Çoruh, hakkını alır bir gün!

Dünyanın en hızlı akan nehirlerinden biri olan Çoruh'un üzerindeki bent toprak kaymasına neden oldu.

Çoruh, hakkını alır bir gün!
Bayburt Postası - Dünyanın en hızlı akan nehirlerinden biri olan Çoruh'un üzerindeki bent toprak kaymasına neden oldu. Şiddetli rüzgar, fırtına, sis ve taşkınların hayatı olumsuz etkilediği bölgede dün Bayburt’ta da pek alışık olunmayan doğa olayı yaşandı.

Debisi en yüksek olduğu döneme giren Çoruh Nehri, Erzurum köprüsü civarında bulunan setin kenarlarını aşındırarak yol kenarındaki direği toprakla birlikte söküp içine aldı.

DSİ yetkililerinin Çoruh Nehri'ne yapılan ve 'Çoruh Gerdanlıkları' diye tabir edilen setlerden kaynaklandığını belirttiği bu doğa olayı, akıllara Çoruh kıyılarındaki yapılaşmaları getirdi. 2013 yılında Bayburt Belediyesi tarafından nehir üzerine yapılan ve beğeniyle karşılanan bentlerin bir kısmı, etraftaki yapılaşmalara zarar verdiği gerekçesiyle kaldırılmıştı. 

Yıkımın gerekçesi olarak bent yüksekliği seviyesine ulaşan suda pislik biriktiği ve yükselen suyun ise nehir etrafındaki yapılaşmalara sızdığı belirtilmişti. Bayburt Belediyesi ekipleri tarafından geçtiğimiz yıl başlatılan yıkım çalışmaları ilk olarak Zahit Köprüsü mevkiinde başlarken, kaldırılması gündeme gelen nehir üzerindeki diğer tüm bentlerin de dün yaşanan toprak kayması nedeniyle şimdi tamamen kaldırılması bekleniyor.

Çoruh Gerdanlıkları’nın hikmeti!

Öte yandan yaşanması muhtemel bu doğa olaylarına rağmen Çoruh kıyılarındaki yeni yapılaşmalar dikkat çekiyor. Bayburt Belediyesi tarafından ‘Bayburt yüzünü Çoruh’a dönüyor’ projesi kapsamında yapılan ve ‘Çoruh Gerdanlıkları’ adı verilen bentlerin aslında Çoruh nehri etrafındaki yapılaşmanın yanlışlığını dün yaşanan olayla birlikte bir kez daha gözler önüne serdi. 

Nehre sıfır inşa edilen yapıların bulunduğu alanın imara açılmasına tepkiler devam ederken, bu tepkilere rağmen değişen bir şey yok.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.