Veteriner Çavdar'dan kurban eti uyarısı

Bayburt Belediyesi Veteriner Hekimi Muhammet Mesut Çavdar, Kurban Bayramı öncesi uyarılarda bulundu.

Veteriner Çavdar'dan kurban eti uyarısı
Bayburt Postası - Bayburt Belediyesi Veteriner Hekimi Muhammet Mesut Çavdar, Kurban Bayramı öncesi uyarılarda bulundu.

Çavdar, yaptığı açıklamada, Bayburt ve yöresinde kesilen hayvanların ortalama yüzde 98'inin büyükbaş, yüzde 2'sinin ise küçükbaş hayvanlardan oluştuğunu belirtti.

Kurban kesiminin sağlıklı ve hijyenik ortamda, hayvana eziyet edilmeden, ehil kasaplar tarafından çevre sağlığı da göz önüne alınarak, kesilen hayvanın eti, derisi ve sakatatları ziyan edilmeden gerçekleştirilmesi gerektiğini ifade eden Çavdar, "Kurban kesimi sonrasında etler usulüne uygun muhafaza edilmeli ve saklanmalıdır. Ayrıca kesim yapıldıktan sonra hayvanın kulak küpeleri atılmamalı, İl veya İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlükler'ne teslim edilmelidir" dedi.

Çavdar, dikkatli şekilde kesilen kurban etlerinin parçalar halinde temiz kaplara konulması gerektiğini vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Güneş görmeyen serin bir yerde 5-6 saati geçmeyecek şekilde bekletilerek et sıcaklığının düşmesi sağlandıktan sonra etler buzdolabına kaldırılmalıdır. Etler henüz kesim sıcaklığındayken buzdolabına poşet içinde veya hava almayacak bir durumda üst üste konulmamalıdır. Eğer soğutulmadan etler dolaba konulursa iç kısımlarının soğumasına engel olur. Çok kısa sürede yaklaşık 2. günde bozulma ve kokuşma hatta yeşillenme görülür. Uzun süreli muhafaza düşünülüyorsa etler sıfırın altında 18 derecede derin dondurucuda muhafaza edilmelidir. Derin dondurucuda muhafaza edilen etler bir pişirim büyüklüğünde olmalıdır. Dondurulmuş etlerden pişirilecek miktarı kadar çözdürülmeli, çözdürülen etler tekrar dondurulmamalıdır. Bu durumdaki etler tekrar bekletilecekse pişirilmeli ve öylece muhafaza edilmelidirler."AA

Anahtar Kelimeler:
Mesut Çavdar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.