''En ideali küçükbaş hayvancılık''

2011 yılında Pamuktaş Köyü’nde Küçükbaş Hayvancılık tesisi kuran işadamı Bayram Ünsür, Bayburt’un hayvancılık açısından önemli bir yer olduğunu söyleyerek, arazi bakımından verimin Batı’daki kadar elverişli olmayışından dolayı Bayburt için en idealinin küçükbaş hayvancılık olduğunu söyledi.

''En ideali küçükbaş hayvancılık''

Bayburt Postası - 2011 yılında Pamuktaş Köyü’nde Küçükbaş Hayvancılık tesisi kuran işadamı Bayram Ünsür, Bayburt’un hayvancılık açısından önemli bir yer olduğunu söyleyerek, arazi bakımından verimin Batı’daki kadar elverişli olmayışından dolayı Bayburt için en idealinin küçükbaş hayvancılık olduğunu söyledi.

Bayburt merkeze 36 kilometre uzaklıkta bulunan Pamuktaş Köyü’nde Küçükbaş Hayvancılık Tesisi kuran işadamı Bayram Ünsür, Tarım İl Müdürlüğü web sitesinde ayın konuğu oldu.

Pamuktaş Köyü’nde ilkokulu bitirdikten sonra Almanya’ya göç eden ve 26 yılın ardından İstanbul’a yerleşerek müteahhitlik yapan Ünsür, hayvancılık yapmayı 10 yıldır düşündüğünü ve böyle bir girişime kendi köyünde başlamaktan dolayı mutlu olduğunu söyledi.

Bayram ÜnsürÜnsür, uzun bir araştırmadan sonra Bayburt için en idealinin küçükbaş hayvancılık olduğunu belirleyerek 6 bin metrekare kapalı alan üzerine bir tesis kurduklarını ve şuan için 2 bin 600 küçükbaş hayvanla faaliyetlerini sürdürdüklerini belirterek, Bayburt’taki en büyük sorunun elaman sıkıntısı olduğunu söyledi.

İşe başlarken faaliyetlerini hem sağım hem de damızlık olarak düşündüklerini fakat eleman sıkıntısı yüzünden sadece damızlık üzerine yoğunlaştıklarını söyleyen Ünsür, “Çünkü tam kapasiteyle sağım yapacak olsak bunu eleman sıkıntısı dolayısıyla yapamıyoruz. Bunun için damızlığa önem verdik. Senede iki kez yavru alıyoruz. Eleman sıkıntısı aşıldıktan sonra sağım ve akabinde süt ürünlerini üretmeyi düşünüyoruz” dedi.

“Bayburt’ta hayvancılık üzerine bir şey yapılacaksa en ideali küçükbaş hayvancılık. Çünkü arazi bakımından, verim bakımından Batı kadar zengin değil. Onun için bu yöreye küçükbaş daha ideal. Çünkü kış fazla da olmuş olsa bile sonuçta senenin 8 ayı hayvan merada” ifadeleriyle Bayburt’ta küçükbaş hayvancılıkla daha çabuk mesafe kat edileceğini ifade eden Ünsür, hayvancılıkla uğraşan vatandaşlara da tavsiyelerde bulundu.

Ünsür, Bayburt’ta hayvancılık yapan vatandaşların yeni fikirlere kapalı olduklarını, büyüklerinden gördükleriyle yetindiklerini söyleyerek, “Bizim Bayburt’ta geçmişten kalan adetler var. Halbuki Tarım İl Müdürlüğü’nün tavsiyelerine uyarak daha güzel verim alabilirler. Bizde mesela uzmanlardan fikir alıyoruz. Bilgi almak için veya bir şey sormak için günün 24 saatinde bize yardımcı olan uzmanlar var” şeklinde konuştu.

Şimdilik sadece küçükbaş hayvancılık yaptıklarını ve bu işi iyice kavrayıp daha da büyütmek istediklerini ifade eden Ünsür, gelecek yıllarda bir fabrika kurarak et ve süt ürünlerinin üretimine girmeyi düşündüklerini de sözlerine ekledi.

*Bu haber, 18 Eylül 2013 tarihinde Bayburt Postası'nda yayınlanmıştır.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
ali 9 yıl önce

eski haberi ısıtıp veriyorsanız mutlaka bir bildiğiniz vardır (!)