21 STK bir araya geldi: Hedef, Bayburt lobisini güçlendirmek

Bayburt’ta görev yapan 21 Sivil Toplum Kuruluşu bir araya geldi. Bayburt’a hizmet amaçlı tüm projelerde kamuoyunu bilgilendirmek ve güç birliği yapmak adına bir araya gelen STK’lar, Bayburt Sivil Toplum Kuruluşları Platformu adı altında birlikte hareket etme kararı aldı. Bayburt Ticaret ve Sanayi Odası, Bayburt Gazeteciler Cemiyeti ve Bilim Eğitim ve Kültür Derneğinin öncülük yaptığı ilk toplantıda, “Hızlı Tren” ve “Demiryolu Projesi” konuşuldu. Şair Zihni Kültür Merkezi’nde gerçekleşen ilk toplantıda bir konuşma yapan Bayburt Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İbrahim Yumak, şunları söyledi:  

21 STK bir araya geldi: Hedef, Bayburt lobisini güçlendirmek

Bayburt Saat Kulesi MeydanıBayburt’ta görev yapan 21 Sivil Toplum Kuruluşu bir araya geldi. Bayburt’a hizmet amaçlı tüm projelerde kamuoyunu bilgilendirmek ve güç birliği yapmak adına bir araya gelen STK’lar, Bayburt Sivil Toplum Kuruluşları Platformu adı altında birlikte hareket etme kararı aldı. Bayburt Ticaret ve Sanayi Odası, Bayburt Gazeteciler Cemiyeti ve Bilim Eğitim ve Kültür Derneğinin öncülük yaptığı ilk toplantıda, “Hızlı Tren” ve “Demiryolu Projesi” konuşuldu. Şair Zihni Kültür Merkezi’nde gerçekleşen ilk toplantıda bir konuşma yapan Bayburt Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İbrahim Yumak, şunları söyledi:

 

İbrahim Yumak, Yaşar Yıldız, Mete Emir“Bayburt’umuz için çok önemli işlere imza atacağına inandığım sivil platform adı altında bir güç birliği oluşturulmak istendi. Tereddütsüz kabul ettim. Sivil toplum örgütleri tek ses olarak hareket ettiklerinde başarı çabuk gelir. Geçmişte, Vilayetlik sevdamızda bunun örneğini yaşadık. Eğitim Fakültesi’nin açılışında da bu gücün önemini gözlemledik. Bu platform tamamen bağımsız, güçlü bir birliktelikle çalışmalarını sürdürürse iyi sonuçlar alacağımıza inanıyorum. Çünkü biz Sivil Toplum Kuruluşları gönüllü olarak bu işleri yapmaya çalışan ve karşılığında bir şey beklemeyen topluluklarız. Son zamanlarda gündeme gelen ve ekonomik olarak bölgenin lokomotifi olacak, hızlı ulaşımı sağlayacak bir projenin lehimize sonuçlanan kararı sonrası, komşu illerimiz hemen bir sivil insiyatif oluşturarak Bayburt’u dışarıda bırakacak veya Bayburt’u da içine alacak zayıf bir güzergah hakkında yoğun bir çalışma başlattılar. Bizde böyle bir birlikteliğin ivedilikle sağlanması ve memleketimiz adına hayati önem arz eden bu konu hakkında haklarımızı savunmak üzere toplandık. Şahsım ve temsil ettiğim kurum adına üzerimize düşen görevleri yapmaya hazırız.”

Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Yaşar Yıldız ise şunları söyledi:

“Sivil Toplum Örgütlerinin birlikte hareket ettikleri tüm projelerde her zaman başarılı olduklarını gördük. Bu birliktelik Bayburt’ta bizim bir eksikliğimizdi. İnşallah bunun başarılması için ilk adımı attığımız bu toplantı, memleketimiz adına hayırlı sonuçlar getirecektir. Çünkü bizler temsil ettiğimiz kurumların gücünü yaşadığımız şehrin sorunlarına yönlendirmek zorundayız. Memleketimizin sorunlarını çok iyi bilen kişileriz. Bilindiği gibi son zamanlarda basında yoğun olarak yer alan Hızlı Tren Projesi hakkında Karadeniz Teknik Üniversitesi tarafından Devlet Demir Yolları’na üç ayrı demiryolu hattı sunulmuştu. Hem ekonomik, hem güzergah bakımından Bayburt’un da içinde bulunduğu Erzincan-Bayburt-Çaykara hattı en uygunu olarak kabul gördü. Şu anda Demiryolu hattı gündemde olduğu için bugün bu konu hakkında görüşelim istedik. Kurmuş olduğumuz bu platformda memleketimizin her türlü sorunu hakkında kamuoyu oluşturarak fikir alışverişi yapmayı hedefliyoruz.”

Yıldız, Sivil Toplum kuruluşları olarak temsil edilen kitlelerin gücünün fark edilmesi ve bu gücün Bayburt için harekete geçirilmesi gerektiğini de sözlerine ekledi.

Bilim Eğitim Kültür Derneği Başkanı Mete Emir ise, “Dünyada bölgesel, ülkeler arası bir takım platformlar kurulurken, hatta Türkiye’de Sivil Toplum Örgütleri platform oluştururken, her geçen gün kan kaybeden Bayburt’ta nasıl Sivil Toplum Kuruluşları Platformu olmaz. İşte bu birlikteliği sağlamak ve memleketimiz adına güçlü olabilmemiz için böyle bir platform oluşturduk. Çünkü gündemi olmayan bir şehrin iddiası da olamaz” dedi.

Demiryolu Projesi’nin Bayburt için önemine değinen Mete Emir, “Bu proje aynı zamanda tarihi İpek Yolu’nun yeniden canlandırılması açısından önemlidir. Demiryolu projesi oldukça büyük bir projedir. Şöyle ki, şu zamana kadar Bayburt kaç tane 1.5 milyar dolarlık projenin içerisinde yer almıştır. Bunları düşünmemiz lazım. Umuyorum ki, bu toplantı Bayburt için, Bayburt’un hakları için bir milat olur” diye konuştu. Emir, Demir Yolu Projesi’nin Bayburt’ta bir kitlesel harekete dönüştürülmesi gerekliliğine de değinerek, ortak paydanın Bayburt’un sorunları ve yarınları olmasının gerekliliğinin altını çizdi.

Toplantı diğer Sivil Toplum Kuruluşları temsilcilerinin konu hakkındaki olumlu ve destekleyici konuşmalarıyla devam etti.

Toplantıda Temmuz ayı içerisinde yapılacak Dede Korkut Kültür Sanat Şölenleri’nde Ticaret ve Sanayi Odası tarafından düzenlenecek olan Ekonomik Kalkınma Sempozyumu’na Hızlı Tren Projesinin dahil edilmesine karar verildi.

Konuyla ilgili olarak Proje hakkında çalışmaların bizzat içerisinde bulunan KTÜ İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Şeref Oruç ve yine konunun uzmanları olan hemşerilerimiz Devlet Demir Yolları Eski Genel Müdürü Prof. Dr. Vedat Bilgin ile Yıldız Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi İhsan Özkul’la fikir alışverişinde bulunulmasına karar verildi.

Bayburt Sivil Toplum Kuruluşları Platformu üyeleri, 17.06.2009 Çarşamba günü tekrar bir araya gelecek.

 

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.