Gümüşhane ve Erzincan’da Kadın Hakları Paneli

Gümüşhane'de Türk Kadınlar Birliği Gümüşhane Şubesi ile Ankara Barosunun ortaklaşa düzenlediği "Kadın Hakları ve Türkiye'de Kadın Sorunları" konulu panel, Atatürk Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi. Benzer bir panelde Erzincan Barosu Kadın Hakları Komisyonu tarafından düzenlendi. 'Kadın ve Hukuk' konulu panel, Erzincan Belediyesi Çok Amaçlı Salon'da gerçekleştirildi. Gümüşhane Atatürk Kültür Merkezinde düzenlenen panelde bir konuşma yapan Gümüşhane-Bayburt Bölge Barosu Başkanı Avukat Ali Haydar Dereli, insan yaşamının birbirinden ayrı düşünülemeyecek yapıtaşının kadın ve erkek olduğunu, biri olmadan diğerinin varlığının hem fiziki hem de sosyal olarak asla mümkün olmadığını söyledi.

Gümüşhane ve Erzincan’da Kadın Hakları Paneli

Gümüşhane ve Erzincan’da Kadın Hakları PaneliGümüşhane'de Türk Kadınlar Birliği Gümüşhane Şubesi ile Ankara Barosunun ortaklaşa düzenlediği "Kadın Hakları ve Türkiye'de Kadın Sorunları" konulu panel, Atatürk Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi. Benzer bir panelde Erzincan Barosu Kadın Hakları Komisyonu tarafından düzenlendi. 'Kadın ve Hukuk' konulu panel, Erzincan Belediyesi Çok Amaçlı Salon'da gerçekleştirildi. Gümüşhane Atatürk Kültür Merkezinde düzenlenen panelde bir konuşma yapan Gümüşhane-Bayburt Bölge Barosu Başkanı Avukat Ali Haydar Dereli, insan yaşamının birbirinden ayrı düşünülemeyecek yapıtaşının kadın ve erkek olduğunu, biri olmadan diğerinin varlığının hem fiziki hem de sosyal olarak asla mümkün olmadığını söyledi.

 

 

Panel, Atatürk Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi

Tarih boyunca bu iki unsurun tamamlayıcı değil, kadın unsurunun erkeğin yanında alt unsur olarak süre geldiğine ifade eden Dereli, "Ülkemizde ve dünyada meydana gelen kadına karşı şiddet olayları ne yazık ki sürerek artmıştır. Fiziksel, cinsel, ekonomik ve psikolojik şiddet olarak ortaya çıkıyor. Ülkemizde de ne yazık ki kadınlar çok fazla şiddete maruz kalıyorlar. Araştırmalara göre Türkiye'de kadınların yüzde 58'i şiddete maruz kalıyor, Türkiye'yi yüzde 47 ile Bangladeş, yüzde 45 ile Etiyopya, yüzde 40 ile Hindistan ve yüzde 34 ile Mısır izliyor. Biz en öndeyiz. Ortadoğu ülkelerine baktığımız zaman yine biz en öndeyiz. Halbuki tarihten beri biz kadına en fazla değeri veren milletiz. Oğuz kağan döneminde hükümdarın yanında devlet kurultayında eşi bulunurdu. Yine İslam tarihine baktığımızda da Cennet anaların ayağının altındadır denilerek kadınların önemine vurgu yapılmıştır. Peki ne oldu da bu kadar öneme haiz kadınlarımız, gelişen süreçte sürekli olarak bu şiddetle karşı karşıya kaldılar. Bizce bu sorunun en önemli nedeni eğitimdir. Çünkü bir erkeği eğitmek bir kişiyi eğitmektir, ancak bir kadını eğitmek bir aileyi eğitmektir. Dolayısı ile bu durum kadının sosyal hayattaki, aile ve toplum hayatındaki yerini belirten en önemli unsurdur. Biz her zaman her yerde kadın hakkını savunmaya devam edeceğiz." dedi.

ŞİDDETE MARUZ KALAN KADINA ÜCRETSİZ AVUKAT

Gümüşhane-Bayburt Bölge Barosu olarak aile içi şiddetle gelen bütün kadınlara hiçbir sosyal araştırma yapmadan derhal avukat atadıklarını belirten Dereli, "Eğer herhangi bir şiddete maruz kalırsanız, baromuza geldiğinizde size derhal haklarınızı savunması için ve hiçbir gideriniz olmadan avukatınızı atıyoruz. Diliyorum ki kadınlarımız hiçbir zaman şiddete maruz kalmasınlar. Ama olurlarsa barolar her zaman onların yanındadır." diye konuştu.

EVE SARHOŞ GELEN KOCANIZI, EVE KOYMAMA HAKKINA SAHİPSİNİZ

1998 yılında yürürlüğe giren 4320 sayılı Ailenin korunmasına dair kanunun kadın hakları anlamında Türkiye'de bir milat olduğuna değinen Baro Başkanı Dereli, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Bu kanunla kadınların haklarının korunmasında daha seri, daha caydırıcı ve kadınlarımızın hiçbir masrafı olmaksızın, kanun, yargı organları, polisimiz, savcılığımız her türlü tedbiri alıyor. Yani eve sarhoş gelen kocanızı dahi eve koymama hakkına sahipsiniz. Bölgemizde kadın hakları konusunda çok büyük sıkıntılar yaşamıyoruz. Kadın evlerine sığınma talebinde bulunan son 5 yıl içinde 4 yada 5 kişinin olduğunu biliyorum. Bölgemiz şartlarında bu çok güzel."

KADINLARA, KADIN POLİS

Baro Başkanı Dereli, Erzincan Belediye Meclisinin kadın üyesinin Emniyet Müdürlüğüne müracaat ederek, 'kadın hakları ve ilgili sorunlarda erkek polis memurları ile değil kadın polis memurları baksın' şeklinde bir talebi olduğunu, bunun gerekçesinin ise 'Kocandır, döver de sever de' mantığından uzak, o kadını anlayacak, o kadının haklarını savunacak bir bayan polis memurunun ilgilenmesi olduğunu belirterek bu konuda Gümüşhane Emniyet Müdürlüğü ile gerekli görüşmeleri yapacağını söyledi.

Baro Başkanı Dereli'nin konuşmasının ardından Ankara Barosu Kadın Hakları Kurulu Başkanı Avukat Senay Ertem, Başkan Yardımcısı Avukat Seda Yılmaz Ataman ve kurul üyesi Avukat Elif Kabadayı Tatar tarafından katılımcılara bilgi verildi.

ERZİNCAN’DA DA KADIN HAKLARI KONUŞULDU

Erzincan ve Ankara Barosu avukatları ile Erzincan Üniversitesi'nden (EÜ) bir araştırma görevlisinin konuşmacı olarak katıldığı panele, Vali Abdulkadir Demir, Belediye Başkanı Yüksel Çakır, Adli Yargı Adalet Komisyonu Başkanı Nuh Kalkan, Cumhuriyet Başsavcı Vekili Metin Afşar, Gümüşhane-Bayburt Bölge Barosu Başkanı Ali Haydar Dereli, Erzincan Baro Başkanı Can Tekin, Erzincan Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğretim elemanları ve davetliler katıldı.

Erzincan'da da kadın hakları konuşulduİstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan programda ilk konuşmayı, Erzincan Baro Başkanı Can Tekin yaptı. Konuşmasında, Türkiye'de kadınların yüzde 58'inin şiddet gördüğünü ifade eden Can Tekin, yapılan araştırmalarda Türkiye'nin kadına şiddet uygulayan ülkeler arasında ilk sıralarda yer aldığını belirterek, "Şiddet kişinin, kişiliğini, güvenini ve gururunu kaybetmesine sebep olmaktadır. Toplumun yarısını oluşturan kadının şiddete uğraması, çocukların, ailesinin ve toplumun ruh sağlığını bozuyor. Bununla mücadele etmek her mesleğin ve herkesin görevidir. Ama en başta biz avukatların görevidir" diye konuştu.

Paneli yöneten Ankara Barosu Avukatı Senay Ertem, bazı yazarların kadına yönelik şiddetle ilgili kaleme aldıkları yazılardan örnekler verdi. Senay Ertem, kadına yönelik şiddetin aile ve toplum üzerinde etkilerinden söz etti.

Yapılan konuşmaların ardından, Ankara Barosu'ndan Avukat Seda Yılmaz Ataman "Uluslar arası ve Ulusal Mevzuatta Kadın Hakları", Avukat Elif Kabadayı Tatar, "Toplumsal Cinsiyet ve Kadının İnsan Hakları", "Erzincan Barosu'ndan Avukat Şeyda Nur Adıgüzel, "4320 Sayılı Ailenin Korunması Hakkında Yasa" ve Erzincan Üniversitesi Hukuk Fakültesi Araştırma Görevlisi Ahmet Nar da, "Evlilik Birliğinde Yasal Mal Rejimi" konularında katılımcılara bilgi verdiler.

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.