Bayburt balı üniversite laboratuvarında analiz edilecek

Bayburt Üniversitesi ile Bayburt Arı Yetiştiricileri Birliği arasında "bal analizi" protokolü imzalandı.

Bayburt balı üniversite laboratuvarında analiz edilecek
Bayburt Postası - Bayburt Üniversitesi ile Bayburt Arı Yetiştiricileri Birliği arasında "bal analizi" protokolü imzalandı.

Bayburt Üniversitesi Merkezi Araştırma Laboratuvarı'nda gerçekleştirilen imza protokolü öncesi konuşan Rektör Prof. Dr. Selçuk Coşkun, protokol kapsamında 5 farklı alanda bal analizinin Bayburt Üniversitesince yapılacağını söyledi.

Coşkun, bal analizlerinde Bayburt Arı Yetiştiricileri Birliğine üye olan yetiştiricilere belirli oranlarda indirim uygulanacağını belirterek, protokolün 3 yıl devam edeceğini dile getirdi.

Laboratuvarlarının özellikle bazı cihazlar açısından bölgedeki en kapsamlı laboratuvarlardan biri olduğuna işaret eden Coşkun, alınacak sonuçların da tartışılmaz olacağını şimdiden söyleyebileceğini kaydetti.

Coşkun, bölgenin en kapsamlı laboratuvarlarından olan Bayburt Üniversitesi Merkezi Araştırma Laboratuvarı'nda yapılacak bal analizleriyle Bayburt balının diğer bölge ballarıyla mukayesesinin yine bilimsel verilerle destekleneceğine dikkati çekerek, "Özellikle Anzer balı ile Bayburt balını mukayese edeceğiz. Yani onlarda olup da bizde olmayan ne gibi unsurlar var, onları da ortaya koyacağız. Bu şekilde şehrimize, halkımıza çalışmalarımızla katkı sunmaya devam eden bir üniversitemiz var. Bundan sonra da aynı gayretleri sarf edeceğiz inşallah." diye konuştu.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Abdulkadir Karabulut ise Bayburt'ta arıcılık potansiyelinin yüksek olduğunu belirterek, "Biz müdürlük olarak diğer çalışmalarımızın yanında özellikle arıcılık üzerine çok yoğunlaştık. Üretim artışından ziyade kalite üzerine de yine özellikle yoğunlaştık." dedi.

Bayburt balında markalaşma alanında da çalışmalar yürüttüklerine işaret eden Karabulut, Bayburt'un 9 vadisinde, kendi yerel isimleriyle her vadinin balının ayrı ayrı markalaşması yönünde çalışmaları olduğunu söyledi.

Karabulut, bunların hem laboratuvar üzerinden ayrı ayrı kalite olarak çalışılması hem de dolum tesisi üzerinden ayrı pazara sunulması noktasında çalışmalarının devam edeceğini kaydederek, bu anlamda Bayburt Üniversitesi Merkezi Araştırma Laboratuvarı'nda yapılacak analizlerin, Bayburt balının markalaşması ve kalite açısından önemine dikkati çekti.

İmza törenine, Bayburt Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Yaşar Siypak, Bayburt Üniversitesi Arıcılık Araştırma Geliştirme ve Uygulama Merkezi Müdürü Yrd. Doç. Dr. Nesrin Ecem Bayram ve Laboratuvar Müdürü Yrd. Doç. Dr. Engin Şahin de katıldı.

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Bayburtlu Salih 6 yıl önce

Bu çalışma hem Üniversite hem Bayburt Arıcılığı için önemli bir adım;
Lakin Bayburt ta ve özellikle Bayburt dışından yoğun bir şekilde Bayburt a Arıcılık yapmaya gelen Arıcıların zamansız denetimler sonucu numunelerinin alınması ve şekerli Arıcılık yapımının ve Bayburt un imajının lekelenme sinin önüne geçilmesi lazım