebilir muhtemelen. Bayramdan sonra da biraz daha ineceğini tahmin ediyoruz" dedi.


Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
metin kır 9 yıl önce

kurbanlar çok pahalı vatandaş kesmekte zorlanıyor ne oldu geçen sene 3.500 olan hayvan bu sene 6000 tl yazık birileride fırsat bilip üstüne koydukça koyuyor