"4/D’li taşerona asgari ücret zammı yansıyacak mı?

Bağımsız Güvenlik-Sen Teşkilat Sekreteri Ali Sayıner, Asgari Ücret hakkında açıklamalarda bulundu.

"4/D’li taşerona asgari ücret zammı yansıyacak mı?
Bayburt Postası - 2019 yılında 4/D taşeron kadrosu alan işçiler için 6’şar aylık dönemlerde 4+4 olmak üzere toplam yüzde 8 zam alacağını ifade eden Bağımsız Güvenlik Sen İl Başkanı Sayıner; "Enflasyonun yüzde 20’nin üzerinde olduğu bir dönemde taşeron kadrosu alan işciler maalesef birçoğu mevcut şartlarsa asgari ücretin altında zam ve maaş alacaklardır. Ancak böyle olması halinde durum, her ne kadar YHK kararına uygun düşse de İş Kanununun 102. maddesinde, 'asgari ücretin altında bir ücret ödenemeyeceği'ne ilişkin kanun hükmüyle çelişkili bir durum ortaya çıkarmaktadır. 4/D’li olarak çalışan işçiler asgari ücretli iken bugün itibarıyla daha fazla maaş alacakken, kadro aldıkları ve 4/D’li olduklarından KHK gereği yeni toplu sözleşme yapılana kadar maalesef ne asgari ücret zammından ne de enflasyon farkından faydalanabileceklerdir” dedi.

"Düzenleme şart!"

Konuyla ilgili mağduriyetlerin giderilmesi için yeni bir düzenleme gerektiğine değinen Sayıner, şunları kaydetti:

“Adı üstünde asgari ücret! "375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin Geçici 24 üncü maddesi 3 üncü fıkrasında; Şirketlerde işçi statüsüne geçirilenlerden, geçiş işlemi yapılırken mevcut iş yerinin girdiği iş kolunda kurulu iş yerinden bildirilenlerin ücreti ile diğer mali ve sosyal hakları, bu madde kapsamındaki şirketlerde geçişten önce alt işveren işçilerini kapsayan, Yüksek Hakem Kurulu tarafından karara bağlanan ve süresi en son sona erecek toplu iş sözlemesinin bitimine kadar bu toplu iş sözleşmesinin uygulanması suretiyle oluşan ücret ile diğer mali ve sosyal haklardan fazla olamayacağı düzenlenmiştir.

Asgari ücretle olan bağlarının koptuğu ve ücret ile diğer mali ve sosyal haklarının 30/06/2020 tarihine kadar bu hükümler çerçevesinde belirlenecektir.

Kamu kurumlarında kadrolu işçilerin de, sonradan KHK gereği kadro alsalar da 2019 ve sonraki yıllar için asgari ücretten az maaş alıyor olmaları hukuki açıdan mümkün olmayacağı ve şu an bir sorun teşkil ettiği için Maliye’nin bu konuda 31 Aralık’tan önce bir düzenleme yapması gerekmektedir.

4/D olarak taşeron kadrosu alan işçilerin maaşlarının asgari ücretten düşük olmaması için enflasyon farkının ödenmesi hakkında bir açıklama veya düzenleme bekliyoruz.”

Anahtar Kelimeler:
Ali Sayıner
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Emre69 5 yıl önce

Senelerce asgari ücretli ayni mesaide çalışıp taseron işçiden az aldığında neden diye kimse sormadi simdi asgari ucretli 4d yi gecti diyenemi ...olan yine garibe oluyor birazda asgari ucretli fazla alsin

Avatar
Yunus69 5 yıl önce

Zaten şuan gözüken açıklamalar kadroya geçişten sonra direk . Asgari ücretle çalışanların maaşı asgari ücretin yüzde fazlasıyla geçiş yapanlara yaklaştığını görüyoruz. Yani zaten kamuda çalışan bir işçi asgari ücretin altında çalıştırılamaz 4-d ki işçiler olarak ya yeni bir tis yada enfilasyın farkı istiyoruz..