Bayburt Postası - Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) İnşaat Mühendisliği Bölümü Ulaştırma Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Fazıl Çelik’in Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a yazacağı mektup için Bayburt’un umutlu bekleyişi sürüyor.
Doğu Karadeniz Bölgesi'nden geçmesi planlanan Trabzon-Erzincan Demiryolu Fizibilite Etüdü’nün Karadeniz Teknik Üniversitesi’nin (KTÜ) raporlarına rağmen Yüksel Domaniç firmasına ihale edildiğini söyleyen Prof. Çelik, konuyla ilgili Başbakan Erdoğan’a bir mektup yazmıştı.
Mektubunda Devlet Demiryolları tarafından açılan ihale ve 2 Kasım 2009’da imzalanan anlaşma ile Yüksel Domaniç firmasına verilen Trabzon-Erzincan Demiryolu projesiyle ilgili belirlenen güzergâhın yapılabilirliği olmayan bir proje olduğunu ileri süren Prof. Çelik, belirlenen demiryolu güzergâhının yüksek maliyetine de dikkat çekmişti.
Prof. Çelik, projenin, fonksiyonerlik, uzunluk, yapım maliyeti, yapım süresi, arazi kullanımı, proje kriterlerini karşılama, bakım maliyeti, işletme maliyeti ve zaman tasarrufu açılarından savunulabilir tarafının bulunmadığını söyleyerek, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a mektup göndererek demiryolu projesine ilişkin belirlenen güzergâhı şikâyet etmişti.
Mevcut projenin 4 milyar liralık daha fazla devlete ek yük getireceği uyarısında bulunan Prof. Çelik, açıklamasında Başbakan Erdoğan’a ikinci defa mektup göndereceğini belirtti. İkinci mektubunda Trabzon-Erzincan demiryolu için en uygun güzergâhı anlatacağını söyleyen Prof. Çelik şöyle konuşmuştu:
“Açıklamalarımın ardından bana mail yolu ile internet ortamında tehditler var. Bunlara hiç aldırmam. Ben aslında Karadeniz insanının utanç kaynağıyım. Çünkü hayatımda hiç silah taşımadım. Doğruları söylerim. Demir delik de taşımam. Sayın Başbakana ikinci bir mektup gönderiyorum. Yeni demiryolu projesini anlatıyorum ve alternatif sunuyorum.”
“Bilimin gücüne inanıyorum”
“Bilimin gücüne inanıyorum. Trabzon-Erzincan demiryolu projesinde güzergâh hatasından dönülecek ve bilimin öngördüğü güzergâh olacak. Kamu yatırımlarında halka ve bilim adamlarına danışmak esastır. Demokratik rejimde böyle olması gerekir ama bunu yapmadılar. Kamuya ve bilim çevrelerine güzergâhı açıklamadan gizlice proje yaptılar. Halkı bilgilendirme amaçlı düzenlenen Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) toplantısında bu ortaya çıktı. Bu memleket bana maaş ödüyor. Ben bilimsel araştırmamı yapar ortaya koyarım. Planlanan Erzincan-Gümüşhane-Trabzon veya Tirebolu hattında toplam maliyet 7 milyar liradır. Bizim önerdiğimiz ve ekip olarak 4 yıldır üzerinde çalıştığımız Of-Çaykara-Bayburt-Erzincan güzergâhının maliyeti 3 milyar liradır. Bu şu demektir. Devleti 4 milyar lira zarara uğratıyorlar. Bir an önce bu yanlıştan dönülmelidir”
Demiryolu projesi için Bayburt ovaları ideal…
"Of-Çaykara-Bayburt-Erzincan güzergâhı üzerinde 4 yıldır bir çalışma yaptığımız bir projedir. Bu projede dümdüz Bayburt ovalarını kullanmak çok ucuz maliyetli ve Of ilçemizin arazisi lojistik köy olmaya çok müsait. Buradan sahil boyunca Trabzon Limanı’na 1 milyar lira maliyetle ulaşılabilir. Yine Rize üzerinden Sarp’a bu yolu bağladığımızda o noktada zaten bütün dünya demiryolları ile Kafkasya, Rusya ve Ortadoğu’ya ulaşmış olacağız. Bu noktadan hareketle yapılan güzergâh hatasından dönüleceğine inancım tamdır. Aksi takdirde Bölge İdare Mahkemesi’nin bu yanlışa müdahale etmesi kaçınılmazdır. Memleketimizin parasını boş yere harcamayalım. Bilimin gücüne inanıyorum bizim öngördüğümüz güzergâh olacaktır.”
Prof. Çelik’in mektubu umut oldu!
Doğu Karadeniz Bölgesi’nin en önemli konuları arasında yer alan Trabzon-Erzincan Demiryolu projesi için güzergâh tartışmaları, proje işleyişi ve güzergâh üzerindeki çalışmalar adım adım izleniyor. Konuyla ilgili yapılan açıklamalar ve tartışmalar, Trabzon, Gümüşhane ve Tirebolu cephesinde ilgiyle takip edildi. Bölge genelinde birbiri ardına açıklamalarda bulunan STK’lar, akademisyenler ve bürokrasiler, Trabzon-Erzincan arasına yapılması düşünülen güzergâhlar hakkında farklı görüşlerde bulunurken, tüm bölgeyi yakından ilgilendiren demiryolu projesi hakkında Bayburt'un sessiz kalması ise dikkat çekmişti.
Trabzon, Erzurum, Gümüşhane, Giresun ve hatta Erzincan'ın bile gündeminden düşürmediği bu önemli konuda, bölge genelinde basın toplantılarıyla demiryolu projesi ile ilgili her kesim ve kuruluştan önemli açıklamalar yapılırken, Bayburt’tan konuyla ilgili ilk açıklama geçtiğimiz günlerde Bayburt Milletvekili Bünyamin Özbek ve Bayburt Belediye Başkanı Hacı Ali Polat’tan gelmişti.
Basın mensuplarının demiryolu hakkındaki sorularını cevaplayan Özbek, bölgede yaşanan demiryolu hattı tartışmalarından haberdar olduğunu ve konu ile ilgili tüm uğraşlarının devam ettiğini dile getirmişti.
Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Ulaştırma Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Fazıl Çelik’in bilime dayalı açıklamalarını çok önemsediğini ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a yazılan mektuptan haberdar olduğunu söyleyen Özbek, “Prof. Dr. Fazıl Çelik’in başbakanımıza yazacağı ikinci mektubun içeriği de çok önemli. Ben hem Sayın Başbakan’dan, hem de Ulaştırma Bakanlığı’ndan KTÜ’nün önermiş olduğu ve Bayburt ovalarını da içerisine alan güzergâh ile ilgili fizibilite çalışması yapılmasını isteyeceğim” demişti.
Bayburt’ta geçtiğimiz yıllarda konuyla ilgili tartışmalar yaşandığını dile getiren Özbek, Prof. Dr. Fazıl Çelik’in yazacağı güzergâhı beklediklerini belirterek şu açıklamayı yapmıştı:
“Daha önce yine bu tartışmalar oldu. Biz projeyi istedik ama bize gelen bir proje filan değildi. İki paragraflık bir yazıydı. Ve bu bir proje olarak bize verildi. Böyle bir proje anlayışı bile yok. Onun için Prof. Dr. Fazıl Çelik’in yazacağı güzergâh çok önemli” şeklinde konuşmuştu.
Erzincan - Gümüşhane- Tirebolu - Trabzon hattı üzerinde bir fizibilite çalışması yapıldığını hatırlatan Özbek, bu konuda diğer hattın bir adım önde olduğunu da sözlerine ekleyerek, “Bu konuda pes ettiğimiz filan yok. Gereken tüm çalışmaları Bayburt için yapacağız. Ve biz ülke ekonomisi olarak hangi güzergâhtan devletin kârı varsa o yapılsın diyoruz” ifadelerini kullanmıştı.
Polat: “Prof. Çelik’i Bayburt’a davet edeceğiz”
Konuyla ilgili açıklamada bulunan Bayburt Belediye Başkanı Hacı Ali Polat ise, demiryolu konusu için Ankara’ya gidip gerekli görüşmelerde bulunduğunu ifade etmişti.
Prof. Dr. Fazıl Çelik ile görüştüğünü ve kendisini Bayburt’a davet edeceklerini de söyleyen Başkan Polat, açıklamasında şu ifadeleri kullanmıştı:
“Bayburt’un bu konuda tam detaylı bir bilgi edinmesi için, KTÜ Ulaştırma Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Fazıl Çelik’i Bayburt’a davet edeceğiz. Eğer getirebilirsek Erzincan - Gümüşhane - Tirebolu -Trabzon hattının fizibilite çalışmasını yapan firmanın yetkililerini de aynı toplantıya davet edeceğiz. Geniş katılımlı bir toplantı düzenleyip, Bayburt kamuoyunu bu konuda aydınlatacağız. Ben ülkenin menfaatleri doğrultusunda bu projenin yapılacağına inanıyorum. Hepsinden önemlisi başbakanımızın sağduyusuna Bayburt ve Bayburtlular olarak güveniyoruz”

GÜRSEL KARAPINAR
diyor ki:
| Bu projeyi,Bayburtlular olarak yakınen takip ediyoruz..Fazıl Çelik hocamızın bizleri bilgilendirmesi kesinlikle YETERLİ değil,fakat DOĞRU girişimdir..Daha öncede ifade etmiştik Sayın Milletvekilimiz ,Belediye başkanımız hatda Tic.Odamız bu bilgilendirmeden sonra , Trabzon-Rize-Artvin olmak üzere bu illerle hangi ORTAK TEMASI VE ÇALIŞMALARI düşünüyorlar..Bunları vatandaşla ve basınla paylaşmayı bekliyoruz... Yoksa gittim konuştum,görüştüm şeklinde FERT olarak uygulanacak proje değildir... Yoksa duvara toslarız...DOYURUCU izahat bekliyoruz..Saygılarımla... |
kadmin
diyor ki:
| Bayburtlu Hemşehrilerim ! Biz memleketimize sahip çıkmadığımızdan Bayburt küçük ve geri kalıyor .Sen hakkını aramazan sen ağlamazsan kimse sana meme vermez.Türkiyede ağlayacak tek il bayburt ama hep naz yapıyoruz . biraz yırtık olmak lazım bu gibi konularda . inanın Prof. Dr. Fazıl Çelik kadar çalışmıyorsak ,gayret etmiyorsak ondan sonra ağlamanın pişman olmanın kimseye faydası olmaz. BİMER (BAŞBAKANLIK İLETİŞİM MERKEZİ)e SAYIN BAŞBAKANIMIZA bu gibi konuları yazalım onlar dikkate alıyorlar. bimerapplication.basbakanlik.gov.tr bu sitenin adı benden bu kadar allah hakkımızda hayırlısını versin.....GURBETTE OLSAK DA GÖNLÜMÜZ HEP BAYBURTTA |
VEHAP SULTAN DERNEĞİ-BAYBURT
diyor ki:
|
inşallah büyük bir katılımla, İSTİŞARE yapılır kanaatini taşımaktayız. Bayburt,umuza sahip çıkmalıyız, devletimiz 4 milyar kar edecek, dolayısyla bu büyük proje Bayburt,tan geçer, yalnız büyük mücadele şart,gerekirse imza kampanyası olsun, dernek olarak yardımcı oluruz, saygılarımızla.drnk bşk:Kamil yücel.yrd:Kadir Temür.tlf:0(458)211 70 10.Bayburt. not:sayın vekilimiz Bünyamin beye.,prf.dr.Fazıl Çelik beye.bld.bşk.nımız,sayın H.Ali polat beye teşekkür ederiz. |
- BAYGİAD'ın hesabı 'döner' mi?
- ‘Genel Sağlık Sigortası’ vatandaşa anlatıldı
- Belediye, kar mesaisini yoğunlaştırdı
- Müftü Aksoy: “Merkezdeki camilerimiz yeterli değil”
- “Bölgede en fazla ödenek Bayburt’a düştü”








