Bir çeşme etrafında umutlandı Bayburt...

Bayburt’un kültür hayatı, dün yapılan 'özel' bir açılış ve açılışta yapılan “samimi” ve “heyecanlı” konuşmalarla yeni bir ivme kazandı...

Bir çeşme etrafında umutlandı Bayburt...
Bayburt Postası - Bayburt’un kültür hayatı, dün yapılan 'özel' bir açılış ve açılışta yapılan “samimi” ve “heyecanlı” konuşmalarla yeni bir ivme kazandı.

Yaklaşık 1 yıl önce kent kimliğinin muhafazasına yönelik çağrılar içeren “Bana Bayburt’umu Geri Ver” kampanyasını başlatan Kenan Yavuz, Akyaka Köyü’nde bulunan tarihi çeşmenin restorasyonunu üstlenerek bir anlamda başlattığı kampanyanın ilk adımını da kendisi atmış oldu.

Restorasyonu tamamlanan tarihi çeşmenin açılışına Yavuz’un yanı sıra Bayburt Vali Yardımcısı Abdülhamit Karaca, Demirözü Kaymakamı Zihni Yıldızhan, Akyaka Köyü Muhtarı Ulvi Ateş, Baksı Müzesi Kurucusu Prof. Dr. Hüsamettin Koçan, AK Parti Ekonomiden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Naci Ağbal, Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Dr. Şahap Kavcıoğlu, AK Parti Bayburt İl Başkanı Hakan Kobal, BEKDER Başkanı Mete Emir, Baksı Kültür ve Sanat Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Oya Koçan, Bayburt Kadınlar Derneği Başkanı Semra Karabulut, il müdürleri, davetliler ve ev sahibi olarak Akyaka Köyü sakinleri katıldı.

Açılış öncesinde kısa bir konuşma yapan SOCAR Türkiye Başkanı Kenan Yavuz, restorasyonun Bayburt’ta başlatılan farkındalık yaratma faaliyetler dizisinin küçük bir halkası olduğunu açıkladı.

Prof. Dr. Hüsamettin Koçan’ın Bayburt’ta Baksı Müzesi ile başlattığı kültür ve turizm devrimini hep beraber sürdüreceklerini söyleyen Yavuz, şunları kaydetti:

Yavuz: “Bayburt’un kent kimliğini yeniden ayağa kaldırmak için hepimiz hemfikiriz..”

“Bayburt’un kendi kültürü ile buluşması için adımlar atmaya devam edeceğiz. Siyasilerimiz ve yöneticilerimizde bu kervana katılacak ve bu rüzgarla çok güzel işler başaracağız. Evet, Bayburt’un içinde bulunduğu durum hepimizi üzüyor. Özeleştiri yapmak durumundayız, bu bir gerçek. Kendimizi sorgulamamız lazım. Yaptığımız yanlışlardan dönerek, tüm kültürümüze ve eski eserlerimize sahip çıkmamız gerekiyor. Bugün burada gördük ki, Bayburt’un kadim kültürünü ve kent kimliğini yeniden ayağa kaldırmak için hepimiz hemfikiriz.”

Yavuz: “Hayata geçirmek istediğimiz bir çok dönüşüm ve muhafaza projemiz var…”

“Akyaka Köyümüzde bu kadim kültürün önemli mihenk taşlarından biri… Kültürel derinliği ve izleri olan bir köy… Akyaka Köyü’nde, başka köylerimizde ve Bayburt merkezde hayata geçirmek istediğimiz bir çok dönüşüm ve muhafaza projemiz var. Baksı Müzesi ile devleşen, Beşpınar’da Kültür Evi projemizle devam eden, bu tarihi çeşmemizin restorasyonu ile serinleyen ve de heyecanlanan bu yeni bakış açısı her geçen büyüyerek devam edecek diye umut ediyorum. Bu anlamda kampanyamızla birlikte, bu projeye destek ve emek veren, başta dünyaca ünlü taş ustalarımız olmak üzere herkese çok teşekkür ediyorum."

 

Koçan: “Zengin ama sahipsiz bir kültürümüz var!”

Tarihi çeşme restorasyonunun kendisini çok mutlu ettiğini ifade eden Baksı Müzesi Kurucusu Prof. Dr. Hüsamettin Koçan, Bayburt’un kültür altyapısı için “zengin ama sahipsiz bir kültür” yorumunda bulundu.

Kenan Yavuz’un “bizi bu konularda o zehirledi” diye işaret ettiği Koçan, açılışta yaptığı konuşmada şunları kaydetti:

“Bu restorasyon ve burada yaşadığımız umuda dair teşekkür ediyorum. Evet, zengin ama sahipsiz bir kültürümüz var, öncelikle bu kültüre sahip çıktığı için Kenan Yavuz’a teşekkür ediyorum. İstanbul Bienali’nin bu yıl ki konsepti “tuzlu su”, bizde bu bienale tuzlu su ile olmasa bile tatlı su ile katılmış oluyoruz. Bu çalışmayı öğrenir öğrenmez Kenan Beye ilk çektiğim mesaj ‘o çeşme bugüne kadar uygarlıkları besledi, böylelikle gelecekte de yeni uygarlıkları besleyecek’ oldu. Kesinlikle öyle: Bu tarihi çeşmeden bu su devamlı aktıkça, bizim insanımız daha serin ve daha mutlu yaşayacak. O nedenle umudu da temsil ediyor bu çalışma…”

Koçan: “Bu çalışmayı özetleyen duygu; farkındalık yaratma meselesidir…”

“Sembolikte olsa bu çalışmanın Bayburt’un kültür tarihi açısından çok önemli bir yeri var diye düşünüyorum. Bu çalışmayı ve emeği tam olarak özetleyen duygu; farkındalık yaratma meselesidir. Çalışmayı daha ilginç kılan ise çok mütevazi bir noktadan ve çok ilginç bir yerden başlamış olmak. Bu çalışmadan dolayı hemşerilerimle gurur duyuyorum, burada olmaktan dolayı çok mutluyum, emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.”

Koçan: “Galiba bu kentin tarihine güzel bir yazgı ilave edeceğiz…”

“Bayburt’ta son yıllarda, yavaş yavaşta olsa, görüyoruz ki bir bilinç oluşmaya başladı. Ben böyle görüyor ve böyle düşünüyorum. Galiba hep birlikte, el ele vererek bu kentin güzel tarihine güzel bir yazgı ilave edeceğiz diye düşünüyorum. Burada olmaktan büyük mutluluk duydum. Taş ustalarına teşekkür ediyorum, bu çeşmeyi bugüne taşıyan herkese, geleceğe taşıyacağı içinde sevgili hemşerim Kenan Yavuz’a tekrar çok teşekkür ediyorum.”

Açılış programının son konuşmasını ise AK Parti Ekonomiden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Naci Ağbal yaptı. 



Ağbal: “Bir yüz yıl sonrasına anlamlı mesaj…”

Ellerinde cep telefonlarıyla açılış programını kayda alan köy çocuklarına dikkat çeken Ağbal, çocukluk yıllarında siyah beyaz fotoğraf gördüğünde yaşadığı heyecana değinerek, kuşaklar arasında yaşanan teknolojik değişime dikkat çekti. Bu değişimin ve hızın tek bir şeyi es geçemeyeceğine vurgu yapan Ağbal, “işte bu görüntüler bir yüz yıl sonrasına bu çeşme başından anlamlı bir mesaj gönderiyor” dedi.

Ağbal, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Bu tarihi köy çeşmesinin geleceğe taşınıyor olmasından dolayı çok mutluyum, emeği geçenlere teşekkür ediyorum. Evet çeşme bir metafor, evet çeşme başında hayatın içerisinde onlarca güzel şey yaşanıyor. Kesinlikle doğru; hayatın yaşanmışlıklarının ortak paydalarından biri de çeşmelerimizdir. Bu ortamda eksiklikleri fark edip, bu tarihi çeşmemizi yeniden ayağa kaldırdığı için Kenan Yavuz’a teşekkür ediyorum.” 

Ağbal: “Bayburt’un kültürünü yeniden ayağa kaldıracağız…”

“Kenan Yavuz daha öncesinde Beşpınar’da keyifli ve muhteşem bir işe imzasını attı. Bu hassasiyeti kendi köyü olan Beşpınar ile sınırlı bırakmayıp devam ettirdiği için teşekkür ediyorum. Baksı Müzesi’ni artık herkes biliyor, gittim dolaştım, büyülendim. Prof. Dr. Hüsamettin Koçan’a çok teşekkür ediyorum. Bu örnekler gösteriyor ki; gurbete gidenler aslında buranın suyunu ekmeğini iyi bilendir. Gurbete gidenler buraya dair akıllarında kalanları tekrar ayağa kaldırmak istiyorlar. Bayburtluların nereye giderseler gitsinler özünden kopamadıklarını gösteriyor.

Bizlerde bu süreçte üzerimize düşen tüm görevlerin bilincindeyiz. Özellikle Bayburt’ta eski yapıların ayağa kaldırılmasında, Bayburt’un dört bir tarafına dağılmış eserlerimizi; cami, bina, türbe, yapı, çeşme, kilise… Her ne varsa, hepsini yeniden ayağa kaldıracağız. Biliyoruz ki; bütün bu değerler bu toprakların aynı zamanda nişanaleri… Bütün medeniyetleri kucaklamış ve bu günlere kadar taşımışız. Bu da bizim medeniyetimizin kucaklayıcılığını gösteriyor. Kuşaklar boyunca bize ulaşan emanetleri, bizlerde gelecek kuşaklara taşımamız gerekiyor. Bunun bilincindeyiz. Bu anlamda tarihi çeşmemizin birkaç yüzyıl daha yaşanmışlık ve yaşanacaklara ev sahipliğini yapacağını görüyor olmanın mutluluğunu yaşıyorum.”

Açılış programında ayrıca; tarihi çeşmenin yeniden kültür hayatına kazandırılmasına verdiği destekten dolayı Kenan Yavuz’a, köyün emekli öğretmenlerinden Nurten Gül ve Akyaka Köyü Muhtarı Ulvi Ateş tarafından günün anısına birer teşekkür plaketi takdim edildi. 

Açılış programı toplu fotoğraf ile son buldu. 


“Su gibi aziz olun..”

Bizler de Bayburt Postası olarak, kentin kimliğine küçük büyük demeden her anlamda katkı sunan Kenan Yavuz’a, bu anlamda şehrin kimliğine ivme kazandıran, cesaret veren, yüreklendiren Baksı Müzesi Kurucusu Prof. Dr. Hüsamettin Koçan’a, bu keyifli fotoğrafta yer alarak gerek sözleri, gerekse heyecanları ile destek veren ve ortak olan tüm Bayburt sevdalılarına teşekkür ediyoruz. Su gibi aziz olun…
 

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
ALOŞ 9 yıl önce

Parti teşkilatı gibi çalışmamak lazım. Sanki başka partiler yok Bayburt ta . Hep iktidar hep iktidar. Bir gün olur İktidar gider de başka partiler gelirse iktidara o zaman da ondan olunur gibi görülüyor.Tıpkı eskide olduğu gibi.

Avatar
çalışıyorlar 9 yıl önce

Adamlara helal olsun Bayburt'un tarihine nasıl sahip çıkıyorlar....

Avatar
yusuf mehdi özan 8 yıl önce

hedef bayburt ise:yapılacak en önemli durum"bayburtun"kimlik ve kütük"kitap haline
gelmelidir,bu katma değeri"bayburt üniversitesi öncülüğünde olmalıdır.saygı ile