FLASBELLEKLİ MUSKA

Flashbellekli muska da çıktı… Çıkmakla kalmadı, fetvası bile alındı… Diyanet, genelde kâğıt üzerine yazılıp naylon ve metal kaplama gibi koruyuculara sarılarak boyuna asılan muskaların yerine, flashbelleğe dua ya da ayet yükleyip kullanılabileceğine dair fetvayı verdi ama çekinceyi de koydu. Çekince şu; “Muskanın dinimizde yeri yoktur amma buna inanıp rahatlamak amacıyla flashbellekten yararlanmakta bir sakınca da yoktur. Önemli olan niyettir.”

KEÇİNİN ŞARAP İÇMESİ

Ve keçinin şarap içmesi… Cahit Kayra’nın “Osmanlı’da Fetvalar ve Günlük Yaşam” adlı kitabında gülünç, garip, kara mizah örneği fetvalar da var. Bunlardan birisi şöyle:

“Bir adam keçisine ilaç niyetine şarap içirirse, keçinin eti haramdır. Ancak keçi birkaç gün içmeden otlarsa, eti haram olmaktan çıkar.”

GERDEK GECESİ DAMAT GELİNİN AYAĞINI YIKAYACAK MI?

Damadın, evlilik günü gelinin ayağını yıkaması diye bir rivayet var mıdır?
Cevap: Değerli kardeşimiz, kaynaklarda böyle bir hadise rastlayamadık. Yalnız evlilikleri zamanında Hz. Peygamber (asv)'in Hz. Ali (ra) ve Hz. Fatıma (r.anha)’ya su serptiğine dair rivayetler vardır. Ancak orada “damadın evlilik günü gelinin ayağını yıkayıp evin dört bir yanına serpmesine dair” bir bilgi söz konusu değildir. Kaynak: https://sorularlaislamiyet.com

Tersi bir görüş de var. İşte o: Resulullah efendimiz, Hazret-i Fatıma’yı Hazret-i Ali’ye tezvic ettiklerinde buyurdu ki:

“Ya Ali! Gelini kendi evine götürdüğün zaman, çorabını ayağından çıkar. Ayağını yıka. O suyu evin bütün köşelerine saç. Böyle yapınca, Allahü teâlâ senin evinden yetmiş türlü fakirliği dışarı çıkarır. Yetmiş türlü bereketi evine dahil eder. Yetmiş rahmeti sana nazil kılar. O gelin ile ve onun bereketi evin köşelerine erişir. O gelin, delilikten ve diğer hastalıklardan emin olur.”

Kaynak: http://www.dinimizislam.com

DİZ ÇÖKEREK EVLİLİK TEKLİFİNDE BULUNMAK

Diz çökerek evlilik teklif etmek caiz midir?
Cevap: Değerli kardeşimiz, ibadet maksadıyla olmadıkça günah olmaz.
Kaynak: https://sorularlaislamiyet.com

CÜNÜPKEN TRAŞ OLMAK

Cünüpken tıraş olmada bir sakınca var mıdır?
CEVAP: Cünüp kişi, Nisa sûresinin 43. âyetine göre namaz kılamaz. Namazın farzlarından biri de Kur’ân okuma olduğu için İslâm bilginlerinin büyük çoğunluğu cünubun Kur’ân okuyamayacağı görüşündedir. Ancak Peygamberimizin açıklamasına göre cünup kişi abdest alarak veya ağzını çalkalayarak yemek yiyebilir. Dinimizde cünubun yapamayacağı işler arasında tıraş olmamak yoktur. Ama mecbur kalmadıkça tıraş olmamanızı öneririm.
Kaynak: https://www.mumsema.org

GENİŞ GÖRÜŞLÜ AYETULLAH SİSTANÎ

Soru : Mübarek Ramazan ayında bayanların dudaklarına ruj sürmelerinin hükmü nedir?
Cevap : Sakıncası yoktur.
Soru : Açık saçık resimlere bakmak ve ahlak dışı chat etmek orucu batıl eder mi?
Cevap : Batıl etmez.
Bu fetvalar Şii din bilginlerinin en büyüklerinden Ayetullah Sistanî’ye ait.
Kaynak: http://www.ehlibeytder.com

Evet, fetvalar bu kadar… Ama son olarak fetvalara ilişkin son derece ilginç ve az bilinen bir bilgiyi Bahadır Boysal’ın “Osmanlı İşkenceleri ve Diğerleri” adlı kitabından aktaralım:

“Osmanlılarda sırf şahsi amaçları yüzünden yanlış fetva veren din adamlarının başı, dübekte macun kıvamına gelene kadar eziliyordu.”
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.