Şehrin uzak noktalarında bile olsa, yaşıyor Çoruh!

"Eskiden böyleymiş, bizim Çoruh" demiyoruz şimdilik! Çünkü bizzat şehrin bağrında yaşayıp da gördüğümüz bu manzara şehrin uzak noktalarında bile olsa yaşıyor en azından!

Şehrin uzak noktalarında bile olsa, yaşıyor Çoruh!
Bayburt Postası - Çoruh Nehri’nde serinlemek isteyenler için mesafe her geçen yıl biraz daha uzuyor. Kıyılarında nesiller büyüten Çoruh Nehri merkezi yaşamdan ve insandan o kadar uzaklaştırıldı ki, bir alışkanlık misali Çoruh’tan kopamayanların yeni adresi şehirden 15 kilometre uzakta kalıyor artık.

Geçtiğimiz yıl Kopuz Köprüsü yakınlarını mesken tutan Çoruh’un müdavimleri, şimdilerde mesafeyi 5 kilometre daha uzatarak Maçur Köyü yakınlarına ulaştı. Yüzmek için oluşturulan küçük bir set ve bu setin azgın sulara vurduğu sınırlı kement sayesinde oluşmuş mütevazı bir göl. Mütevazı dediysek, saat 3’ten akşamın 7’sine kadar hiç boş kalmıyor. Can yeleği ile Çoruh zevkinden mahrum bırakılmayan çocuklardan, bir zamanlar her bir noktasında kulaç attığı Çoruh’un sularında ak düşmüş sakallarını aklayan yaşlısına kadar...

Nasıl yok ettik, nasıl kıydık!

Hal böyleyken, "eskiden böyleymiş, bizim Çoruh" demiyoruz şimdilik! Çünkü bizzat şehrin bağrında yaşayıp da gördüğümüz bu manzara şehrin uzak noktalarında bile olsa yaşıyor en azından!

20 yıl öncesinde başlayan bu yok ediş serüveni çocukluğumuzun mekanlarını birer birer elimizden almıştı. İlk kurban Zahit Mahallesi kıyılarıydı. Çoğu bulunduğu alandaki sembol ağaçlardan ismini almış ‘Çatal’, ‘Çiftçatal’, ‘Golluk’, ‘Sürgün’ ve ‘Vicdan’ adlı plajlar yok edildi. Yine Kaleardı Mahallesi’nde yer alan ‘Kumluk’, ‘Domuz Boğan’, ‘Sığır Çayları’ gibi... Beton yığınlarıyla hapsedilen Çoruh'un bu efsane noktaları artık insanları ağırlayamıyor...

Hepsinin yerine ya lüks villalar dikildi, ya da betondan kanyon içine sıkıştırıldı. Kıyılarına dikilen ne varsa, intikamını alacak olan doğadan korumak içindi ama beton yığınlarıyla hapsedilen Çoruh, göz göre göre yaşamdan daha da uzaklaştırıldı. (Haber: Murat Okutmuş)




Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Lokman sevimli 8 yıl önce

Bu saydigiz efsane yerlerde bende yuzdum ama taaa viyanadan geldim coruh''u buhalde gorunce inanin kahroldum coruhu bu hale getirenlerin Allah belasini versin

Avatar
taner 8 yıl önce

Bizler Çoruh la büyüyen herhalde son nesliyiz çünkü yukarıda yazdığınız tüm noktalarda yüzdük ... Şuna şahit olmuşumdur,tatilini denizde değilde sırf Çoruh ta yüzmek için gelen nice arkadaşlar vardı bu arkadaşlar son yıllarda gelmez oldular yada gelip az vakit kalıp gidiyorlar.Bu rakam azımsanmayacak kadardır .Diğer bir sıkıntı ise burda yüzemeyenler tirebolu veya trabzon a akın ediyorlar ve alış verişlerini hep dışarıda yaparak il ekonomisine zarar vermekte.D.S.İ havza genişliğini yaparken doğal yüzme yerleri bıraka bilirlerdi ama insafsızca buna müsaade etmediler.Şunu belirteyim havuz var diyenler çıkabilir inanın hiçbir şey Çoruh ta çimmenin tadını vermiyor...

Avatar
Ahmet Çağıldak 8 yıl önce

VKimsenin şimdi şikayet etmeye hakkı yok! Ama benim var! Çünkü neredeyse 25 yıldır her yerde, her fırsatta, her koşulda buna sebep olan yerel yöneticileri, seçilmişleri, atanmışları ve suçta en büyük pay sahibi hemşerilerimi eleştirdim. Yöntem ve model önerdim. "Bu kulağım keçe, burdan vura ordan geçe".

Avatar
cihan 8 yıl önce

Bayburt Postası ailesine duyarlılıklarından dolayı teşekkür ediyorum. Belediye bu hatasını telafi eder inşALLAH.