"Reflektörsüz traktör kalmasın"

Bayburt İl Jandarma Alay Komutanlığı eğitim seferberliği başlattı. "Reflektörsüz Traktör Kalmasın" kampanyası için düzenlenen eğitim seminerine, Konursu halkı büyük ilgi gösterdi.  Konursu İlköğretim Okulu salonunda gerçekleşen eğitim seminerine Jandarma Asayiş Şube Müdürü Binbaşı Mustafa Şen, Trafik Tim Komutanı Başçavuş Serdar Silay ve Trafik Kısım Komutanı Başçavuş Cengiz Cantekin katıldı.Verilen eğitim seminerinde şu bilgiler yer aldı: Trafik alt yapısındaki imkânsızlıklar, zaten yeterli bir trafik bilincine sahip olmayan sürücü ve yayaların psikolojik yapısını da etkileyerek en temel kuralların bile çok rahatlıkla ihlal edilmesine yol açmaktadır. Maddi hasarlar nedeniyle ülkemiz ekonomisi maliyeti trilyonları bulan kayıplarla, her yıl karşı karşıya kalmaktadır. Bayburt ili genelinde 2007 yılında (85) trafik kazası meydana gelmiştir. Trafik Kazaları Jandarma Bölgesinde kaza oranı; yüzde 12, ölüm miktarı bir kat ve yaralı miktarı ise yüzde 1’dir. Trafik kazalarının meydana gelme sebepleri ise; insan (yolcu sürücü, yaya), taşıtlar, yol ve çevredir.

Bayburt İl Jandarma Alay Komutanlığı eğitim seferberliği başlattı. "Reflektörsüz Traktör Kalmasın" kampanyası için düzenlenen eğitim seminerine, Konursu halkı büyük ilgi gösterdi.  Konursu İlköğretim Okulu salonunda gerçekleşen eğitim seminerine Jandarma Asayiş Şube Müdürü Binbaşı Mustafa Şen, Trafik Tim Komutanı Başçavuş Serdar Silay ve Trafik Kısım Komutanı Başçavuş Cengiz Cantekin katıldı.

Verilen eğitim seminerinde şu bilgiler yer aldı: Trafik alt yapısındaki imkânsızlıklar, zaten yeterli bir trafik bilincine sahip olmayan sürücü ve yayaların psikolojik yapısını da etkileyerek en temel kuralların bile çok rahatlıkla ihlal edilmesine yol açmaktadır. Maddi hasarlar nedeniyle ülkemiz ekonomisi maliyeti trilyonları bulan kayıplarla, her yıl karşı karşıya kalmaktadır. Bayburt ili genelinde 2007 yılında (85) trafik kazası meydana gelmiştir. Trafik Kazaları Jandarma Bölgesinde kaza oranı; yüzde 12, ölüm miktarı bir kat ve yaralı miktarı ise yüzde 1’dir. Trafik kazalarının meydana gelme sebepleri ise; insan (yolcu sürücü, yaya), taşıtlar, yol ve çevredir.

Trafik kazalarının % 97´sinin sürücü kusurlarından kaynaklandığı belirlenmiştir. Sürücü kusurları genellikle; arkadan çarpma, doğrultu değiştirme, manevralarını yanlış yapma, kavşaklarda geçiş önceliğine uymama, manevraları düzenleyen genel şartlara uymama, park için ayrılmış yerlerde veya taşıt yolu dışında kurallara uygun olarak park etmiş araçlara çarpma, şeride tecavüz, aşırı hız ve alkollü olarak araç kullanma olduğu görülmektedir.

Bayburt İl Jandarma Komutanlığınca 2008 Yılı Eylül ayı sonu itibari ile; 135 Sürücü ve Yaya Eğitim Semineri icra edilmiş olup, 461 araç sürücüsü, 520 yaya ve 2797 öğrenci olmak üzere toplam 3778 kişiye eğitim verilmiştir. 2008 Yılı Kasım ayı içerisinde, 5 ilköğretim okulunda; Okul Geçidi Görevlileri Kursu planlanarak, başarılı olan 15´i öğrenci ve 10´u öğretmen olmak üzere toplam 25 kişiye okul geçidi görevli belgeleri verilerek, okul önlerinin daha güvenli hale getirilmesi hedeflenmektedir.

Ülkemizin büyük bir kısmının çalıştığı tarım sektöründe kullanılan, başta traktör olmak üzere zirai taşıtların trafikte güvenli bir şekilde seyrederek bu taşıtların karıştığı trafik kazalarını önlemek maksadı ile Bayburt İl Jandarma Komutanlığınca yine 2008 Yılı Kasım ayı içerisinde Konursu ve Arpalı Beldelerinde "Reflektörsüz Traktör Kalmasın" kampanyasının başlatılması planlanmıştır.

Ülkemizde traktör kazalarına ilişkin bilgiler oldukça sınırlı düzeydedir. Karaman yöresinde yürütülen iki anket çalışmasında, 1987-2007 yılları arasındaki 20 yıllık dönemde, yörede meydana gelen tarımsal kazaların yaklaşık % 62’sinin traktör kazalarından oluştuğu, bu kazalar sonucu 65 kişinin yaşamını yitirdiği belirlenmiştir. Araştırmacılar, tarımda traktörün önemli bir risk kaynağı oluşturduğunu, kazaların teknik bilgi eksikliği, amaç dışı kullanım, yetkisiz kişilerin sürücülük yapması, yetersiz tamir ve bakım, ışık donanımı eksikliği, yansıtıcı malzeme eksikliği ve benzeri unsurlardan kaynaklandığı sonucunda birleşmektedir.

Traktör kazalarının çoğunlukla devrilme, takla atma ve şarampole uçma şeklinde meydana geldiği, bunu traktöre arkadan çarpma, çarpışma gibi kazaların izlediği ortaya koyulmuştur. Sürücünün dikkatsizliğinin en önemli kaza nedeni olduğu, özellikle kabinsiz traktörlerde ölüm oranının % 40’a yaklaştığı, genel bir ifade ile kazaya karışan her 100 kişiden, yaklaşık 74’ünün kazadan yaralanma, sakat kalma ya da ölme şeklinde etkilendiği belirlenmiştir

Traktörler, diğer araçlardan yapısal olarak farklı özelliklere sahiptir. Güvenliği arttıracak birçok yenilik yapılmasına ve yeni kurallar getirilmesine rağmen, tarımsal kökenli kazalarda ilk sıradaki yerini korumaktadır. Gerek Amerika'da ve gerekse Avrupa ülkelerinde kazaların azaltılabilmesi için yoğun çalışmalar ve araştırmalar yürütülmektedir. Ülkemizde bu çalışmaların etkin bir şekilde yapılabilmesi için sağlıklı bir veri tabanı oluşturulması ve bu veri tabanından elde edilecek bilgilerle bilinçlendirme ve eğitim faaliyetlerine şiddetle gereksinim duyulmaktadır.


Arpalı bu kampanyayı sevdi Arpalı bu kampanyayı sevdi

Bayburt İl jandarma Alay Komutanlığı tarafından başlatılan eğitim semineri kapsamında "Reflektörsüz Traktör Kalmasın" kampanyası Arpalı da büyük ilgi gördü. Arpalı da gerçekleşen seminere İl Jandarma Alay Komutanı Albay Bülent Çakar, Trafik Tim Komutanı Başçavuş Serdar Silay, Trafik Kısım Komutanı Başçavuş Cengiz Cantekin, Trafik Tim Komutanı Başçavuş Hüseyin Yaşar, Arpalı Belde Belediye Başkanı Şadi Terzi ve Arpalı halkı katıldı.

Eğitim sunumunun ardından meydanda toplanan çiftçi ve traktör sahiplerine reflektör dağıtıldı. Vatandaş ve jandarma, reflektörleri traktör ve romörklere birlikte monte etti.  Yapılan araştırma sonucu Arpalı da reflektörsüz traktörün kalmadığı tespit edildi.

 

 


 135 Okul Taşıtı denetlendi, 92’sinde eksiklik tespit edildi135 Okul Taşıtı denetlendi, 92’sinde eksiklik tespit edildi

 

İl Jandarma Komutanlığı Asayiş Şube Müdürlüğü Trafik Şubesi tarafından Şair Zihni Kültür Merkezi’nde “2008-2009 Eğitim ve Öğretim Yılı Taşımalı İlköğretim Okulları Trafik Bilgilendirme Semineri” verildi.

Seminere Bayburt Belediye Başkanı Bekir Çetin, Bayburt Başsavcısı Mithat Kutanoğlu, Garnizon Komutanı Kurmay Albay İkrami Özturan, İl Jandarma Komutanı Albay Bülent Çakar, İl Emniyet Müdürü Vekili Mustafa Akdağ, İl Emniyet Müdürlüğü Bayburt Devlet Hastanesi Acil Servis Görevlisi Dr. Talat Tavlı, Sağlık Memuru Yavuz Kazık, Trafik Şube Müdürü Zafer Erdoğan ve ilköğretim taşımacılığı yapan 117 sürücü katıldı.
Gelişmekte olan tüm ülkelerde olduğu gibi, ülkemizde de en önemli sorunların başında trafik sorununun geldiğini vurgulayan İl Jandarma Alay Komutanı Albay Bülent Çakar, yaptığı konuşmada şu bilgileri verdi:

“Ülkemiz coğrafyası; deniz, demir, hava ve su yollarının kullanımına oldukça müsaittir. Ancak ülkemizde alternatif taşıma sistemlerinden yeteri kadar faydalanılmayıp, yük ve yolcu taşımacılığında ağırlıklı olarak karayolları kullanılmaktadır. Trafik alt yapısındaki imkânsızlıklar, zaten yeterli bir trafik bilincine sahip olmayan sürücü ve yayaların psikolojik yapısını da etkileyerek, en temel kuralların bile çok rahatlıkla ihlal edilmesine yol açmaktadır. Maddi hasarlar nedeniyle ülkemiz ekonomisi maliyeti trilyonları bulan kayıplarla her yıl karşı karşıya kalmaktadır.

Ülkemizde yaklaşık 24 milyon olan çocuk nüfusumuzun yarısından fazlasını oluşturan ilköğretim ve ortaöğretim çağı çocuklarımızın, huzur ve güven içerisinde okullarına gidip gelmeleri ve eğitimlerini sürdürmeleri hepimizin asli görevidir. Alınan tüm tedbirlere rağmen, ülkemiz genelinde başta büyük şehirlerimiz olmak üzere, okul geçitlerinde yayaların karıştığı ölümlü ve yaralanmalı trafik kazaları ile okul servis araçlarının karıştığı trafik kazalarında önemli oranlarda artış olduğu görülmektedir. 2000-2007 yılları arasında okul geçitlerinde meydana gelen trafik kazalarının istatistikleri incelendiğinde, trafik kazalarına karışan 1.401 yayadan 723'nün 14 yaş ve altı çocuklarımızdan oluştuğu dikkat çekmektedir.

Komutanlığımız tarafından; 2008 Yılı Eylül ayı sonu itibari ile 135 Sürücü ve Yaya Eğitim Semineri icra edilmiş olup, 461 araç sürücüsü, 520 yaya ve 2797 öğrenci olmak üzere toplam 3778 kişiye eğitim verilmiştir. 2008 Yılı Kasım ayı içerisinde 5 ilköğretim okulunda, ‘Okul Geçidi Görevlileri Kursu’ planlanarak başarılı olan 15'i öğrenci ve 10' u öğretmen olmak üzere toplam 25 kişiye okul geçidi görevli belgeleri verilerek, okul önlerinin daha güvenli hale getirilmesi hedeflenmektedir.

2008-2009 Eğitim Öğretim yılı boyunca Bayburt İl Jandarma Komutanlığı emrinde görevli Jandarma Trafik Timlerinin faaliyet planları, okul giriş çıkış saatlerine göre düzenlenerek okul taşıtlarının denetimi ve okul bölgelerinin güvenliği sağlanmıştır. 2008-2009 Eğitim Öğretim yılında bu güne kadar 135 Okul Taşıtı denetlenmiş, 92 adet okul taşıtında eksiklik görülmüştür.

Okul servis araçlarının arkasında "Okul Taşıtı" yazısını kapsayan numunenin uygun renk ve  ebatlarda olması gerekmektedir. Minibüsler için 1040 mm x 832 mm, otobüsler için ise bu uygunluk 1000 mm x 1250 mm ebatlarındadır. Servis araçlarının arkasında, öğrencilerin iniş ve binişlerinde yakılmak üzere en az 30 santimetre çapında, kırmızı ışık veren ve yakıldığında siyah (DUR) yazısı yanan lamba mevcut ve kullanılır durumda olmalıdır. Servis araçlarında trafik yönetmeliğinde belirtilen standart nitelik ve sayıda araç, gereç ve malzemeler her an kullanılabilir durumda olmalıdır. İlgili Belediyeden alınmış ‘Okul Taşıtı Özel İzin Belgesi’ ile ‘Altı Aylık Bakım ve Onarım Takip Formu’ eksiksiz olmalıdır.”

İl Jandarma Komutanlığı Trafik Kısım Komutanı Başçavuş Cengiz Cantekin ise şu bilgileri verdi:

“Okul servis aracı olarak kullanılacak taşıtlarda, öğrencilerin kolayca yetişebileceği camlar ve pencereler sabit olmalı, iç düzenlemesinde demir aksam açıkta olmamalı, varsa yaralanmaya sebebiyet vermeyecek yumuşak bir madde ile kaplanmalıdır. Okul servis araçlarında araçların ‘İmal, Tadil ve Montajı Hakkında Yönetmelik’ ile ‘Karayolları Trafik Yönetmeliği’nde belirtilen standart, nitelik ve sayıda araç, gereç ve malzemeler her an kullanılabilir durumda bulundurulmalıdır     

Okul servis araçları, öğrenci taşıyan gerçek ve tüzel kişiler ile kamu kuruluşları, taşıma hizmetinde kullanılan söz konusu araçlarına, ‘Karayolları Trafik Kanunu’nun öngördüğü ‘Zorunlu Karayolu Mali Sorumluluk Sigortası’nı yaptırmak mecburiyetindedirler. ‘Zorunlu Karayolu Mali Sorumluluk Sigortası’ bulunmayan servis araçları ile öğrenci taşımacılığı yapılamaz. Bu madde hükmüne aykırı olarak faaliyet gösteren araçlar hakkında 2918 Sayılı ‘Karayolları Trafik Kanunu’nun 91. maddesi hükmü uygulanır."

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.