Binlerce gurbetçi ‘Bayburt’ özlemiyle yola çıkıyor…

Yaz tatilinin başlamasıyla birlikte Avrupa'nın değişik ülkelerinde ve Türkiye’nin değişik illerinde yaşayan gurbetçiler Bayburt’a gelmeye başladı. Gurbetçilerin gelmesiyle Türkiye'nin hemen her yerinde başlayan hareketlilik Bayburt’ta da kendini gösterdi. Geçtiğimiz yıllara göre bu yıl daha az yaşanan yoğunluğun ise bir hafta boyunca sürecek olan Uluslar Arası Dede Korkut Kültür ve Sanat Şöleni’nde artış göstermesi bekleniyor.

Binlerce gurbetçi ‘Bayburt’ özlemiyle yola çıkıyor…

Yaz tatilinin başlamasıyla birlikte Avrupa'nın değişik ülkelerinde ve Türkiye’nin değişik illerinde yaşayan gurbetçiler Bayburt’a gelmeye başladı. Gurbetçilerin gelmesiyle Türkiye'nin hemen her yerinde başlayan hareketlilik Bayburt’ta da kendini gösterdi. Geçtiğimiz yıllara göre bu yıl daha az yaşanan yoğunluğun ise bir hafta boyunca sürecek olan Uluslar Arası Dede Korkut Kültür ve Sanat Şöleni’nde artış göstermesi bekleniyor.

Bayburt'ta özellikle şenlikler sırasında olmak üzere her yıl yoğunlaşan kalabalık bu yıl da yavaş yavaş kendini gösterdi.

Binlerce gurbetçinin akın ettiği Bayburt’un cadde ve sokaklarında her yıl görmeye alışık olduğumuz yabancı plakaların az oluşu da dikkat çekiyor.

“Keşke her mevsim yaz olsa” 

Yavuz KuştulBayburt'ta gurbetçilerin gelmesine en çok esnaf sevindi. Şehir ekonomisine katkı sağlamaları nedeniyle dört gözle beklenen gurbetçiler, esnafın da yüzünü güldürüyor. Şehir merkezinde yaşayan vatandaşın normal zamanlarda pek alışık olmadığı, esnafın ise uzun zamandır beklediği kalabalık alışveriş ortamı, hareketli bir yaz sezonuna sahne oluyor.

Kalabalığın en yoğun olduğu Bayburt merkezde, Turan Caddesi esnaflarından Yavuz Kuştul, normal mevsim şartlarında durgunluktan yakınan esnafın, yaz mevsimi yoğunluğunda işlerinin açılmasıyla birlikte yüzünün güldüğünü söylüyor. “Geçen yıla göre biraz daha az olsa da her yıl olduğu gibi yine yoğun bir yaz mevsimi yaşanıyor. Bu durum normal zamanlarda orta dereceli olan satışları artırıyor.” diyen Kuştul, temennisini ise şu sözlerle ifade ediyor:

“Keşke her mevsim yaz olsa. Keşke Bayburt hep böyle kalabalık olsa.”

Gutbetçiler de yoğun ilgiden memnun...

Bayburt’ta yoğun ilgiyle karşılanan ve tatil keyfini çıkarmaya çalışan gurbetçiler ise kısa bir süre bile olsa memleketlerinde bulunmaktan mutluluk duyduklarını ifade ediyorlar. Bayburt’a daha çok memleket hasretini dindirmek için geldiğini ifade eden gurbetçiler, tatil keyfini genelde yaylalarda ve mesire alanlarında çıkarmaya çalışıyorlar.

Sıcak havalardan yakınan vatandaşların çoğu, serin olduğu için gündüzleri yaylaları tercih ederken, akşamları ise Bayburt Kalesi’ni, Çoruh Nehri’ni, Şehit Osman Dağı’nı, kısacası Bayburt’un kendisini izlemek için şehri görebilen tepelerde tatil keyfini çıkarıyorlar.

Yaz bitmeden…

Necati AydoğduUluslar Arası Dede Korkut Kültür ve Sanat Şöleni’nin başlamasıyla birlikte şehirde görülmeye başlanan yoğunluğun her geçen gün daha da artması bekleniyor. Çünkü yaz aylarının sonuna doğru yaklaşıldığı şu günlerde Bayburt’ta olduğu kadar İstanbul’da da hareketli günler yaşanıyor.

Bayburt Seyahat firmasının İstanbul-Kaynarca Şube Sorumlusu Necati Aydoğdu, her yıl olduğu gibi bu yıl da yoğun bir sezon yaşadıklarını ve otobüslerdeki doluluk oranının yüzde 100’lerin üzerinde olduğunu ifade ediyor. Aydoğdu, Kaynarca Şubesi’nde otobüs hareket saatlerinde yaşanan yoğunluğun, İstanbul Otogarı’nda daha çok yaşandığını dile getiriyor. “Günde dört otobüs kalkıyor. Diğer firmalarla beraber Ramazan ayına doğru yaklaştığımız için otobüslerin hepsi şu anda bir hafta süresince tamamen dolu” diyen Aydoğdu, yaz bitmeden Bayburt’a doğru binlerce gurbetçinin daha rezerve yaptığını ve yola çıkmaya hazırlandığını söylüyor.

“Ramazan ayı yaklaşıyor ama dönüş için yoğun bir talep yok..!”

İstanbul'dan Bayburt'a doğru bir hafta daha sürecek olan yoğunluğun Ramazan ayına doğru azalacağını tahmin ettiklerini söyleyen Aydoğdu, “İstanbul’dan gidenlerin Ramazan ayına doğru dönüş yapıp yapmayacağını ise bilemiyoruz. Çünkü dönüş için yoğun bir talep yok şu anda. Fakat kalmaları için de imkân yok” diyerek gurbetçilerin Ramazan ayını Bayburt’ta geçirebileceklerini tahmin etmediğini dile getiriyor.

İmkânlar el vermiyor…

İstanbul’dan Bayburt’a tatil amaçlı giden vatandaşların dönüş sebebini maddi imkânlarının kısıtlı oluşuna bağlayan Aydoğdu, bu durumu ise şöyle açıklıyor:

“Aslında bizim insanımızın tercihi, özellikle Ağustos sıcağına denk geldiği için Ramazan ayını Bayburt’ta yaşamaktan yanadır. Fakat tatil amaçlı Bayburt'a gidenlerin çoğunluğu çalışan kesim olduğu için ne yazık ki maddi imkân sorunu daha uzun süre kalmalarına yetmiyor."

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.