Yanıbaşımızda büyük acı

Gümüşhane Zigana Dağı’nda çığ düştü, 10 dağcı hayatını kaybetti. Trabzon Tenis Dağcılık Kulübü TEDAK’a bağlı sporcular oldukları belirlenen dağcılar dün sabah (25.01.2009) iki grup halinde Zigana Dağı’ndaki Gümüşhane Valiliği’nin Kar Festivali kapsamında günü birlik bir tırmanış gerçekleştirdi. Ancak Kepenek zirvesi bölgesinde 1200 metre yükseklikte çığ düşmesi sonucu 17 kişilik dağcı grubu kar altında kaldı. Görgü tanıklarından bazıları çığın bir silah sesi sonrasında düştüğünü belirtiyor. Kurtalanlardan Rasim Keleş haber ajanslarına yaptığı açıklamada,  şunları söyledi: “Zigana dağına gidiyorduk. Kadırga bölgesinden geçiyorduk. 15-20 dakika yürümüştük, tek sıra halinde gidiyorduk. Yukarıdan çığ göründü. Kaçacak yerimiz yoktu. Kar geldi aldı bizi götürdü. Vadiye düştük. Sağ elim altta kalmıştı. Sol elimle karı kaldıramadım gücüm yetmedi. Yardım bekledim.” Saat 11.00 sıralarında yaşanan olayın ardından başlatılan arama kurtarma çalışmaları akşam saatlerinde sona erdirildi. Jandarma ve sivil savunma ekiplerince, demir çubuklar ve küreklerle, karların biriktiği yaklaşık 100 metrekarelik bir alanda yürütülen çalışmalarda, başkaca herhangi bir bulguya ulaşılamadı.

Yanıbaşımızda büyük acı

Yanıbaşımızda büyük acı

Gümüşhane Zigana Dağı’nda çığ düştü, 10 dağcı hayatını kaybetti. Trabzon Tenis Dağcılık Kulübü TEDAK’a bağlı sporcular oldukları belirlenen dağcılar dün sabah (25.01.2009) iki grup halinde Zigana Dağı’ndaki Gümüşhane Valiliği’nin Kar Festivali kapsamında günü birlik bir tırmanış gerçekleştirdi. Ancak Kepenek zirvesi bölgesinde 1200 metre yükseklikte çığ düşmesi sonucu 17 kişilik dağcı grubu kar altında kaldı. Görgü tanıklarından bazıları çığın bir silah sesi sonrasında düştüğünü belirtiyor.

Kurtalanlardan Rasim Keleş haber ajanslarına yaptığı açıklamada,  şunları söyledi: “Zigana dağına gidiyorduk. Kadırga bölgesinden geçiyorduk. 15-20 dakika yürümüştük, tek sıra halinde gidiyorduk. Yukarıdan çığ göründü. Kaçacak yerimiz yoktu. Kar geldi aldı bizi götürdü. Vadiye düştük. Sağ elim altta kalmıştı. Sol elimle karı kaldıramadım gücüm yetmedi. Yardım bekledim.”

Saat 11.00 sıralarında yaşanan olayın ardından başlatılan arama kurtarma çalışmaları akşam saatlerinde sona erdirildi. Jandarma ve sivil savunma ekiplerince, demir çubuklar ve küreklerle, karların biriktiği yaklaşık 100 metrekarelik bir alanda yürütülen çalışmalarda, başkaca herhangi bir bulguya ulaşılamadı.


Bölgeye gelerek yetkililerden bilgi alan Bayındırlık ve İskan Bakanı Faruk Özak ile Trabzon Valisi Nuri Okutan da çalışmaların tamamlanmasının ardından buradan ayrıldı.


Ölenlerin kimlikleri açıklandıÖlenlerin kimlikleri açıklandı

Çığ felaketinde yaşamını yitiren 10 dağcı: Özlem Timurcanoğlu, Hüsniye Sarıbıyık, Gülhanım Piyale, Burçak Sevim, Yasemin Aktaş, Hüseyin Karaosmanoğlu, Hasan Ali İsaoğlu, Erhan Terzi, Davut Akdeniz, Dursun İnan.

AKUT’tan açıklama

Zigana Dağı’nda 10 dağcının ölümüyle sonuçlanan çığ faciasının ardından olayı NTV televizyonuna  yorumlayan AKUT Başkanı Nasuh Mahruki, kazanın bir dağcılık değil, yürüyüş grubu kazası olduğunu söyledi: “Belli ki çığ testini yapmadan yola çıkmışlar. 16-17 kişinin aynı anda çığ altında kalması çok zor görülen bir durum. Küresel ısınmanın da etkisi var” dedi.

Nasuh Mahruki yayında şunları söyledi: “Bu bir yürüyüş grubu kazası, Dağcılık kazası değil. Dağcılar daha dikkatli olur. Dağcılar, çığ riskinde geçmek gerekiyorsa teker teker geçerler, çığ düşerse korunma ve yardım imkanını sağlamak için.

Mevsim geçişi sözleri var çok yanlış. Mevsim geçişinde değiliz. Burada küresel ısınmayla ilgili faktörler var. Mevsimler değişti. Dağa gidenlerin buna her zamankinden daha fazla dikkat etmeleri gerekir. Ocak ayındayız. Mevsim geçişi mart sonunda olur. O zamanlarda risk olabilir. Bugün yaşanan ise beklenmedik bir ısı artışı olduğu için çığı tetiklemiş. Aşırı ısı farkıyla kar tabakaları kopabilir hale gelir. Dağcılar bir çığ testi yaparlar. Yamacın karı üzerinde kar küreğiyle mukavemet testi yaparsınız. Kolay ayrılıyorsa diye tabakaları test etmek lazım. Kolay ayrılıyorsa rotaya değiştirirsiniz, ille geçmek gerekiyorsa teker teker geçilir.

Kendilerinin tetiklediği bir çığ bu. Lider giden dağcının arkasından gidenlerin izleri hiç bozmadan yürümesi lazım. Birbirinin izine basarak omurgayı bozmadan yürümek lazım. Burada olduğu gibi bütün yamacı olduğu gibi keserek geçerseniz çığ riski artar. Çığ riskini iyi değerlendirmedikleri görünüyor. Artık küresel ısınmayla ilgili riskler çok daha iyi hesaplanmalı. Çığdan korkmak gerekir. Çığ riski olan yere tercihen girilmemesi, gerekir. Silah sesi konusundaki iddialar ben ce doğru değil. Bunun düşünülebilmesi için yamaçtaki karın sesle düşebilecek kadar kaygan ve kolay ayrılır olması gerekirdi. Silah sesi ihtimal bile değil. Kendileri çığı kesmişler ve tetiklemişler.

Islak kar çığı bu, yani kar su tutmuş ve ağır hale gelmiş. Bu çığ içine aldığı insanın vücudunu çok ağır hasara uğratır, kemiklerini bile kırabilir. Nefes alma imkanı da ıslak karda daha azdır.”

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.