FETÖ/PDY davası devam ediyor

FETÖ/PDY'nin Bayburt'taki yapılanmasında yer alan ve örgütün sözde il imamlarının da aralarında bulunduğu 60 sanığın yargılamasına devam edildi.

FETÖ/PDY davası devam ediyor
Bayburt Postası - Bayburt'ta Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY) ilişkin haklarında dava açılan ve aralarında örgütün sözde il imamı "Celatettin" kod adlı C.D'nin de bulunduğu 32'si tutuklu, 9'u firari 60 sanığın yargılanmasına devam edildi.

Bayburt Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmada, "silahlı terör örgütü kurmak veya yönetmek", "silahlı terör örgütüne üye olmak" ve "kamu kurumlarını zarara uğratmak" suçlarından tutuklu ve tutuksuz sanıklar ile avukatları ve yakınları hazır bulundu.

FETÖ/PDY'nin 15 Temmuz darbe girişimi sürecinde Bayburt'taki sözde il imamı C.D, hakkındaki iddiaları kabul etmeyerek, iddianamenin niyet okumaya dayalı olduğunu savundu.

Mahkeme başkanının, C.D'ye il imamı olduğu dönemde örgüte ait Aba Koleji'nin muvazaalı satışına ilişkin sorusuna ise "Bu yöndeki talimatı alanlar esnaf ya da tüccarlar. Bu kişiler saf mıydı, aklı yok muydu ki benim talimatımla bir milyon liralık ticaret yaptılar." ifadesini kullandı.

C.D'ye kendisinden önceki örgütün Bayburt'taki il imamını tanıyıp tanımadığı sorusu üzerine de Bayburt'ta kendisinden önce il imamı olan A.I. isimli kişiyle aynı kişi olup olmadığını tam olarak hatırlamadığını, bu kişiyle Van Yüzüncü Yıl Üniversitesinde tanıştığını anlattı.

"Örgüte eleman kazandırmak amacıyla BAYGİAD kuruldu"

FETÖ/PDY'nin Bayburt'taki çatı soruşturması kapsamında daha önce tutuklanan ancak etkin pişmanlıkla tahliye edilen tutuksuz sanık İ.T.S. de savunmasında, kendisinin de bu örgütte mütevelli olduğunu, örgütün yıl içinde her mevsim mütevelli diye tabir edilen üyelerine çeşitli talimatlar verdiğini belirterek, "Her mevsim, mevsimine göre mütevellilere il imamı tarafından talimatlar verilirdi. Bu talimatlar okul zamanı burs, kurban döneminde kurban ve yine mevsimine göre de himmetler gibi örgüte maddi destek sağlanırdı." dedi.

İ.T.S, örgütün her ilde olduğu gibi Bayburt'ta da kendilerine eleman kazandırılması amacıyla çeşitli faaliyetlerde bulunulduğunu dile getirerek, "Bayburt'ta örgüte eleman kazandırmak amacıyla Bayburt Girişimci İşadamları Derneği'ni (BAYGİAD) kuruldu. Bu dernek aracılığıyla yapılan çeşitli sosyal faaliyetler, yurt içi ve yurt dışı gezilerle insanlar örgüte ısındırılıp ardından da mütevelli yapılırdı." diye konuştu.

"Bayburt'ta üç ayrı mütevelli grubu vardı"

Tutuklu sanıklardan M.K. ise örgüt içinde mütevelli diye tabir edilen grupta 2015 yılına kadar yer aldığını, örgütün bu grupları yöresel çeşitli isimlerle adlandırdığını vurgulayarak, "Bayburt'ta üç ayrı mütevelli grubu vardı. Bu mütevelli gruplarından birinin ismi 'Çoruh', diğerinin 'kale', üçüncüsünün ismini ise hatırlamıyorum. Bu gruplar diğer mütevellilerden ayrı toplantılar yapardı. Bu kişileri örgütün il imamı, mütevelliler arasından tek tek görüşerek belirlerdi." beyanında bulundu.

M.K, savunmasında, örgütün bu yapılanmasının haricinde bir de mali heyetinin olduğunu, bu heyetteki kişilerin örgütün ilde yıllardır bilinen isimleri ile ağır ağabeylerinden teşkil edildiğini ve bu kişilerin her birinin örgütün yurt, dersane ve okul gibi çeşitli kurumlarının her türlü işleriyle ilgilendiğini dile getirdi.
Duruşmada dün ve bugün savunmaları alınan örgütün sözde Bayburt imamlarının, örgüt içinde yer alan ve kendi talimatlarını uygulayan kişileri kendilerini kurtarmak adına "akılsız" ve "saf" olarak itham ettiğini belirten sanık M.K, savunmasında şunları kaydetti:

"Örgütün il imamlığını yapan A.I. ifadesinde, 'bunlar saf mıydı ki batan Bank Asya'ya para yatırdı.' dedi. Demek ki biz safmışız ki saf saf götürdük o bankaya para yatırdık. A.I, kendisi bütün mütevelli gruplarını topladı, Bank Asya'ya para yatırılmasını söyledi. Bu bankaya para yatırılmasının Zaman Gazetesinin, Kaynak Holding'in, Sızıntı Dergisi'nin, Yeni Bahar Dergisi'nin cemaatle ilgili yayın gruplarının sıkıntı yaşayabileceklerini, Allah rızası için bunu yapmamız gerektiğini söyledi. Biz bu yayın gruplarının sadece imanlı, ahlaklı, bu ülkeyi seven, ülkeye bağlı ve yanlış yapmayacak, gerekirse bu ülkenin menfaatleri için canını verecek nesiller yetiştirecek diye yaptık. Evet bu insanlar safça yardımlarını, zekatlarını verdiler."

Savunma yapan 15 sanık da haklarındaki iddiaları reddetti.

Duruşmaya, yarın diğer sanıkların dinlenmesiyle devam edilecek.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Ulubatlı 7 yıl önce

Bakın 17/25 Aralıkta sonra bunlar FETÖ terör örğütü ilan edildi.şimdiki yargılananlar ne zaman ilişiği kesmiş bunada bakmak lazım. birde not 15 temmuz olduktan sonra kızının ismi gülen oğlunun ismi Fetullah olanlar niye bu tarihi bekledi.ve bunlar aklandı mı san ki Niye kamu görevine döndüler niye tutuklu iken serbest kaldılar MİLLET bunu takip ediyor.Adalet herkes için aynıdır.Milletvekili yakını olması imtiyaz kabul edilemez.

Avatar
Hakan 7 yıl önce

Kibri, yillarca mütevazilik diye pazarlayan kahpelerin örgütü Fetö...Zerre merhameti haketmiyor bu kahpeler.Zamaninda, iktidarlarina helal gelmesin diye, hakiki manada mücadele eden, canini malini ortaya koyan Müslümanlari düsmana isaret eden, gammazlayan, adeta; "Ben onlardan degilim!" diyerek düsmanin bütün enerjisini müslümanlara ceviren kahpeler bunlar.Unutmadik, unutmayacagiz!