Yeni teşvik paketi açıklanıyor… Paketten Bayburt'a ne çıkacak?

Hükümetin ’sıfır kilometre’ dediği teşvik sistemi Türkiye’yi 4 bölgeye ayırıyor ve Doğu ile Güneydoğu illerine ’tam’ teşvik geliyor. Teşvik kapsamında 500 bin işçi de geçici olarak istihdam edilecek. Henüz açıklanmayan ve gizli tutulan teşvik paketi için, hükümet 1.5 yıldır çalışıyor. Başbakan Erdoğan tarafından Perşembe günü açıklanması beklenen “Yeni Teşvik Sistemi”nde 2008 yılında kurgulanan ve Türkiye’yi 4 bölgeye ayıran 3 ayaklı teşvik planı son metinde de aynen korunuyor. Buna göre bölgesel, sektörel ve büyük yatırımlardan oluşan teşvik sisteminde, batıdan doğuya tüm iller ve otomotivden kimyaya tüm sektörler sistemde yer alacak.  

Yeni teşvik paketi açıklanıyor… Paketten Bayburt'a ne çıkacak?

5-10 Yıl sonra işsizler ordusuna mı katılacaklar, yoksa iyi bir gelecek mi bekliyor onları?  Hükümetin ’sıfır kilometre’ dediği teşvik sistemi Türkiye’yi 4 bölgeye ayırıyor ve Doğu ile Güneydoğu illerine ’tam’ teşvik geliyor. Teşvik kapsamında 500 bin işçi de geçici olarak istihdam edilecek. Henüz açıklanmayan ve gizli tutulan teşvik paketi için, hükümet 1.5 yıldır çalışıyor. Başbakan Erdoğan tarafından Perşembe günü açıklanması beklenen “Yeni Teşvik Sistemi”nde 2008 yılında kurgulanan ve Türkiye’yi 4 bölgeye ayıran 3 ayaklı teşvik planı son metinde de aynen korunuyor. Buna göre bölgesel, sektörel ve büyük yatırımlardan oluşan teşvik sisteminde, batıdan doğuya tüm iller ve otomotivden kimyaya tüm sektörler sistemde yer alacak.

 

BÜYÜKŞEHİRLER VETO YİYOR, 6 AYLIĞINA 500 BİN İŞÇİ ALINIYOR

Sistemde ilk dikkat çeken unsur İstanbul, İzmir ve Ankara gibi iller teşviklerden nasibini en az alan bölgeler olurken, yeni sistemin aynen uygulanması halinde Doğu ve Güneydoğu illeri Cumhuriyet tarihinin en teşvikli dönemini yaşayacak. Ayrıca yeni teşvik paketinde 6 aylığına 500 bin yeni işçi alınacak ve bunun maliyeti 2.5 milyar lirayı bulacak.

Yeni teşvik sisteminin ortaya koyduğu düzenle, İstanbul’da elektronik, İzmir, Ankara ve Kocaeli’nde otomotiv ve otomotiv yan sanayi, Eskişehir, Çanakkale ve Balıkesir’de çimento ve metal sanayi, Bursa’da teknik tekstil, Düzce ve Yalova’da deri ürünlerine teşvik geliyor.

Yeni teşvik paketi, umut olacak mı?Ayrıca, Ankara’da savunma sanayi ve makina imalatı, Adana ve Mersin’de seracılık ve mobilya imalatı, Konya’da gıda ve hayvancılık ile plastik ürünler imalatı, Aksaray ve Kırşehir’de lastik üretimi, Hakkari’de plastik, deri ve kauçuk imalatı, Şanlıurfa ve Diyarbakır’da elektronik, kimya sanayi ve bisiklet üretimi desteklenecek.

Teşvik sistemiyle ilgili Bakanlar Kurulu bir süre önce yetki aldığı için yeni sistem Bakanlar Kurulu kararıyla yürürlüğe sokulacak. Ancak vergi düzenlemelerinde yasayla değişiklik yapılabildiğinden yeni teşvik sisteminde yer alan gelir ve kurumlar vergisi indirimleri için iki yasa değişikliği gerekecek.

* Yeni teşvik sisteminde büyük yatırımlar başlığı altında desteklenecek 11 sektör, kimyasal madde ve ürün imalatı, petrol rafinerileri, transit boru hatları, otomotiv, vagon imalatı, LCD/plazma-elektronik, tıbbi ve optik aletler, hava ve uzay taşıtları, madencilik yatırımları, eczacılıkta ve tıpta kullanılan kimyasal üretimi, nano teknoloji malzeme üretimi sektörleri olarak sıralandı. Bu sektörlerde belirlenen yatırım büyüklüğünün üzerindeki her yeni yatırım Türkiye’nin her yerinde desteklenecek.

Tarım, taşvikten yeterli pay alacak mı?* Asgari 250 milyon TL’nin üzerindeki otomotiv fabrikaları ile 1 milyon TL üzerindeki otomotiv yan sanayi de destek kapsamına alınıyor. Türkiye’de ilk kez otomotiv sektöründe verilecek teşvikte, hibrid otomobiller de kapsama alındı.

* Elektronik yatırımlarında teşvik alabilmek için yatırımın LCD/plazma üretiminde en az 1 milyar TL’yi aşması, panel üretiminde 150 milyon TL’yi geçmesi gerekiyor. Diğer elektronik sektörü yatırımlarının ise 50 milyon TL’nin üzerinde olması şartı aranacak.

 

Türkiye 4 bölgeye ayrıldı, en şanslı iller belli oldu

I. Bölge
* Kırklareli, Edirne, Tekirdağ, İstanbul, Kocaeli, Sakarya, Bilecik, Düzce, Bolu, Eskişehir, Ankara, Yalova, Bursa, İzmir.

II. Bölge
* Konya, Antalya, Mersin, Adana, Kayseri, Kahramanmaraş, Isparta, Burdur, Afyon, Uşak, Kütahya, Denizli, Aydın, Muğla, Manisa, Balıkesir, Çanakkale.

III. Bölge
* Zonguldak, Bartın, Kastamonu, Sinop, Samsun, Ordu, Giresun, Trabzon, Rize, Artvin, Gümüşhane, Tokat, Amasya, Çorum, Çankırı, Karabük, Kırıkkale, Yozgat, Sivas, Malatya, Nevşehir, Kırşehir, Aksaray, Niğde, Karaman, Osmaniye, Hatay, Gaziantep.

IV. Bölge
* Ardahan, Kars, Iğdır, Ağrı, Van, Hakkari, Şırnak, Siirt, Bitlis, Muş, Erzurum, Bayburt, Bingöl, Batman, Mardin, Diyarbakır, Tunceli, Erzincan, Elazığ, Adıyaman, Şanlıurfa, Kilis.
 
YÜKSEK TEŞVİK: KDV istisnası, gümrük muafiyeti, kurumlar/gelir vergisi indirimi (YÜKSEK), Faiz desteği (YARIM 1/2), SSK prim desteği (YARIM 1/2)

Hayvancılık, makus talihini yenebilecek mi?* Samsun, Trabzon, Rize: Hayvancılık, meyve sebze işletmeciliği, oteller, çimento, beton, deri ürünleri, tıbbi aletler, optik cihazlar, eğitim, sağlık hizmetleri İstanbul elektronik Balıkesir çimento, Konya plastik üssü olacak. Yeni teşvik sistemine göre, İstanbul’da elektronik, İzmir Ankara ve Kocaeli’nde otomotiv ve yan sanayi, Eskişehir, Çanakkale ve Balıkesir’de çimento ve metal sanayi, Bursa’da teknik tekstil, Düzce ve Yalova’da deri ürünlerine teşvik geliyor. Öte yandan Ankara’da savunma sanayii ve makina imalat, Adana-Mersin’de seracılık ve mobilya imalatı, Konya’da gıda ve hayvancılık ile plastik ürünler imalatı, Aksaray ve Kırşehir’de lastik üretimi, Hakkari’de plastik, deri ve kauçuk imalatı, Şanlıurfa ve Diyarbakır’da elektronik, kimya sanayi ve bisiklet üretimi desteklenecek.

ÇOK YÜKSEK TEŞVİK: KDV istisnası, güm. muaf., kurumlar/gelir vergisi indirimi (ÇOK YÜKSEK), Faiz desteği (TAM), SSK prim desteği (TAM)

* Malatya, Elazığ, Bingöl, Tunceli: Hayvancılık, seracılık, gıda üretimi, teknik tekstil, metal eşya, giyim eşyası imalatı, oteller, eğitim hizmetleri, sağlık hizmetleri, makine imalat, plastik ve kauçuk ürünleri, soğuk hava depoları, tahıl ambarlama hizmetleri, deri ürünleri, ahşap işleme ve mobilya, mineral ürünler imalatı, çimento ve beton imalatı, tehlikeli atık geri kazanım tesisleri, yavru balık üretimi.

* Gaziantep, Adıyaman, Kilis: Hayvancılık, seracılık, gıda üretimi, teknik tekstil, metal eşya, oteller, eğitim hizmetleri, sağlık hizmetleri, tıbbi aletler imalatı, makine imalat, plastik ve kauçuk ürünleri, deri ürünleri, ahşap işleme ve mobilya, tehlikeli atık geri kazanım tesisleri, kağıt ve kağıt ürünleri imalatı, motorsiklet ve bisiklet üretimi, yavru balık üretimi.

* Ağrı, Kars, Iğdır, Ardahan: Hayvancılık, gıda üretimi, metal eşya, giyim eşyası imalatı, oteller, eğitim hizmetleri, sağlık hizmetleri, makine imalat, plastik ve kauçuk ürünleri, giyim eşyası üretimi, soğuk hava depoları, tahıl ambarlama hizmetleri, deri ürünleri, ahşap işleme ve mobilya, teknik tekstil, mineral ürünler imalatı, tehlikeli atık geri kazanım tesisleri, yavru balık üretimi.

* Van, Muş, Bitlis, Hakkari: Elektronik, hayvancılık, gıda üretimi, oteller, eğitim hizmetleri, sağlık hizmetleri, plastik ve kauçuk ürünleri, giyim eşyası üretimi, deri ürünleri, ahşap işleme ve mobilya, teknik tekstil, tehlikeli atık geri kazanım tesisleri, yavru balık üretimi.

* Şanlıurfa, Diyarbakır: Elektronik, kimya ve kimyasal madde üretimi, motorsiklet ve bisiklet üretimi, makine imalat, metal eşya, hayvancılık, gıda üretimi, seracılık, tahıl ambarlama hizmetleri, oteller, eğitim hizmetleri, sağlık hizmetleri, plastik ve kauçuk ürünleri, giyim eşyası üretimi, deri ürünleri, ahşap işleme ve mobilya, teknik tekstil, tehlikeli atık geri kazanım tesisleri, yavru balık üretimi.

* Mardin, Batman, Şırnak, Siirt: Hayvancılık, gıda üretimi, metal eşya, giyim eşyası imalatı, oteller, eğitim hizmetleri, sağlık hizmetleri, makine imalat, plastik ve kauçuk ürünleri, giyim eşyası üretimi, soğuk hava depoları, tahıl ambarlama hizmetleri, deri ürünleri, ahşap işleme ve mobilya, teknik tekstil, mineral ürünler imalatı, tehlikeli atık geri kazanım tesisleri, yavru balık üretimi.

Erzurum, Erzincan ve Bayburt’u kapsayan teşvik paketinde neler var?


* Erzurum, Erzincan, Bayburt: Hayvancılık, gıda üretimi, metal eşya, oteller, eğitim hizmetleri, sağlık hizmetleri, makine imalat, plastik ve kauçuk ürünleri, deri ürünleri, ahşap işleme ve mobilya, soğuk hava depoları, tahıl ambarlama hizmetleri, tehlikeli atık geri kazanım tesisleri, teknik tekstil, yavru balık üretimi.

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.