Bayburt balında rekolte düştü

Yüksek rakımı, bitki çeşitliliği ve zengin polen kaynağıyla bilinen Bayburt'ta, mevsim normallerinin üzerinde seyreden hava sıcaklıkları bal rekoltesinde düşüşe neden oldu.

Bayburt balında rekolte düştü
Bayburt Postası - Yüksek rakımı, bitki çeşitliliği ve zengin polen kaynağıyla bilinen Bayburt'ta, mevsim normallerinin üzerinde seyreden hava sıcaklıkları bal rekoltesinde düşüşe neden oldu.

Bayburt Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Yaşar Mutlu yaptığı açıklamada, bu yıl iklim şartlarının arıcılığa uygun seyretmediğini, bu nedenle Bayburt'ta bal üretiminde önceki yıllara oranla yarı yarıya düşüş yaşandığını söyledi.

Yüksek rakım ve temiz çevre nedeniyle Bayburt balının kaliteli olduğunu ifade eden Mutlu, "Üretimde, kendi çocuklarımıza yedirmediğimiz balı başkasının çocuğuna yedirmeme presibinden hareket ediyoruz. Arıların konaklama yerinden bal şişeye girinceye kadar birliğimizce üreticilerimiz kontrol edilmekte ve ürün çok sağlıklı şekilde piyasaya sunulmaktadır. Satış için piyasaya sunulan bal tahlili yapılıp, şişeleniyor" dedi.

Bilimsel temellere dayanan üretimin önemine işaret eden Mutlu, "Aydıntepe ilçesinde Bayburt Üniversitesi ile kurduğumuz Arıcılık Araştırma ve Uygulama Merkezi hem arıcılığımıza yön verecek hem üretimde kaliteyi arttıracaktır" diye konuştu.

Merkezin, arıcılık için çok önemli görevler yapacağına inandıklarını vurgulayan Mutlu, "Arıcılık Araştırma ve Uygulama Merkezi'nde üreteceğimiz her bal tahlili yapılacak, içindeki poleni bakılacak ve ondan sonra piyasaya sunulurken Bayburt Üniversitesi ile Bayburt Arı Yetiştiricileri Birliğinin damgası üzerinde piyasaya sunulacak. Tüketiciler bu şekilde piyasaya sunulan bal ile çok sağlıklı bir ürün yemiş olacak" ifadesini kullandı.

"250 ton ile 300 ton civarında bir beklentimiz var"

Geçen yıl il genelinde 400 ton bal üretimi yapıldığını anımsatan Mutlu, "Bu sene iklim şartlarının arıcılık açısından çok düşük olması nedeniyle rekolte, önceki yıllara oranla yarı yarıya düştü. Bayburt genelinde 250 tonla 300 ton civarında bir beklentimiz var. Bu duruma rağmen biz bunu fiyatlara yansıtmadan tüketicilere yine geçen yılın fiyatlarından balı pazara sunuyoruz" dedi.

Mutlu, vatandaşları sahte bal konusunda da uyararak, sözlerini şöyle tamamladı:

"Özellikle televizyonlarda satılan ürünlere tüketicilerin itibar etmemesi lazım. Eğer gerçekten bal yemek istiyorsa kurumsallaşmış yerlerden, Bayburt Arıcılar Birliği gibi birliklerden alabilirler ya da çok güvendiği komşusundan alabilirler ama piyasada 10 liraya, 15 liraya satılan ballar fayda yerine tüketicilere ciddi zararlar vermektedir. Onun için vatandaşların bal yerken dikkat etmeleri gerekiyor. Şunu bilsinler, balın sahtesi olmaz ya baldır ya da değildir. Bunun ötesi yoktur. Arı yapmışsa baldır, arı yapmamışsa bal değildir. Zaten ona bal demek de doğru bir şey değil."AA


Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.