27 değerli isim Bayburt'ta onurlandırıldı

Türkiye Yazarlar Birliği'nin (TYB) 2014 yılı Yazar, Fikir Adamı ve Sanatçıları Ödülleri Bayburt'ta sahiplerini buldu.

27 değerli isim Bayburt'ta onurlandırıldı
Bayburt Postası - Türkiye Yazarlar Birliği'nin (TYB) 2014 yılı Yazar, Fikir Adamı ve Sanatçıları Ödülleri Bayburt'ta sahiplerini buldu. Aralarından Bayburt Üniversitesi'nde görevli bilim adamı Prof. Dr. Necmettin Tozlu'nun da yer aldığı 27 isime düzenlenen törenle ödülleri takdim edildi. 
 
Bayburt Üniversitesi Sosyal Tesisleri'nde düzenlenen ödül törenine Bayburt Vali Vekili Ali Gökay, Garnizon Komutanı P. Kur. Alb. M. Nail Yiğit, Bayburt Belediye Başkanı Mete Memiş, Bayburt Cumhuriyet Başsavcısı Hasan Uğurlu Adalet Komisyonu Başkanı İsmail Deniz, Bayburt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Selçuk Coşkun, Türkiye Yazarlar Birliği Genel Başkanı Prof. Dr. Hicabi Kırlangıç, Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İrfan Aslan, Erzurum Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muammer Yaylalı, AK Parti İl Başkanı Hakan Kobal, Bayburt Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İbrahim Yumak, TYB Yönetim Kurulu üyeleri, kurum müdürleri, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.


Törenin açılış konuşmasını Bayburt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Selçuk Coşkun yaptı.Coşkun, konuşmasında şunları kaydetti: 

"Bu ödüllerin verildiği zatları düşündüğümüzde bunlar arasında Necip Fazıl’dan tutun Cemil Meriç’e, Başbakanımız Ahmet Davutoğlu’ndan Erdem Beyazıt’a çok saygıdeğer isimlerin olduğunu görüyoruz. Bu bir anlamda bu ödüllerin aslında hak edenlere objektif bir şekilde takdim edildiğini de gösteriyor. Bu anlamda 2014 yılında değişik alanlarda ödül alan ve şu anda aramızda bulunan saygıdeğer yazarlara, edebiyatçılara, fikir adamlarına, sanatçılara da ayrıca tekrar hoş geldiniz diyor, tebrik ediyorum. Bilinen bir atasözümüz var. Marifet iltifata tabidir. Bu tür ödüller aslında insanların motivasyonunu da artırmaktadır. Bu tür ödüller insanları iyi ve güzel şeyler yapmaya yönlendiriyor. Bu anlamda ödüllerin önemli olduğunu düşünüyoruz. Bu ödül töreninin bizim için ayrıca bir önemi daha var. Bizim eski eğitim fakültesi dekanımız ve rektör yardımcımız sayın Prof. Dr. Necmettin Tozlu hocamız 2014 yılında Türkiye Yazarlar Birliği tarafından ‘Yılın Fikir Adamı’ ödülünü aldı. Üniversitelerin fikir ve bilim üreten yuvalar olması hasebiyle bu ödülü çok anlamlı buluyoruz. Biz üniversite olarak hocamızın bu kitabını yayınlarken şunu düşünmüştük, 72 yıllık bir tecrübe var. Bu tecrübe zayi olmasın. Bunu biz kitaplaştıralım. Sonradan şunu da gördük ki bu tür emekler bir şekilde birileri tarafından görülüyor, takdir ediliyor, kıymete haiz olduğu tespit ediliyor ve bir şekilde ödüllendiriliyor. O anlamda Türkiye Yazarlar Birliğine tekrar teşekkür ediyorum. Anadolu’nun bir köşesinde yayınlanmış bir kitabın farkında olmak, onu okumak ve incelemek ve onu bilimsel bir tarzda ödüle layık görmek bizim için anlamlı bir şeydir." 

Emeğin zayi olduğu insanların farklı düşünceler peşinde koştuğu bir dönemde kadirşinas kuruluşların sivil toplumda olduğunu görmenin ayrıca önem arz ettiğini belirten Coşkun, "Bir Kırgız atasözü var.  ‘Bir yerde yaşlı insan olursa o yer de bereket olur’ diyor. Çok şükür Bayburt Üniversitesi genç bir üniversite ama bizim üniversitemizde yaşlı hocalarımız var ve şu an bugün de onun bereketini görüyoruz. Tekrar sayın hocamı tebrik ediyorum. Hocamın bir özelliği var. Çok yüzlülüğün arttığı, revaçta olduğu günümüzde tek yüzlülükle devam eden ve bu konuda ısrar eden ve duruşu eskiden beri hiç değişmeyen bir bilim adamıdır. Biz kendisini yakından tanıyoruz. Sizlerin de tanıması gerektiğini düşünüyorum. Tekrar hepinize hoş geldiniz diyorum. Şeref verdiniz diyorum" diye konuştu.

Türkiye Yazarlar Birliği Genel Başkanı Prof. Dr. Hicabi Kırlangıç ise ödül törenine ev sahipliği yaptığından dolayı Rektör Coşkun’a berat takdim ederek bir de konuşma yaptı.

Prof. Kırlangıç: "Bayburt köklü bir şehir"

Bayburt'un kültür ve medeniyetin beslendiği yerlerden biri olduğunu söyleyen ve Bayburt'ta olmaktan heyecan duyduğunu ifade eden Prof. Kırlangıç, "Ödül törenini Bayburt’ta yapmış olmamızdan ve iyi bir sonuçla karşılaşmış olmaktan mutluluk duyuyorum. Bayburt köklü bir şehir. Tarihi ve kültürel geçmişi var. Pek çok şairi ve ozanı olan bir yer ve değerli isimleri olan bir yer. İçinden bir ırmak akıyor olması benim çok haz aldığım bir şey. Ümit edilen odur ki, bundan sonra bu şehir tarihi birikimiyle daha güçlü şekilde yaşar" dedi. 

Türkiye Yazarlar Birliği çalışmalarımızın kültür tarihi açısından çok önemli olduğunu söyleyen Prof. Kırlangıç, yaptığı konuşmada şu ifadelere yer verdi:

"Biz birçok yerde program yaptık ama Bayburt’ta olmak bana ayrı bir heyecan verdi. Bizi bu yıl Bayburt'ta ağırladıkları için rektörümüze, üniversitemize teşekkür ediyoruz. Bu topraklar bir bütün. Kültür ve medeniyetin beslendiği yerler. Hâlâ da bunun özelliklerini görüyoruz. Hâlâ da geçmişteki güzelliklere uygun şekilde hareket edebilmek için kültürel ve sanatsal açıdan çalışmamış gerektiğini burada bir kez daha idrak ediyoruz. Ödül töreni altına biz burada toplanmış bulunuyoruz. Bizim yaptığımız naçizane bir tespit çalışmasıdır. Sanatçılar, yazarlar, fikir adamları, eserler ortaya koyuyorlar, biz bunları tespit etmeye çalışıyoruz. Biz kolay olan bir yolu değil de zor olan bir yolu tercih ettik. Kendimiz o yıl içerisinde ortaya konulan eserleri bulmaya çalışıyoruz. Bunun bize çok faydası var. Eserleri alıyoruz, okuyoruz. Epeyce kitap okumuş oluyoruz. Çevremizde kültüre hizmet edenler de bu faaliyete ortak oluyorlar. Sonuçlar eleştirilebilir ama bu bizim aramalarımız-taramalarımız-okumalarımız sonucu ulaşabildiğimiz eserler ve kişilerdir. Pek çok eser arasından bir değerlendirme yapmak durumundayız. 33 değerlendirme bunca yıllık bir çalışma isabetsiz değildir. Gerçekten en iyi isimleri tespit ettiğimizi düşünüyoruz. Çalışmalarımızın kültür tarihi açısından çok önemli olduğunu düşünüyorum. Yayınladığımız kitapçıklar bir araya getirildiğinde bir kültür tarihi ortaya çıkacaktır diyorum. Ödül törenini Bayburt’ta yapmış olmamızdan ve iyi bir sonuçla karşılaşmış olmaktan mutluluk duyuyorum. Bayburt köklü bir şehir. Tarihi ve kültürel geçmişi var. Pek çok şairi ve ozanı olan bir yer ve değerli isimleri olan bir yer. İçinden bir ırmak akıyor olması benim çok haz aldığım bir şey. Ümit edilen odur ki, bundan sonra bu şehir tarihi birikimiyle daha güçlü şekilde yaşar."

Türkiye Yazarlar Birliği Onursal Başkanı Mehmet Doğan ise, "Heyecan duyulacak bir yerdeyiz. Dede Korkut diyarındayız. Bayburt içimizdeki gurbet. Türkiye'nin en büyük sılası Bayburt. Çünkü en çok göç veren il. Bugün Dede Korkut'ta anlatılan, şölenlerden bir şölen yaşanıyor Bayburt'ta" şeklinde konuştu.

Bayburt'un böyle bir etkinliğe evsahipliği yapmasından dolayı duyduğu memnuniyeti dile getiren Bayburt Belediye Başkanı Mete Memiş ise konuşmasında Bayburt’un tarihi mirasından bahsetti. Protokol konuşmalarının ardından ödül törenine geçildi.

Türkiye Yazarlar Birliği tarafından 2014 Yılı "Yılın Yazar, Fikir Adamı ve Sanatçıları Ödülü"ne şu isimler layık görüldü:

Hikaye: Mustafa Çiftçi, Bozkırda Altmışaltı
Şiir: Ahmet Murat, Kalbin Kararı
Roman: Tayfun Pirselimoğlu, Kerr
Deneme: Hüseyin Akın, Hu Dönüşü
Fikir: Prof. Dr. Necmettin Tozlu, Eğitimden Felsefeye
Araştırma: Doç.Dr. Mustafa Çevik, Mevlana'da Aşk ve Varoluş
İnceleme: Doç.Dr. İbrahim Tüzer, Ahmet Mithat Anlatılarında Kimlik İnşası ve Modernizm
Edebi Tenkit: Dr. Alphan Akgül, Anlamın Sesi: Yahya Kemal Beyatlı'nın Şiir Estetiği
Dil: Nurettin Albayrak, Gönül Çalab'ın Tahtı-Açıklamalı Yunus Emre Sözlüğü
Gezi: Mehmet Kurdoğlu, Eski Dünyaya Seyahat
Tercüme: İbrahim Demirci, Kudüs Konçertosu
Biyografi: Doç.Dr. Abdülhamit Kırmızı, Avlonyalı Ferit Paşa- Bir Ömür Devlet
Çocuk Edebiyatı: Türk Dili Dergisi "Çocuk ve İlk Gençlik Edebiyatı Özel Sayısı"
Şehir Kitapları: Halil İbrahim Özdemir, Sözlü ve Sosyal Tarihi ile Üzümlü
Basın-Fikir: Akif Emre (Yeni Şafak)
Basın-Kültür-Sanat: Ayşe Olgun (Yeni Şafak)
Dergi Yayıncılığı: Felsefe Dünyası
Dergi Özel Ödülü: Filiz Dergi
Elektronik Yayıncılık: Kültür Gündemi,
TV Belgesel: Ahmet Yeşiltepe, Zaman Yolcusu
Radyo programı: Hatice Alime Çiftçi, Edebi Hafızamız
Sinema: Burak Arlıel, Kırımlı
Kamu Yayıncılığı: Zeytinburnu Belediyesi
Özel Yayıncılık: Konya Çizgi Kitabevi
Üstün Hizmet Ödülleri:
Ata Terzibaşı (Kerkük)
Prof. Dr. İhsan Süreyya Sırma
Prof. Dr. Süleyman Hayri Bolay

TYB tarafından ödüle layık görülenlere beratları ve çeşitli hediyeler, protokol üyeleri ve TYB yöneticileri tarafından verildi. Törene mazeret bildirerek katılmayanların beratlarının ise daha sonra takdim edileceği vurgulandı. Törenin ardından ödül kazananlar anı fotoğrafı çektirdi.



Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
bayburt halkı 9 yıl önce

ulusal şahhsiyetler bayburta geliyor,ama ne kaderki,şirin bayburt"tanıtımı için
"rehber ve tanıtım"kitapçık yok,ki hediye edilsin.!,sn rektör beye duyrulur.

Avatar
misafir 9 yıl önce

Bu toplantılar bayburtta mı yapılıyor.hocam teşekkürler.