Pehlivan: "Doğal afet olarak Bayburt'ta yangınlar ilk sırada"

Vali Ali Hamza Pehlivan, Afet Yönetimi konulu konferansa katıldı.

Pehlivan: "Doğal afet olarak Bayburt'ta yangınlar ilk sırada"
Bayburt Postası - Vali Ali Hamza Pehlivan, Afet Yönetimi konulu konferansa katıldı. Bayburt Valiliği himayesinde Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD) İl Müdürlüğü tarafından 28 Şubat Sivil Savunma Günü ve 1-7 Mart Deprem Haftası dolayısıyla Bayburt Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Prof. Dr. Gökhan Budak Konferans Salonu’nda Afet Yönetimi konulu konferans düzenlendi.

Vali Pehlivan konferansta yaptığı konuşmada afetlere hazırlıklı olunması gerektiğini söyledi. Afetlerin tamamen engellenemeyeceğini ya da ortadan kaldırılamayacağını belirten Vali Pehlivan, özellikle doğal afetlerin meydana gelmeye devam edeceğinin bir gerçek olduğunu kaydetti.

Vali Pehlivan insanın canı, beden ve ruh sağlığı üzerinde etki yapan her şeyin afet sayılabileceği tanımlamasında bulunarak, “Tabi bilimsel sınıflandırma olarak konuyla ilgili uzmanlar afetleri doğal, teknolojik ve insan kaynaklı afetler olmak üzere 3 ana başlık altında topluyorlar. Bunların arasında en çok maruz kaldığımız doğal afetler. Son zamanlarda özellikle teknoloji kaynaklı ve insan kaynaklı afetlerin de çok arttığını görüyoruz. Türkiye’miz bu bağlamda neredeyse tüm afet türlerinin yaşandığı bir ülke. Biz kamu birimleri başta olmak üzere yatırımlarımızı ve özellikle altyapı ile şehirleşme konusunda atacağımız adımları çok dikkatli ve özenli belirlersek afetlerin yol açtığı zararları azaltmış oluruz.” dedi.

Çarpık yapılaşmanın birçok sorunu da beraberinde getirdiğine işaret eden Vali Pehlivan, “Ev yapmak için dere yataklarının önü kapatılıyor. Bu sadece ülkemizin belli bir bölgesinde yaşanmıyor. Buradan artık su geçmiyor mantığıyla hareket ettiğinizde bir bakıyorsunuz o kaynak birden taşıp bulduğunu önüne katarak yerleşim yerlerinde ölüm ve yaralanmalara yol açıyor. Bu bağlamda bireysel olarak bizlere düşen bilgili ve bilinçli hareket etmek. Maddi manevi kayıplar verdiğimiz zaman bunun faturasını ağır ödüyoruz. Çok şükür bu konudaki hem kamu kurumları hem de sivil toplum kuruluşları olarak kurumsal yapılanmamız son yıllarda çok iyi seviyelere geldi. Bugün AFAD gibi gurur duyulacak bir teşkilatımız var. Sadece yurt içinde değil dünyanın birçok noktasında yardım, arama kurtarma, kriz yönetimi gibi konularda faaliyetleri yürüten bir kurum. Tabi burada vatandaşlarımızın da gerek evleri gerekse iş yerlerinde afet riskini göz önünde bulundurarak hareket etmesi çok önemli. Kısacası afetlere topyekûn hazırlıklı olmak bağlamında her bireye çok önemli görev ve sorumluluklar düşüyor.” diye konuştu.

Vali Pehlivan, konferansın hazırlanmasında emeği geçenlere teşekkür ederek sözlerini noktaladı.

AFAD İl Müdürü Adil Arslan ise Bayburt’un birinci, ikinci ve üçüncü seviye deprem kuşakları üzerinde yer alan parçalı bir yapıya sahip olduğunu söyledi. Doğal afet olarak yangınların Bayburt’ta ilk sırada yer aldığını bildiren Arslan, “2011’den günümüze kadar 51 yangın vakası yaşanmış. Diğer afetler ise su baskını, çığ düşmesi, heyelan, kaya düşmesi, deprem, yer altı su yükselmesi ve şiddetli patlamalar şeklinde de 8 vaka yaşanmış. AFAD Bayburt İl Müdürlüğü olarak 2011 yılından günümüze dek 170 olaya müdahalede bulunduk.” şeklinde konuştu.

Konferans Bayburt Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Uğur Serencam tarafından gerçekleştirilen “Afet Yönetimi” başlıklı sunumla sona erdi.

Bayburt Üniversitesi’nde düzenlenen konferansa Vali Ali Hamza Pehlivan, Belediye Başkanı Mete Memiş, Bayburt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Selçuk Coşkun, İl Genel Meclis Başkanı Yusuf Elçi, kamu kurum ve kuruluşları ile sivil toplum kuruluşu temsilcileri, öğretim üyeleri, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.