Alman belgelerinde Ermeni mezalimi

1.Dünya Savaşı’nda Alman subayların da komuta ettiği Osmanlı ordusuna ithaf edilen sözde soykırım iddialarının Almanya tarafından resmen tanınması akıllara daha önce kamuoyuna açıklanan Alman belgelerini getirdi.

Alman belgelerinde Ermeni mezalimi
Bayburt Postası - Almanya, sözde Ermeni Soykırımı’nı resmen tanıdı. Hıristiyan Birlik Partileri, Sosyal Demokrat Parti ve Yeşiller’in birlikte hazırladığı Ermeni Soykırımı tasarısını oy çokluğuyla tanıyan Almanya Parlamentosu’nda yapılan oylamada sadece 1 çekimser ve 1 hayır oyu çıktı.

1.Dünya Savaşı’nda Alman subayların da komuta ettiği  Osmanlı ordusuna ithaf edilen sözde soykırım iddialarının Almanya tarafından resmen tanınması akıllara daha önce kamuoyuna açıklanan Alman belgelerini getirdi.

Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Başkanı Prof. Dr. Selami Kılıç, yaptığı açıklamada, "Alman belgeleri irdelenirse, Ermenilerin Müslüman Türklere karşı yaptığı katliamlar açık ve net olarak belgeleniyor" demişti.

Almanya'daki siyasi arşivler üzerine 17 yıldır çalışarak bunun bir bölümünü Türk bilimine kazandıran Kılıç, yaptığı açıklamada, şunları kaydetmişti: "Bunu sadece Almanya yapmıyor ancak bunu Almanya'nın yapması bizi derinden üzdü çünkü Osmanlı Devleti, Birinci Dünya Savaşı'nda onun yanında savaşa girdi. Gerek Osmanlı Genelkurmayında gerek ordusunda oldukça üst düzey Alman subaylar vardı, hatta emir komuta tamamen Almanların elindeydi. Onun için Birinci Dünya Savaşı'nda, savaş sırasında yaşanan birtakım olumsuzlukları, Almanya'nın irdelemesi ve bunu soykırım olarak tabir etmesi bizleri derinden üzüyor. Çünkü belgelere baktığımız zaman Almanların kendi arşivlerinde, mesela Berlin'de bulunan Alman Dışişleri Bakanlığında siyasi diplomatik belgelere bakınca, hepsinde olmasa bile bir kısım belgelerde, Alman gazetelerinde Ermeni çetecilerinin 1915'te, özellikle 1918'de Müslüman Türk ahaliye karşı kıyımlar, katliamlar yaptıklarını ve bu katliamların insanlık dışı, vahşetlerle bütünleştiğini görebiliyoruz."

Kılıç, Ermenilerin Rusya'nın yanında yer aldığını, Rusya'ya büyük bir destek verdiğini hatta Rus ordusunda 150 binin üzerinde Ermeni milis gücü olduğunu ve bunların daha sonra özellikle 1918'de hem Doğu Anadolu'da hem de Kafkasya'da Türklere karşı büyük bir kıyım yaptığını söylemişti. Bazı Alman subaylarının makalesinde de Ermenilerin Türklere karşı katliam yaptığının anlatıldığını belirten Kılıç, bir Alman subayın makalesinde "Kendimizi Türklerin yerine koyalım. Türklerin güçlü olduğu yerde Ermeniler bağlılık yemini ediyor ama güçsüz olduğu yerlerde köylerde silah sesleri yükseliyordu. Ermeni kafileleri, çıkarılan yasa kapsamında yine Osmanlı'nın uzak eyaletlerine, Irak ve Suriye'ye gönderildi. Asıl acınması gereken Türklerdi çünkü Türklerin acısını, çektiği sefaleti, yaşadıklarını batı kamuoyuna aktaracak, Avrupa'ya, dünyaya aktaracak ne Amerikalı ne de Alman misyonerler vardı" ifadelerinin yer aldığını da aktarmıştı.

1998'den itibaren Alman belgeleri üzerine çalıştığını, Almanların Ermeniler hakkında yazdıklarını görme şansı yakaladığını ifade eden Kılıç, bazı belgelerde, Ermenilerin özellikle 1918'de Müslüman Türk ahaliye karşı büyük bir soykırım gerçekleştirdiğinin altının çizildiğini anımsatarak şöyle konuşmuştu:

“Alman belgeleri irdelenirse, Ermenilerin Müslüman Türklere karşı yaptığı katliamlar açık ve net olarak belgeleniyor. Alman belgeleri ile Osmanlı belgeleri de birebir örtüşüyor, Türk arşivleriyle kıyasladım. Erzincan'da, Erzurum'da, Bitlis'te yapılan katliamlar yer alıyor. Alman savaş muhabiri Paul Weitz'nin yazısında da Ermeni çetelerince 1917'nin sonunda, özellikle Erzincan Mütarekesi'nden sonra Doğu Anadolu'da nasıl katliamlar yaptıklarını, nasıl insanlık dışı işkencelerle insanları katlettiklerini açık ve net yazıyor. Ermenilerin, Erzurum başta olmak üzere Erzincan'da, Bayburt'ta, Gümüşhane'de, Bitlis'te, Muş'ta, Van'da, Müslüman ahaliye karşı büyük katliamlar yaptıkları belgelerde yer alıyor. O belgeler, Osmanlı belgeleriyle örtüşüyor. Alman Dışişleri Bakanlığı siyasi arşivinde ve bazı Alman gazete kupürlerinde, Ermenilerin İtilaf Devletleri ile işbirliği içerisinde hareket ederek, Osmanlı topraklarında isyanlar çıkardıkları, kurulan silahlı Ermeni çetelerinin birçok yerleşim yerlerinde Türklere karşı katliam yaptıkları gerçeği açıkça dile getiriliyor"

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.