101. Kurtuluş coşkusu Samsun’dan başladı

Bayburt’un Düşman İşgali’nden Kurtuluşunun 101. Yıl dönümü kutlamaları Samsun’da başladı.

101. Kurtuluş coşkusu Samsun’dan başladı
Bayburt Postası - Samsun Bayburt Kültür ve Yardımlaşma Derneği’nin organize ettiği ve Naci Ahıskalıoğlu'nun sunumuyla gerçekleşen gece Büyükşehir Belediyesi Atakum Sanat Merkezi’nde düzenlendi.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan programda, Samsun Merkez Büyük Camii İmam Hatibi Hamdi Demirbaş tarafından Kur’an-ı Kerim okundu.

Bayburt Kültür ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Hakan Tali programda yaptığı konuşmada, “Bu gururu bizlere yaşatan ecdadımızı rahmetle ve minnetle anıyoruz. Aziz şehitlerimizin manevi huzurunda saygıyla eğiliyorum. Bizler de inşallah bu vatanı bizlere canları pahasına vatan olarak bırakan ecdadımıza layık torunlar oluruz. Samsun’da yaşayan bütün Bayburtlu hemşerilerimize gecemize hoş geldiniz diyorum. Bu gecenin düzenlenmesinde başta sayın Valimiz Osman Kaymak olmak üzere emeği geçen herkese çok teşekkür ediyor, şükranlarımı sunuyorum.” dedi.

‘Şehirlerin hafızaları vardır’ diyerek sözlerine başlayan Bayburt Belediye Başkanı Mete Memiş, “İnsanlarda olduğu gibi milletlerin hafızalarını şehirlerinin hafızaları meydana getirir. Biz Bayburtlular olarak Allah’a sonsuz hamd ediyoruz, bu aziz şehrin hafızası hep güzelliklerle, kahramanlıklarla ve yiğitliklerle doludur. Bayburt ilini nüfusuyla veya yüz ölçümüyle değerlendirenler yanılmak durumundadırlar. Onun için Bayburt’u nüfusuyla ve yüzölçümüyle değerlendirmeyin. Bayburt Anadolu’da Türk tarihi ne kadar kadimse, Bayburt Anadolu’da Türk tarihi ne kadar eskiyse o kadar kadim ve eskidir” diye konuştu.

Programa katılanlar arasında 65. Hükümetin Sağlık Bakanı ve Samsun Milletvekili Ahmet Demircan da vardı. Demircan ise yaptığı konuşmada, “Bu toprakları bizlere vatan yapan tüm şehitlerimizi Bayburt’un kurtuluşunun 101. yıl dönümü vesilesiyle rahmetle anıyorum. Ülkemizin birçok ilinden Samsun’a gelerek hep birlikte Samsunlu olduk. Bizler Samsun’u ile Bayburt’u ile Ankara’sı ile Adana’sı ve İstanbul’u ile hep birlikte Türkiye’yiz. Bu güzelim ülkenin vatandaşı olmaktan büyük gurur duyuyoruz. Hepinizi saygıyla ve sevgiyle selamlıyorum” dedi.

Kaymak: “Bayburtlu olmaktan her daim iftihar ederiz”

Programda konuşan Samsun’un Bayburtlu Valisi Sayın Osman Kaymak da yaptığı konuşmasında, Bayburtlular’ın vatansever ve inançlı insanlar olduklarını belirterek, “Bayburt’tan hain çıkmaz” dedi.

Vali Kaymak, konuşmasında şu ifadelere yer verdi:

“Bundan 101 sene önce dedelerimiz büyük bir kurtuluş savaşı verdiler. Ülkemiz yok edilmek istendi. Düşman güçleri bir araya gelerek ülkemizi bölmek ve parçalamak istediler. Arkadaşlar bu günlere kolay gelinmedi. Ben Tunceli ilinde üç yıl valilik yaptık. Türkiye’nin kurtuluş savaşı devam ediyor. Orada PKK ve FETÖ terör örgütü işbirlikçilerinin işbirliğine şahit oldum. Bizim bunlara karşı vereceğimiz en güzel cevap birlik ve beraberliğimizdir. Ülkemizin sevgisinde birleşmek ve beraber olmaktır. Bu geceler de bizlerin birlik ve beraberliğimizi sağlamamıza vesile oluyor. Rabbim birlik ve beraberliğimizi muhafaza eylesin. Ben Bayburt Sancaktepe köyündenim. Samsun Valisi olarak görev yapıyorum. Zaman zaman bu gecelerin sayesinde ve diğer zamanlarda Bayburtlu hemşehrilerimle bir araya geliyorum. Bayburtlular inançlı insanlardır, vatanseverdir. Bayburt’tan hain çıkmaz. Bayburtlular kimseye yük olmadan üreterek ülkesine katkı yapmak isterler. O yönüyle biz Bayburtlular, Bayburtlu olmaktan her daim iftihar ederiz.”



“Samsun’un değerleriyle bütünleşmemiz lazım”

“Bir hemşehriniz olarak Bayburtlu olmaktan onur ve gurur duyuyorum. Üniversite okuduğum yıllarda dönem sonlarında Bayburt’ta kaldım ve hatta üniversite son sınıfa kadar traktörle tarlada çalıştım. Üniversiteyi bitirerek Kaymakam olarak atandım. Ülkemizin değişik yerlerinde 25 yıl kaymakam olarak görev yaptım. Ardından Tunceli Valiliği ve ülkemizin çok önemli şehirlerinden biri olan ilkadım şehri, vatansever ve milliyetçi insanların yaşadığı Samsun iline Vali olarak atandım. Buraya ve görev yaptığım her yere hizmet etmekten her daim onur ve gurur duydum. İş için, aş için ilimizden buraya Samsun’a gelmişiz, artık burası bizim vatanımız olmuş. Samsun herkes için çok önemli. Samsun hepimizin ortak paydası. Bizler Bayburt kökenli Samsunlular olmak durumundayız. Samsun’un menfaatleri, geleceği ve huzuru hepimizi ilgilendiriyor. O anlamda Samsun’un değerleriyle bütünleşmemiz lazım. Onun için bizler önce Samsun'un gelişmesi ve kalkınması için gayret edeceğiz. Tabi ki, Bayburt’u unutmayacağız. Bu dernekler bizleri bir araya getiriyor. Dernekler kültürümüzü yaşatıyor. Çocuk atasını bilecek ki, geleceğini planlasın. O anlamda derneklerimiz önemli. Bayburtlular Bayburtluya yakışır bir şekilde yaşayacaklar. Ben Bayburt’un değerleriyle bütünleşmiş tüm Bayburtluyu seviyorum. Bayburtlular gerçekten vatansever insanlardır. Bu toplantılar kültürümüzü gençlere aktarmamıza vesile oluyor. Lütfen bir araya daha fazla gelelim. Birlik ve beraberlik içinde olalım. Daha nice güzel ortamlarda, güzel günlerde buluşmak temennisiyle tekrar hoş geldiniz diyor, hepinizi sevgi ve saygıyla selamlıyorum.



‘AKABE KÖMÜR’den hibe

Konuşmaların ardından Vali Kaymak, Samsun-Bayburt Kültür ve Yardımlaşma Derneği binasını derneğe hibe eden ‘Akabe Kömür’ün sahipleri Şemsi Antika ve Nurettin Burak’a katkılarından dolayı teşekkür ederek, plaket verdi. Daha sonra halk oyunları ve tiyatro gösterisi sunuldu. Ardından sanatçı Sehlan Burak ve Muhsin Bayburtlu, Bayburt ve çeşitli yörelere ait türküleri seslendirdi.

Vali Kaymak’ın Bayburt’ta yaptığı hizmetlerden ötürü Bayburt Belediye Başkanı Mete Memiş'e plaket takdim ettiği gecede, Ankara-Bayburt Kültür ve Yardımlaşma Dernek Başkanı Adnan Bayram ve Ankara Gölbaşı-Bayburtlular Kültür ve Yardımlaşma Dernek Başkanı Yüksel Kaymak, Vali Kaymak'a Ankara taşından yapılmış bir isimlik takdim etti.

Programın sonunda Vali Kaymak, diğer protokol üyeleri ve katılımcılar ile birlikte halay çekerek, günün anısına toplu hatıra fotografı çektirdi.

Programa ayrıca, 60. Hükümet Bayındırlık ve İskan Bakanı Mustafa Demir, İlkadım Belediye Başkanı Erdoğan Tok, Demirözü Belediye Başkanı Selami Ersen, Arpalı Belediye Başkanı Sadi Terzi, İstanbul-Bayburt Kültür ve Yardımlaşma Derneği Genel Başkanı Hicabi Durmuş, Ankara-Bayburt Kültür ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Adnan Bayram, dernek başkanları, sivil toplum kuruluş temsilcileri, siyasi parti kemsilcileri, davetliler ve çok sayıda Bayburtlu katıldı. 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
s.t.k 5 yıl önce

samsundaki bayburtlu hemşehrierimiz,tarihi bayburta katma değer(istihdam).!,
katarlarsa seviniriz,sn osman valimize-herkese tşkler