'Bayburt ve Çevresinde Mekan Kültürel Araştırmalar Çalıştayı'

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ), İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) ile Baksı Kültür Sanat Vakfı iş birliğiyle organize edilen "Bayburt ve Çevresinde Mekan Kültürel Araştırmalar Çalıştayı", Baksı Müzesi'nde başladı.

'Bayburt ve Çevresinde Mekan Kültürel Araştırmalar Çalıştayı'
Bayburt Postası - Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ), İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) ile Baksı Kültür Sanat Vakfı iş birliğiyle organize edilen "Bayburt ve Çevresinde Mekan Kültürel Araştırmalar Çalıştayı", Baksı Müzesi'nde başladı.

Müzenin konferans salonunda gerçekleştirilen çalıştayın açılış konuşmasını yapan Baksı Müzesi Kurucusu Prof. Dr. Hüsamettin Koçan, ilki düzenlenen çalıştayla birlikte ortaya bir külliyatın çıkacağını ve bunun hem bölgenin hem de uygarlık tarihinin başvuracağı temel kaynaklardan biri olarak üretilebileceğini söyledi.

Mekanın sadece bir mimarlık olmadığını, mekan-özne, mekan-hayal, mekan-anlatı ile mekan ve bellek arasında ilişki olduğunu belirten Koçan, "Bütün bunları yan yana koyduğunuzda aslında mekan 4 duvar olmaktan daha çok yaşamı kapsayan bir şey. Ben, zihnin bir mekan olduğunu düşünüyorum. O mekanda biriktirdiklerimizle bir gelecek inşa ederiz." dedi.

Prof. Dr. Koçan, mekan derken insanların aslında hayattan, uygarlıktan, geçmişten ve gelecekten söz ettiklerini ifade ederek, çalıştayda elde edilecek birikimlerle geçmişe yolculuk yapacaklarını dile getirdi.

Çalıştayın Koordinasyon Kurulu Başkanı ve İTÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gülsün Sağlamer de Bayburt'un tarihi anlamda önemli yeri olduğunu, günümüzde ise Baksı Müzesi ile bu önemini farklı bir boyuta taşıdığını vurgulayarak, "Eğer biz Bayburt'ta ve Baksı kanalıyla turizm potansiyelini artırmaya çalışıyorsak, bunun güçlü, bilimsel bulgulara dayanan bir proje olması lazım. Bu bakımdan ben çalıştayı özellikle turizm açısından Bayburt'un gelişmesinde Baksı ile çok önemli bir adım olarak görüyorum." diye konuştu.

KTÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. İlkay Özdemir ise çalıştayın Bayburt ve çevresindeki mimarlık alanında yapılmış akademik çalışmaların paylaşılması olduğunu ifade etti.

"Baksı Müzesi, Bayburt'u taşıyan bir değer  oldu"

Bayburt Belediye Başkanı Mete Memiş, yapılan çalışmaların somut olarak kendilerine bir yol haritası çizmesini ümit ettiğini vurgulayarak, "Anadolu'daki çok önemli ilk 4 Türk yerleşkesinden biridir Bayburt. Bayburt, Ahlat, Kerkük ve Harput. Biz bu anlamda şehre olan borcumuzu ödemek zorundayız." ifadesini kullandı.

Bayburtluların bugüne kadar hep Bayburt'tan beslendiklerini anlatan Memiş, şunları kaydetti:

"Bu şehir bize hep katma değer sundu ama Baksı Müzesi, Bayburt'u taşıyan bir değer oldu. Yani Bayburt, Baksı ile biraz daha yukarıya çıktı. Yerelde çok daha iyi tanındı, Türkiye'de, Anadolu'da çok iyi tanındı, Avrupa ve dünyada tanındı. Bu anlamda biz Bayburtlular olarak Baksı Müzesi'ne, bu fikri ortaya atan Baksı'nın içindeki herkese Bayburtlu olarak çok çok teşekkür ediyoruz. Baksı'ya bir teşekkürümüzü de bu ülkenin mimarlarını, akademisyenlerini yani şehrimizi büyütecek birçok nitelikli insanı Bayburtumuza getirdiği için ediyoruz. İnşallah biz de bu anlamdaki sorumluluğumuzun farkında olarak bize çizeceğiniz yol haritasıyla bu şehre olan borcumuzu ödeme gayreti içinde olacağız."

Çalıştayın ilk gün oturumları, Prof. Dr. Gülsün Sağlamer'in "Smart Rural Development Project", mimar Melkan Gürsel'in "Bayburt'ta Kadın İstihdam Merkezi Projesi" ve Aydın Doğan Vakfı Genel Müdürü Candan Fetvacı'nın "Baba Beni Okula Gönder" konulu sunumlarıyla sona erdi.

Çalıştayın açılış programına, İl Garnizon Komutanı Jandarma Albay İbrahim Ayhan Vural, Bayburt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Selçuk Coşkun, Baksı Kültür Sanat Vakfı Başkanı Oya Koçan ve bazı akademisyenler ile davetliler katıldı.

Baksı Müzesi'ndeki çalıştayın 2'nci ve son günü ise 4 ayrı oturumda sunulacak 10 çalışmanın ardından değerlendirme oturumuyla sona erecek.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Azer 8 yıl önce

Dağ başına açılmış bir alışveriş merkezi gibi.. günlük ziyaretçi sayısı sinek vızıltısından ibaret. Bu halde bu müze dünyada bir ilk olsa ne olur olmasa ne olur.. Memleketini asıl düşünen insanlar yapılan hizmeti bölge insanının ayağına getirenlerdir.. Dünyada o kadar irili ufaklı müzeler hep şehir merkezlerindeyken ne yazık ki insanlar bu müzeye gitmek için kilometrelerce yol gidiyor. Sadece kendi reklamları olsun diye tüm çabalar.. ne kadar anlamsız ne kadar boş...

Avatar
Ulubatlı 8 yıl önce

Valla kendileri çalıyor kendileri oynuyor,müze ye dışarıdan turist çekiyor mu? yok.özelliği var mı yok.Bayburt'a katma değer değil sadece kişilerin reklamı yapılıyor.müzede sergilenen bir şey de yok.tarihi bir vizyonu yok,sadece yılda bir şenlikle reklam oda tutarsa...

Avatar
Selim 69 8 yıl önce

Bu muzeyi gezdim..cagdas bir nuze..boyle bir muze ye niye ilgisiz ..alakasi olmayan birini gorevlendirmisler mantigim almiyor..
Muzeyi bilmem ama bagsinin muhtarinin gelecegi parlak...onun yerinde bende olmayi isterdim..kral..

Avatar
Sena 8 yıl önce

Cok merak ediyorummm
Neden aileden biri yok bu muzede ...?
Diye sornadan edemiycem.
İlgisi alakasi olmayan kisiler dolu ..her tarafi ....
Boyle bir muzede sunu hayal ederdim...
Dogru insanlar ..
Bilgili insanlar...