Türk Dünyasına Hizmet Ödülleri sahiplerini buldu

Türk Dünyası Yazarlar ve Sanatçılar Vakfı'nın (TÜRKSAV) 19. Uluslararası Türk Dünyasına Hizmet Ödülleri sahiplerine takdim edildi. Bu vesile ile de Kazak Hanlığının 550. yılı konferansı gerçekleştirildi.

Türk Dünyasına Hizmet Ödülleri sahiplerini buldu
Bayburt Postası - Türk Dünyası Yazarlar ve Sanatçılar Vakfı'nın (TÜRKSAV) 19. Uluslararası Türk Dünyasına Hizmet Ödülleri sahiplerine takdim edildi. Bu vesile ile de Kazak Hanlığının 550. yılı konferansı gerçekleştirildi.

Haber ve Fotoğraflar: Yavuz Gürler

Tören ve konferansın açılış konuşmasını yapan TÜRKSAV Başkanı Yahya Akengin, “Bu ödüller TÜRKSAV’ın kuruluşundan itibaren kesintisiz devam ettirildi. İlk yıllarda 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’in himayesinde Çankaya Köşkü’nde yapıldı. Ödül törenleri daha sonraki yıllarda değişik mekânlara taşındı. Son beş yıl içinde ise Lefkoşa, Bakü, Üsküp, Nevyork ve Bişkek’te gerçekleştirildi. Her ödül töreninin yanında bir kültürel etkinliğe yer verildi. Bu yıl da Kazakistan’ın Ankara Büyükelçiliğinde ödül töreninin yanı sıra Kazan Hanlığı’nın 550. yılı konferansı düzenlendi.”

Ödül töreni öncesi düzenlenen söz konusu konferansa Kazakistan Büyükelçisi Canseyit Tuymebayev, Keçiören Belediye Başkanı Mustafa Ak, Türk Akademisi Başkanı Darhan Hıdırali, TÜRKSAV Başkanı Yahya Akengin, Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Refik Turan, eski Kültür Bakanı Namız Kemal Zeybek, eski Devlet Bakanı Gürcan Dağdaş, protokol mensupları, sanatçılar, yazarlar ve davetliler katıldı. Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Refik Turan, “Türkiye ile Kazakistan’ın birbirine sıkı bağlarla bağlı olduğunu” belirtti. Refik Turan şöyle devam etti: “Amerika Birleşik Devletleri 200. yıl dönümünü 1974’de kutladı. Bu devlet şiddetle bir konuya ihtiyaç duyuyor, tarih. Tarih parayla satın alınmaz, ordularla ele geçirilmez, çoğunlukla ortaya çıkarılmaz, tarih zamanla yaşanarak elde edilir.” Türk Akademi Başkanı Prof. Dr. Darhan Kıdırali de ortak Türk tarihi kitabı hazırladıklarını belirterek Türk tarihinin bütün olduğu esasından hareket ettiklerini ifade etti. Kıdırali, “Kazak gerçekten hür insan anlamına gelir. Kazakistan, bu hanlığın tarihteki devamıdır. Halk olarak Türk tarihi içinde binlerce yıllık tarihe sahiptir.” dedi.


Kazakistan Büyükelçisi Tuymebayev, Kazak Hanlığının 550. yıl dönümünü ve bağımsızlık anayasalarının 20. yılını kutladıklarını hatırlatarak “Her ne kadar Kazakistan Cumhuriyeti bağımsızlığını 24 yıl önce kazandıysa da Kazakların devletleşme süreci derin bir geçmişe sahiptir” ifadelerini kullandı. Kazakistan’ın devlet haline gelmesinin 1465 yılına dayandığını belirten Tuymebayev, “Kazak Hanlığının ilk döneminde ve tüm dönemlerde atalarımızın bize miras bıraktığı hoşgörü, uyum ve barış ilkelerini koruyarak ilerletme çabasındayız. Kazakistan toprakları farklı medeniyetlerin gelişim süreçlerine sahip olmuştur” şeklinde konuştu.

Türk Dünyası Mühendis ve Mimarlar Birliği Genel Sekreteri İlyas Demirci, Türk Dünyası Mühendis ve Mimarlar Birliği’nin sahip olduğu sivil toplum kuruluşu sorumluluğu ile Türk dünyası kurultayları organize ettiğini belirtip Türk İslam coğrafyasında Türk-İslam şehirleriyle yakından ilgilendiğini aktardı. Demirci, “Almatı İslam, Kültür Başkenti’ sempozyumu ve şehrengizi çerçevesinde Türk milletinin İslamiyet’i kabul ettiği Talas diyarına gideceğiz. Orada Kazak Hanlığının 550. yılını bulan keşifleri beraber izleyeceğiz, arkeolojik kazıları göreceğiz” diye konuştu.

TÜRKSAV Başkanı Yahya Akengin, Orta Asya için Kazak Hanlığının kuruluşunun önemine değinerek dünyanın kadim milletlerinin sayısının iki elin parmaklarını geçmediğini ve bunlardan birinin de Türk milleti olduğunu söyledi. Türk dünyası kervanının yürüdüğünü belirten Akengin, “Bizi ‘Ne mutlu Türküm diyene’ mutluluğundan geri bırakacak bir güç tanımıyoruz. Asla ırkçı, şovenist değiliz. Millet büyük bir kültür demektir, Türk milleti de büyük bir kültürün adıdır. Türk çatısı altında yaşayan devletler, dalgalanan bayraklardır.” şeklinde konuştu.

Kazakistan Büyükelçisi Canseyit Tuymebayev, Türkiye Kazakistan ilişkilerine katkılarından dolayı TÜRKSAV Başkanı Yahya Akengin ve bazı konuklara Kazakistan Devlet Madalyası takdim etti. Daha sonra TÜRKSAV’ın 19. Uluslararası Türk Dünyasına Hizmet Ödülleri takdim edildi.

Özel ödüller: “Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev, Kazakistan’ın Ankara Büyükelçisi Canseyit Tuymebayev.

Ödüller: AZTV (Azerbaycan Televizyonu), Gagauz Yeri’nden Todur Zaten, Kazakistan’dan Uluslararası Türk Akademisi Başkanı Prof. Dr. Darhan Kıdırali, Kırgızistan’ın Ankara Büyükelçisi Prof. Dr. İbrahim Cunusov, Kosova Kamu Yönetimi Bakanı Mahir Yağcılar, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nden YÖDAK Başkanı Prof. Dr. Hüseyin GÖKÇEKUŞ, Özbekistan’dan Ressam Lekim İbragimov, Türkiye’den Karayolları Genel Müdürü Mehmet Cahit Turhan, Giresun Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Aygün Attar, Bizim Külliye Edebiyat dergisi, Hazar Strateji Enstitüsü, SOCAR Türkiye Başkanı Kenan Yavuz, TRT Avaz Televizyonu ve Türk Dünyası Mühendisler ve Mimarlar Birliği Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı Yılmaz Batıbay.”
 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.