“Bayburt’ta kentsel imajı değiştireceğiz”

Yerel seçimlerin ardından göreve başlayan  Doğu Anadolu Bölgesi belediye başkanları, kentlerini daha yaşanılabilir hale getirmek için değişik projeler üzerinde çalışmalarına başladı. Görevlerine başlayan yeni belediye başkanları, 2009 yılını, proje oluşturma ve planlama yılı olarak görürken, öncelikle ulaşım sorunlarını çözmeye yönelik planlar hazırladı. İşsizliğin hakim olduğu bölgelerin belediye başkanları ise işsizlik sorununu çözmek için sosyal projeler üretmek istiyor. Bütçelerindeki yetersizlikler nedeniyle projelerini hayata geçirmek için zamana ihtiyaç duyduklarını ifade eden yeni başkanlar, kentlerini daha yaşanılabilir hale getirmek amacıyla yeşil alan, spor kompleksi gibi projeler üzerinde de çalışmalarını sürdürdüklerini bildirdiler.

“Bayburt’ta kentsel imajı değiştireceğiz”

Kale surlarından gizemli bir Bayburt manzarası Yerel seçimlerin ardından göreve başlayan  Doğu Anadolu Bölgesi belediye başkanları, kentlerini daha yaşanılabilir hale getirmek için değişik projeler üzerinde çalışmalarına başladı. Görevlerine başlayan yeni belediye başkanları, 2009 yılını, proje oluşturma ve planlama yılı olarak görürken, öncelikle ulaşım sorunlarını çözmeye yönelik planlar hazırladı. İşsizliğin hakim olduğu bölgelerin belediye başkanları ise işsizlik sorununu çözmek için sosyal projeler üretmek istiyor. Bütçelerindeki yetersizlikler nedeniyle projelerini hayata geçirmek için zamana ihtiyaç duyduklarını ifade eden yeni başkanlar, kentlerini daha yaşanılabilir hale getirmek amacıyla yeşil alan, spor kompleksi gibi projeler üzerinde de çalışmalarını sürdürdüklerini bildirdiler.

H.Ali PolatErzurum’da gerçekleşen toplantıya katılan Bayburt Belediye H.Ali Polat, Bayburt’ta kentsel imaj değişimi yapılacağını açıkladı. Polat, kurmayı planladıkları ARGE birimi ile projeler üreterek şehrin yüzünü, imajını değiştirmeyi, yaşam standardı yüksek bir şehir kurmayı hedeflediklerini söyledi. Başkan Polat, ilin en acil çözüm bekleyen sorunlarının başında su ve isale hattı sorunu geldiğini belirterek, 'Ancak bu sorunları kendi imkanlarımızla çözmemiz mümkün değil. Ancak devletten alacağımız yardımlar ve DSİ'nin katkılarıyla bu sorunlara çözüm üretebiliriz' dedi.


KÜÇÜKLER ÖNCELİKLERİNİ AÇIKLADI

Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Küçükler, 3 ay içerisindeki ilk hedefinin, bozulan yolların yeniden asfaltlanması olduğunu söyledi.

Küçükler, 3 ay içerisinde ayrıca, Cedid Köprülü Kavşağı'nın yapımına da başlamayı hedeflediklerini anlattı.

Küçükler'in 1 yıl içerisindeki projeleri arasında ise ilk olarak kentsel dönüşüm yer alıyor. 2011 Üniversiade öncesi kentin kentsel dönüşümünde büyük yol almayı hedefleyen Küçükler, Cumhuriyet Caddesi'nin yeniden düzenlenmesi için hazırlattıkları projeyi de hayata geçirmeye çalışacak.

PALANDÖKEN’İN HEDEFİ

Palandöken Belediye Başkanı Orhan Bulutlar hizmet önceliklerinin temiz çevre ve sağlıklı yapılaşma olduğunu açıkladı. Bulutlar, 2011 Kış Oyunları çerçevesinde Palandöken’in vizyon oluşturacak konumda bulunduğuna dikkat çekerek, “Palandöken 2011’in aynası olacak” dedi.

YAKUTİYE’NİN ÖNCELİKLERİ

Yakutiye Belediye Başkanı Ali Korkut, ilçenin Erzurum için çekirdek kent olma özelliğini barındırdığını, tarihi ve kültürel dokuyu yeniden ortayla çıkaracak ve bunlarla kente katma değer sağlayacak projelere ağırlık verileceğini açıkladı. Korkut, “Yakutiye Erzurum’un tarihi yüzüdür, önceliğimiz bu dokuyu korumak ve çevresel hizmetlerle görkemlerine destek vermektir” dedi. Korkut diğer bir önceliklerinin ise kentsel dönüşüm olduğunu vurgulayarak, gecekondu görünümündeki semtlerde değişim süreci b.aşlatacaklarını kaydetti.

AZİZİYE’NİN VURGUSU

Aziziye Belediye Başkanı Fatih Cengiz, önceliklerinin ilçeyi Termal Turizm’de bir dünya markası haline getirmek olduğunu söyledi. Aziziye’nin termal turizm potansiyelinin gereğince tanıtılamadığını, bu sebeple Aziziye’nin turizm gelirlerinden yeterli boyutta yararlanamadığını bildiren Cengiz, Termal Turizm atılımlarının 2011’de şekilleneceğini kaydetti.

MALATYA BİLİŞİM TEKNOLOJİSİNE YOĞUNLAŞACAK

Malatya Belediye Başkanı Ahmet Çakır, katılımcı, şeffaf, dürüst, insan hak ve özgürlüklerine saygılı, adil, etkin ve verimli, bilişim teknolojilerinden en üst düzeyde istifade eden bir yönetim anlayışını ikame etmek istediklerini söyledi.

Malatya'yı bölgesinin cazibe merkezi haline getireceklerine değinen Çakır, ilk etapta trafik sorununu çözeceklerini aktardı.

Kentin güneyinden ya da Malatya Ovası'nı oluşturan kuzeyinden geçmesi planlanan çevre yolu çalışmalarına da dikkati çeken Çakır, şu bilgiyi verdi:

'Orta vadede kent içi trafik yoğunluğunu rahatlatmak amacıyla, yapılması planlanan kuzey ya da güney çevre yollarına paralel olarak 'kuzey ve güney kuşak yolları'nı açacağız. Bu yolları birbirine ve şehir merkezine bağlayan bağlantı yolları açacağız.'

Belediyeciliği şantiye uygulamalarından ibaret görmediklerini belirten Çakır, sosyal belediyeciliğe önem vereceklerini anlattı.

BİTLİS’TE ÖNCELİK ALT YAPIYA VERİLECEK     

Bitlis Belediye Başkanı Fehmi Alaydın, özellikle altyapı, kanalizasyon, su ve çöple ilgili sorunları bu yılın sonuna kadar aşmış olacaklarını ifade eden Alaydın, şöyle konuştu:

'Semt konakları, mesire alanları ve büyükşehir parkı için çalışmalarımız devam ediyor. Kültür merkezini belediye bünyesine almak için girişimlerimiz var. Öncelikle belediye içindeki kurumsal yapıyı oluşturmak ve bu yapıyı oturtmak istiyoruz. Bütün birimler arası koordinasyonu sağlayacak bilgisayar sistemi oluşturacağız. Temizlik ve suyla ilgili özelleştirmelerimiz olacak. Ayrıca Bitlis'te kentsel dönüşüm alanları inşa edeceğiz.'

Alaydın, uzun vadede en büyük projelerinin Bitlis Deresi'nin ıslahı olduğunu açıkladı.

AĞRI’NIN ÖNCELİĞİ TURİZME HAZIR TEMİZ ÇEVRE

Ağrı Belediye Başkanı Hasan Arslan, ilk hedeflerinin kentin temizlik eksikliklerini gidermek olduğunu söyledi.

Arslan, ilk üç ayda, seyyar satıcılara acil çözüm bularak işgal edilen kaldırım ve yolları kurtarmayı, kentin çevre düzenlemesini yapmayı ve halkla ilişkiler birimi kurarak, vatandaşların sorunlarını yakından takip etmeyi hedeflediklerini söyledi. 'İlk hedefimiz şehrin temizlik eksikliklerini gidermektir' diyen Arslan, yol, su ve kaldırımlarda eksikleri tamamlamayı, katı atık tesisi için dönüşüm projesi yapmayı, eksik olan alt ve üst yapı çalışmalarını tamamlamayı hedeflediklerini kaydetti.

HAKKARİ SU KAYNAKLARINI DEĞERLENDİRECEK

Hakkari Belediye Başkanı Dr. Fadıl Bedirhanoğlu, 'halkımıza yönelik, kalıcı projeleri hazırlıyoruz' dedi.

Bedirhanoğlu, ilk olarak su kaynaklarının yüzeysel olarak kapatılmasını, yeni içme suyu depolarının yapılmasını, su arıtma tesisi yapımı, şehir merkezinde boruların değişimi, 90 kilometrelik şehir içi su isale hattını, 150 kilometreye çıkarmayı amaçladıklarını kaydetti.

Fadıl Bedirhanoğlu, uzun vadede ise 2042 yılına kadar 170 bin nüfusa hitap edecek 147 kilometrelik kanalizasyon, çevre sağlığını korumak için atık su arıtma tesisleri, çarpık yapılaşmanın olduğu bölgelerde kentleşmeyi sağlayacak kentsel dönüşüm projelerini hayata geçirmeyi hedeflediklerini vurguladı.

MUŞ’TA ALTYAPI YENİLENECEK

Muş Belediye Başkanı Necmettin Dede, ilk olarak içme suyu ve kanalizasyon şebekeleri ile yeni bir mezbahanenin yapılması için çalışma yapacaklarını söyledi.

Dede, önümüzdeki 1 yılda ise çöp arıtma tesisini kurmayı hedeflediklerini belirterek, kentin ara sokaklarının asfaltlama çalışmalarında kalan 10 kilometrelik kısmın da tamamlanmasının amaçlandığını ifade etti.

TUNCELİ ARITMA TESİSİNE KAVUŞTURULACAK

Tunceli Belediye Başkanı Edibe Şahin, arıtma tesisi ile Atatürk Mahallesi'nde yapılması planlanan çocuk parkının hayata geçirilmesine çalışacağını söyledi.

Şahin, belediyenin kaynakları dahilinde önümüzdeki yıllarda ise altyapı çalışmaları, çocuk parkları, yeşil alanların oluşturulması, çevre temizliği konularına ağırlık vereceklerini ifade etti.

IĞDIR’DA KENT KONSEYİ HAZIRLIĞI

Iğdır Belediye Başkanı Mehmet Nuri Güneş, öncelikle Kent Konseyi kurmak istediklerini bildirdi.

Güneş, Kent Konseyi aracılığıyla mahallelerde halka açık sosyal aktiviteler düzenlemeyi amaçladıklarını kaydetti.

Mehmet Nuri Güneş, 1 yıllık hedefinin ise içilebilir içme suyu temin etmek ve imarı olmayan bölgeler için imar planı hazırlamak olduğunu ifade etti.
     
ARDAHAN’DA HEDEF YEŞİL ÇEVRE

Ardahan Belediye Başkanı Faruk Köksoy, öncelikleri arasında kurumun alacaklarının yüzde 50'sini tahsil etmek, şehir içi parkların ve mezarlıkların fiziki olarak düzene kavuşturulması, çöp toplama ve depolamanın düzene sokulmasının bulunduğunu bildirdi.

Köksoy, 1 yıllık hedefinin ise hayvan pazarını kent merkezi dışına taşımak, imar revizyonunu tamamlamak olduğunu kaydetti.

Faruk Köksoy, görev süresince hayata geçireceği projelerinin de bulvarlar, yeni iş yerleri, kapalı çarşı ve kapalı otopark yapmanın sıra, kentteki kanalizasyon sorununu bitirmek ve entegre hayvan pazarını inşa etmek olduğunu ifade etti.

KARS ‘TA ÖNCELİK BORÇLARDAN KURTULMAK  

Kars Belediye Başkanı Nevzat Bozkuş, belediye çalışanlarının birikmiş borçlarını ödemeyi, mahallelerde bozuk yolları onarmayı, çalışmayan kanalizasyonları faaliyete geçirmeyi ve akan içme suyu süresini 3 saatten 5-10 saate çıkarmayı hedeflediklerini bildirdi.

Bozkuş, 1 yıllık hedefinin de su ve kanalizasyon şebekesi ile atık su arıtma tesisinin ihalesini yapmaya ve katı atık tesislerinin kalan kısmını tamamlamaya çalışacaklarını dile getirdi.

Nevzat Bozkuş, görev süresince de Kentsel Dönüşüm Projesi kapsamında gecekondu bölgelerinin ıslahını yapmayı, hayvan pazarını kent merkezi dışına taşımayı planladıklarını kaydetti.

ERZİNCAN MİLLİ PARK KURACAK

Erzincan Belediye Başkanı Yüksel Çakır, daha önce başlatılan TCDD'ye ait araziye milli park kurma projesi ile taksi ve büfeleri Avrupa Birliği standardına uygun hale getirmeyi hedeflediklerini bildirdi.

Bu yıl içerisinde ise ihtiyaç duyulan mahallelerde yürüme yolu, çocuk parkları, önceki dönemde başlatılan içme suyu ve doğal gaz dağıtım şebekesi döşeme projelerini tamamlamak olduğunu belirten Çakır, Erzincan'ın ülkenin en önemli kayak merkezlerinden biri olmasını sağlayacak Ergan Dağı Projesini gerçekleştirmek istediğini kaydetti.

BİNGÖL YENİDEN YAPILANDIRILACAK

Bingöl Belediye Başkanı Serdar Atalay, belediyede ilk iş olarak gelir, gider dengesini sağlayarak, finans ve insan kaynakları çalışmalarına öncelik vereceklerini söyledi.

Önlerindeki bir yılda en büyük hedeflerinin İller Bankası kanalıyla atık su, yağmur suyu drenaj ve temiz su isale hattı projelerinin ihalelerini yapmak olduğunu belirten Atalay, uzun vadede ise katı atık depolama merkezi ihalesi ile TOKİ'yle ortaklaşa, kentsel dönüşüm projesini hayata geçirmeye çalışacaklarını kaydetti.

ANTALYA

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın, yapmayı planladığı en önemli hizmetin, kentin ulaşım sorununu çözmek olduğunu bildirdi.

Akaydın, görevinin ilk 3 ayında Antalya Büyükşehir Belediyesinin durum tespitini yapıp, belediyeye bağlı şirketlerin alacak ve borçlarını göreceğini söyledi. Akaydın, 'Alacağımız nedir, borcumuz nedir, bunu görmeden ileriye yönelik program yapmam mümkün değil' dedi.

Kentin en önemli sorununun ulaşım olduğuna belirten Akaydın, şehir içi ulaşımın rahatlatılması amacıyla da çalışmalar yürütüleceğini ifade etti. Akaydın şunları söyledi:

'Bir yılda yapmayı planladığım en önemli şey, Antalya'nın ulaşım çıkmazını çözmek. Ulaşım çıkmazı içinde 3 sorun var. En önemlisi cadde tramvayı. Cadde tramvayı yanlış planlanmış, yanlış uygulanmış. Bu proje birtakım palyatif (geçici) tedbirlerle nasıl kabul edilebilir hale getirilir, bunu araştıracağız ve sorunu çözeceğiz. İkincisi, battı çıktı veya köprülü kavşak diye ifade edilen sistemin Antalya trafiğine verdiği zarar. Özellikle Meydan Kavşağı'nda neler yapılabilir bunu göreceğiz ve gerekli düzenlemeyi yapacağız'

ESKİŞEHİR
     
Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, , tramvay sisteminin yeni bölgelere uzatılacağını söyledi. Büyükerşen, Bademlik Termal ve Hidroterapi Tesisi'nin yapımı, Odunpazarı Evleri'nin işletmeye açılması gibi projelerin gerçekleştirilebilmesi ve devam eden projelerin tamamlanması için İller Bankası'ndan kredi kullanılması için yeni Büyükşehir Belediye Meclisinin onayının alınacağını bildirdi.

ESKİŞEHİR’DE SUNİ PLAJ

Büyükerşen, şöyle konuştu: 'Yapımı önceki dönemde başlayan ve inşaatı süren Sultandere Sosyal ve Kültürel Merkezi ile İşlik Evler Eğitim Merkezi hizmete açılacak. Yapımı tamamlanan Belediye Etüv Hamamı'nın, Kent Park içinde bulunan lokantalar kompleksinin ve suni plajın da bu yıl içinde işletmeye açılması planlanıyor. İleride yaşanabilecek susuzluk tehlikesine karşı tedbir amaçlı ikinci bir göletin yapımına başlanılması da planlanıyor.'

Büyükerşen, yeni dönemde şehirde değişik temalı müzeler kurulacağını, yaşlılara ve gençlere yönelik çeşitli sosyal projeler üzerinde çalıştıklarını belirtti.

ADANA, MERSİN     

Adana Büyükşehir Belediye Başkanlığına 29 Mart yerel seçimlerinde 5'inci kez seçilen Aytaç Durak, yeni dönemde, 14 kilometreden oluşan ve 8,5 kilometrelik bölümü tamamlanarak hizmete açılan, halk arasında 'Adana Metrosu' olarak bilinen, 'Hafif Raylı Sistem'i tamamlamayı planlıyor.

Durak, ayrıca sistemin ulaşım ağını genişletmeyi hedefliyor. Durak'ın hizmette öncelikleri arasında ise önceki dönemde ihalesi yapılan ve Sofulu'da inşa edilecek olan katı atık bertaraf tesisinin kurulması yer alıyor.

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanlığı görevine 3'üncü kez seçilen Macit Özcan da geçmiş görev süresi içinde yaklaşık yüzde 95'i tamamlanan arıtma tesisini üç ay içerisinde hizmete açmayı hedefliyor. Özcan, bir yıl içinde de öğrenci yurdu ve yeni şehirler arası otobüs terminali inşa ederek, vatandaşların kullanımına açmayı planlıyor. Özcan, görev süresinde kente hafif raylı sistem kazandırmayı hedefliyor.

Antakya Belediye Başkanı Lütfü Savaş da kısa vadede ulaşım ve temizlik sorunlarına çözüm üretmeyi, yollara parke taş döşeyerek daha modern bir şehir yaratmayı planlıyor. Savaş, kent trafiğini rahatlamak amacıyla resmi kurumları şehir dışında bir merkezde toplanması ve Asi Nehri çevresinde yürütülen peyzaj çalışmalarını tamamlamayı hedefliyor.

Osmaniye Belediye Başkanı Kadir Kara ise görev süresinin ilk üç ayında kentin cadde ve bulvarını genişletme çalışmaları yapmayı, ilk bir yıl içerisinde de yağmur sularının tahliyesi için gerekli altyapının rehabilitasyonunu sağlamayı planlıyor. Kara, görev süresinde de kentsel dönüşüm yaparak Osmaniye'yi daha modern bir görünüme kavuşturmayı amaçlıyor.

KAYSERİ RAYLI SİSTEME KAVUŞUYOR

Kayseri Büyükşehir Belediyesinin devam eden ve yapılması planlanan önemli projeleri de şöyle: Kayseri Raylı Sistemi 99 milyon avroya ihale edildi. Test sürüşleri yapılan Kayseri Raylı Sistemi, toplam 17.5 km. uzunluğunda 31 duraktan oluşuyor. Başlangıçta 22 olmak üzere ilave hatlarla birlikte toplam 52 raylı sistem aracı, günlük ortalama 120 bin yolcu taşıyacak.

Kayseri'de yolcu taşıyan minibüsler kaldırılırken, çevre kirliği oluşturmayan doğal gazlı halk otobüsü çalıştırılması planlanıyor.

Yapımı tamamlanan 32.864 kişilik Kadir Has Şehir Stadının açılış töreni yapılacak.

Erciyes kayak merkezinde ise halen 9 kilometre olan pist uzunluğu 160 kilometreye, 5 adet olan lift (teleferik) sayısı 20 adete çıkacak.

KONYA’DA ARITMA TESİSİ ATAĞI

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, Tuz Gölü'nü kurtaracak olan, Türkiye'nin en önemli çevresel projelerinden biri sayılan Atık Su Arıtma Tesisi'ni kısa süre içinde törenle hizmete açacaklarını bildirdi.

Akyürek, Selçuklu ve Meram İtfaiye binaları ile Meram Kadınlar Lokali'nin de en geç 3 aylık zaman dilimi içinde hizmeti açılacak tesisler arasında yer aldığını ifade etti.

Üzerinde çalıştıkları, futbol topu görünümlü stat inşaatı projesinin kamuoyundan büyük ilgi gördüğünü belirten Akyürek, 'Bir yıl içinde, 33 bin kişilik stadyum projesini bitirip, stadı en geç 5 yıl içinde tamamlamak istiyoruz' dedi.

SİVAS KAPLICA KENT KURUYOR

Sivas Belediye Başkan Doğan Ürgüp, Sıcak Çermik alanında kaplıca kenti oluşturacaklarını açıkladı. Sivas'ta Kaplıca ve sağlık turizminin yapılabileceği alanların mevcut olduğunu belirten Ürgüp, kent merkezinde yeni bir otel yapılması konusunda çalışmaları olacağını ifade etti.

Ürgüp, daha önce Sivas'ın cadde ve sokaklarda akan tatlı sularının kesildiğini, bu tatlı suların yeniden akıtılmasını sağlayacaklarını, kentteki Paşabahçe mesire alanı ve AK-SU ile ilgili faaliyetlerin devam edeceğini kaydetti.

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.