Üniversiteliler, ‘Bayburt’a has’ kültürü tanıyor

Üniversite öğrencileri tarafından oluşturulan ve sosyal faaliyetleriyle dikkat çeken ÜNİBAYDER Öğrenci Kulübü Tuzcuzade Mahalle Odası’nda ‘kültür sohbeti’ adı verilen etkinliğe katıldı.

Üniversiteliler, ‘Bayburt’a has’ kültürü tanıyor
Bayburt Postası - Bayburt Üniversitesi öğrencileri, Bayburt kültürünü tanıyor. Üniversite öğrencileri tarafından oluşturulan ve sosyal faaliyetleriyle dikkat çeken ÜNİBAYDER Öğrenci Kulübü Tuzcuzade Mahalle Odası’nda ‘kültür sohbeti’ adı verilen etkinliğe katıldı.

Gençlik Spor Bakanlığı tarafından finanse edilen “Bilinçli Gençlik, Kimlikli Gelecek” adlı projenin faaliyetleri arasında yer alan etkinliğe,  kapsamında gerçekleştirilen faaliyete Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü Şube Müdürü Adnan Okumuş, Tuzcuzade Mahalle Muhtarı Yusuf Öztuna, Bayburt Üniversitesi Öğretim Görevlisi Özge Korkmaz, BAYDER Başkanı Fatih Dündar ile ÜNİBAYDER Kulübü Başkanı Ufuk Kiper’in yanı sıra vatandaşlar ve öğrenciler katıldı.

Öğrencilerin ilk kez geldiği mahalle odasında gerçekleştirilen sohbette, Bayburt’a has mahalle odaları geleneği ve işlevleri konuşuldu.

Mahalle odalarının geçmişteki fonksiyonları ve önemi hakkında bilgi veren Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü Şube Müdürü Adnan Okumuş, “Bu odalar genellikle uzun kış gecelerinde açılır ve mahalle büyüklerinin iştiraki ile sohbet toplantıları başlardı. Bu sohbetlerde bilge kişiler tarafından tarihi ve dini kitaplar okunur, Türk ve İslam tarihi anlatılır, İslam hukuku gibi konular genel anlamda dile getirilirdi” dedi. Odaların toplu bayramlaşmanın önemli bir adresi olduğunu ve dini bayramlarda oda sahibi tarafından oda müdavimlerine bayram yemeği verildiğini anlatan Okumuş, mahalleli tarafından da değişik zamanlarda ziyafetlerin verildiğini söyledi.

Mahalle odalarının günümüzdeki işlevlerini ise Mahalle Muhtarı Yusuf Öztuna anlattı. Öztuna, nişan, düğün, kız isteme, cenaze merasimi gibi faaliyetlerin devam ettiğini söyleyerek, bu faaliyetlerin muhtarlar tarafından organize edildiğini belirtti.
 
Kültür okulu


BAYDER Başkanı Fatih Dündar da yaptığı konuşmada mahalle odalarının bir kültür okulu olarak değerlendirilebileceğini söyledi. Dündar, “Bu kültür okullarında uzun kış gecelerinde, masalcılar dinlenir, meddahların ve aşıkların düzenlediği programlar sergilenirdi. Bunların dışında ise cenaze ve söz kesme adetlerinin yerine getirilmesi odaların temel işlevleri arasındadır ki bu gelenek günümüzde mahalle odaları bünyesinde devam etmektedir” dedi.

Öğrenciler adına bir konuşma yapan ÜNİBAYDER Kulübü Başkanı Ufuk Kiper ise, mahalle odaları kültürünün gençlerle buluşması ve bu kültürü öğrenebilmesi adına bu sohbetlerin devam edeceğini belirterek, verilen bilgiler için teşekkür etti.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Mahalle odası mı, lokanta mı? 9 yıl önce

Öğrenciler için doğru bilgi: Mahalle odalarının özgün yapıya kavuşması yakın tarihtir. Bu tarih içinde mahalle odalarında cenaze sahiplerine verilen ikram dışında yemek vermek gibi bir şey yoktur. Mahalle odaları özgün yapıya kavuşmadan önce ise bugünkü işlevler daha evvel büyük evlerde yapılırdı. O evlerde mahalle odası geleneği ile uzaktan yakından ilgisi olmayan içkili şarkılı türkülü olanlar da dahil özel günlerde yemekler verildiği için mahalle odalarını aşhaneye benzeterek anlatan yetkili kişi karıştırmış sanırım..