10'u tutuklu 21 rütbeli askerin yargılanmasına başlandı

Haklarında "Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etme" suçlamasıyla dava açılan 10'u tutuklu 21 rütbeli askerin yargılanmasına başlandı

10'u tutuklu 21 rütbeli askerin yargılanmasına başlandı
Bayburt Postası - Bayburt'ta, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz'daki darbe girişimine ilişkin haklarında "Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etme" suçlamasıyla dava açılan 10'u tutuklu 21 rütbeli askerin yargılanmasına başlandı.

Bayburt Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya tutuklu ve tutuksuz sanıklar, yakınları ile avukatları katıldı.

Sanık savunmalarının alınmasıyla başlayan duruşmada ifade veren ve 15 Temmuz 2016'daki darbe girişimi döneminde 4. Motorlu Piyade Komutan Yardımcılığı Bayburt Kışla Komutanı olarak görev yapan yarbay Ahmet Ergüden, hakkındaki suçlamaları reddetti.

Mahkeme başkanının, çocuklarının FETÖ/PDY bağlantısı nedeniyle kapatılan Aba Kolejine gönderilmesine ilişkin sorusu üzerine sanık Ergüden, "Haziran ayı başında Bayburt'a atamam yapılınca internetten baktığımda bir özel okul olduğunu gördüm. Devlet okuluna gönderme şansımız olmadığından okulun nasıl bir okul olup olmadığını araştırmadan okul müdürüyle telefonda görüştüm. Daha sonra Bayburt'a gelince okula gidip kaydını yaptırdım. Kayıt sürecinde okuldaki bir toplantı sonrasında yemek ikramları oldu. Yemek için okulun üst katında bulunan ve ayakkabılarımızı çıkararak girdiğimiz bir salona aldılar bizi. Buradaki yemek değişik geldiği için de fotoğrafını çekip eşime gönderdim" dedi.

Tutuklu sanıklardan Altan Demirbaş da vatan haini olmadığını ve kendisine FETÖ üyelerince kumpas kurulduğunu savundu. Demirbaş, "Ben o gece 1-2 tankın termal maksatlı hazırlanmasını istedim. Tanklar üzerinde kesinlikle mühimmat olmamasını söyledim" diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın televizyonlardaki açıklamasının ardından himayesindeki erbaş ve erlerin toplanmasını istediğini belirten Demirbaş, bu hain kalkışmaya destek vermediğini ve vermeyeceğini bildirdiğini kaydetti.

Tutuksuz sanıklar M.N., A.Ç.,H.I. ve O.A'nın da savunmaları alındı.AA

Söz hakkı verilen tutuksuz sanık eski yüzbaşı M.K, üzerine atılı suçu kabul etmediğini ve böyle bir suçlamayla yargılanmaktan utanç duyduğunu söyledi.

15 Temmuz darbe girişimi gecesi evindeyken kışlaya çağrıldığını, bu çağrı üzerine kışlaya gittiğini belirten sanık M.K, kışlaya gittiğinde kendi taburunun yanına gittiğini, taburda bir kargaşa halinin olduğunu, Mehmetçik'lerden bazılarının hücum yeleği bazılarının ise silah almaya çalıştığını ifade etti.

Tutuklu sanık eski yüzbaşı A.D. de 15 Temmuz gecesi birliğinde rütbeli askerlere saat 23.00 civarında mühimmat dağıtımı yapıldığını anlatarak, "O saatlerde hiçbir yetkiliden darbe olduğu yönünde bir bilgilendirme yapılmadı. Yine o gece dağıtılan mühimmat teslim-tesellüm fişiyle yapıldı. Bu dağıtım darbe girişimine destek olmak için yapılsaydı kimse bunu kayıtlı olarak yapmakla uğraşmazdı." dedi.

Eski üsteğmenlerden tutuklu sanık M.G. de Bayburt'taki 4. Motorlu Piyade Komutan Yardımcılığı Kışlası'ndaki görevine 11 Temmuz 2016 günü başladığını, 15 Temmuz günü mesai saatinde de devir teslim yapılarak görevi aldığını aktardı. M.G. olayların başlaması üzerine kışlaya çıktığını, bu sırada da kendisine silah ve mühimmat verildiğini anlattı.

Tutuklu sanık eski üsteğmen S.T. ise o gece kışlaya geldiğinde o dönem tabur komutanı olan binbaşı Cihat Aksu'nun kışla emniyeti için timler oluşturulduğunu, kendisinin de bir timin başına verildiğini ifade ederek, "Televizyondan olup bitenleri izliyorduk. Önce Ümit Dündar'ın açıklaması ve ondan sonrada cumhurbaşkanının açıklamasını izledik ve bu olayların hain bir darbe kalkışması olduğunu anladık. Bu saatten sonra bana herhangi bir emir verilmedi" şeklinde savunma yaptı.
Sanıklardan M.Y.A. da Bayburt 4. Motorlu Piyade Komutan Yardımcılığında 15 Temmuz 2016 gecesi bir WhatsApp grubu oluşturulduğunu belirterek, "Bu grupta ben dahil 10 kişi vardı. Bu grubun hangi amaçla kurulduğunu bilmiyorum. Bu gruptan o gece sadece bir fotoğraf paylaşıldı. Onda da o gece aldığımız silahların seri numaralarının yazılı olduğu bir kağıt vardı" diye konuştu.

Duruşma bugün diğer sanıkların ifadelerinin alınmasıyla devam edecek. 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Vatandaş 6 yıl önce

İfadeler,açuklamalar,itiraflar maalesef o hain darbe teşebbüsünün olduğu 15 temmuz gecesi bayburt ta da Hain FETÖ örgütünün boş durmadığını gösteriyor .Valiliğimizin ve Belediyemizin Kışla giriş-çıkışların da ve stratejik noktalar daki önlemleri ile halkın meydanlara çıkmasının ehemmiyeti bir kez daha ortaya çıktı.İnşaAllah Hainler gereken cezaya çaptırılacaktır...