Aydıntepe Yeraltı Şehri meraklılarını bekliyor

Aydıntepe ilçesinde 1998 yılında yapılan inşaat kazısı sırasında tesadüfen gün ışığına çıkarılan Aydıntepe Yeraltı Şehri, gizemini koruyor.

Aydıntepe Yeraltı Şehri meraklılarını bekliyor
Bayburt'ta, hiçbir yapı malzemesi kullanılmadan yer altındaki kayaların oyulmasıyla inşa edilen yeraltı şehri, kentin ön plana çıkan turizm merkezleri arasında yer alıyor.

Aydıntepe ilçesinde 1998 yılında yapılan inşaat kazısı sırasında tesadüfen gün ışığına çıkarılan Aydıntepe Yeraltı Şehri, yüzeyden 2 ila 5 metre derinde, hiç bir yapı malzemesi kullanılmadan, ana kayaya oyulmuş galeriler, odalar ve bu odaların açıldığı daha geniş mekanlardan oluşuyor.

Odalar, yaklaşık 1 metre genişliğinde ve 2 metre yüksekliğindeki galerilere, galeriler de her iki yana genişleyen salonlara açılıyor. Uzunluğu 1 kilometreyi aşan galerilerin tavanında gözetleme ya da havalandırma amaçlı olduğu düşünülen konik biçimde delikler yer alıyor. Yeraltı şehrinin girişinde ise gerektiğinde girişi kapatmak için kullanılabilecek çapı yaklaşık 1,5 metre olan daire şeklinde bir taş bulunuyor. Gezilebilir alanı bin 200 metre olan Aydıntepe Yeraltı Şehri'nin hangi amaçla yapıldığı ise gizemini koruyor.

Aydıntepe Kaymakamı Yeliz Yıldızhan, yaptığı açıklamada, Bayburt'un tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yaptığını ve bu medeniyetlerin izlerinin kentin farklı noktalarında hala ayakta olduğunu söyledi.

Bu medeniyetlerin en büyük göstergelerinden, kalıntılarından birinin de Aydıntepe ilçesinde yer aldığına işaret eden Yıldızhan, Aydıntepe'nin, ilçe merkezinde evler, iş yerleri, cadde ve sokakların hemen altında bulunan yeraltı şehri nedeniyle adeta "2 katlı şehir" konumunda olduğunu belirtti.

Kaymakam Yıldızhan, Aydıntepe Yeraltı Şehri'nin 1988 yılında bir inşaat kazısı sırasında tesadüfen ortaya çıkarıldığını anımsatarak, "Hemen Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulunca koruma altına alınmış ve çeşitli kazı çalışmaları yapılmıştır. Daha sonra Aydıntepe Belediyesinin yerel imkanlarıyla yapılan çalışmalarla Aydıntepe Yeraltı Şehri'nin gezilebilir alanı bin 200 metreye çıkarılmıştır." dedi.

Yeraltı şehrinin günümüzde hala gizemini korumaya devam ettiğini vurgulayan Yeliz Yıldızhan, şöyle devam etti:

"Toprak zeminden 2 ila 5 metre derinlikte oluşturulan Aydıntepe Yeraltı Şehri'nin en önemli özelliği, hiçbir yapı ve dolgu malzemesi kullanılmadan, ana kaya oyularak oluşturulmasıdır. Koridor etrafında açılmış karşılıklı odalar, galeriler, su arkları, gözetleme noktaları, havalandırma bacaları ve aydınlatma için kullanılan duvarlarda oluşturulan oyuklar, bizleri dönemin mühendislik bilgisi ve mimarisi hakkında hayrete düşürüyor."

"Gizemini koruyor"

Yıldızhan, yeraltı şehrinin hangi amaçla yapıldığının tam olarak bilinmediğini kaydederek, "Buranın sığınma amaçlı, düşmanlardan korunmak için, ayrıca zor ve yoğun kış şartlarında barınak olarak kullanıldığı, hatta oranın dönemin devlet zindanı olduğuna dair bilgiler gündeme getirilmekte. Tabi bunun doğruluğu ancak uzman arkeologlar tarafından yapılacak çalışmalarla ortaya çıkacaktır." diye konuştu.



Bölgenin en nadide turizm eserlerinden olan Aydıntepe Yeraltı Şehri'nin denize yaklaşık 100 kilometre uzaklıkta olduğunu dile getiren Kaymakam Yıldızhan, herkesi bu eseri görmeye davet etti.

Yeliz Yıldızhan, yeraltı şehrinin gereken ilgi ve alakayı görmediğini belirterek, şunları kaydetti:

"Biz buranın medyadaki görünürlüğünü ve halk tarafından bilinirliğini arttırmak için tanıtım çalışmalarına ağırlık vermek istiyoruz. Burayı sanatsal faaliyetlerde bir galeri olarak kullanmak istiyoruz. Ramazan Bayramı dolayısıyla uzun bir tatilimiz var. Ben tüm tatilcileri, eski medeniyet meraklılarını, kültürün beşiği olan Bayburtumuza, Aydıntepe Yeraltı Şehrimizi görmeye davet ediyorum” AA

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Aa 8 yıl önce

Uzungöl Bayburtu istiyor