Kop Tüneli inşaatında göçük oluştu

Karadeniz ve Doğu Anadolu bölgelerini birbirine bağlayan 2409 rakımlı Kop Dağı Geçidi'nde yapımı devam eden tünel inşaatında yeraltı suyu kaynaklı göçük meydana geldi...

Kop Tüneli inşaatında göçük oluştu
Karadeniz ve Doğu Anadolu bölgelerini birbirine bağlayan 2409 rakımlı Kop Dağı Geçidi'nde yapımı süren tünel inşaatında, yeraltı suyu kaynaklı göçük oluştu.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Tünel Kontrol Mühendisi Hayri Targut, Kop Dağı Tüneli'nin inşaatında aşırı derecede jeolojik verilerin oluşturduğu sorunlarla karşılaşıldığını ve bunlardan en ciddisinin Erzurum girişindeki T2 tüpünün 870'inci metresinde oluştuğunu belirtti.


Erzurum girişindeki T2 tüpünün üst kısmından çıkan yüksek miktarda yeraltı suyu ve dış kısmında oluşan göçük nedeniyle çalışmaların olumsuz etkilendiğini ifade eden Targut, "Kop Dağı T2 tüpündeki aynada lokal göçük oluştu. Yeraltı suyundan kaynaklı zorlukla karşı karşıyayız. Bu zorluğu aşmak için çeşitli müdahalelerde bulunduk ve bu müdahalelerimiz devam ediyor. En hızlı şekilde buradan geçmek istiyoruz" dedi.


Targut, tünelciliğin zor bir iş olduğunu, Kop Dağı Tüneli'ni de en hızlı şekilde yapmak için ellerinden geleni yaptıklarını vurgulayarak, "İnşallah en kısa zamanda bu zorlu bölgeyi geçeriz ve çalışmamıza devam ederiz. Yeraltı iyi ya da kötü anlamda önümüze çeşitli jeolojik veriler sunuyor. Beklenmedik bu verileri biz de çeşitli uygulamalarla geçiyoruz. Bu durumlar tünelcilikte zaten her zaman karşılaşılabilen bir şey. Yani bu tür olumsuz, aniden gerçekleşen şeyler muhakkak olacak" diye konuştu.

Jeolojik verilere göre böyle bir zorluğun belli olduğunu kaydeden Targut, "Biz de buna temkinli geldik ve büyük bir göçük oluşmadan müdahale ettik. Tabii böyle olumsuz etkiler, yeraltı suyunun aşırı gelmesi ve serpantinit dediğimiz bu kaya da neredeyse kile dönüşmüş ve bizim çalışmalarımızı olumsuz etkilemekte. Bu olumsuzluklar ilerleme hızımızı etkiliyor. İnşallah bunu en kısa zamanda geçeceğiz" ifadesini kullandı. AA

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.